Tien mustreads – Boeken die je moet lezen

10-mustreads-boeken

Bijna een jaar geleden heb ik voor het laatst (en voor het eerst, want mijn blog bestaat nu 1 jaar!) een aantal boekreviews geschreven en een paar mustreads met jullie gedeeld. Ben ik hierna dan gestopt met lezen? Zeker niet! Mijn reading challenge op Goodreads staat, as we speak, al op 76 boeken. Sinds 1 januari. Ja, 1 januari 2017. Ik lees dit jaar meer dan ooit.  Elk moment dat het kan, lees ik. In de auto – wanneer ik niet rijd dus he -, in bad, in bed voor het slapen gaan, tijdens het eten van mijn ontbijtje, in de minuutjes dat het eten kookt en ik even de tijd heb om mijn boek erbij te pakken. Boekenwurm is dus wel de juiste bijnaam voor mij op dit moment.

76 boeken in nog geen 10 maanden dus. Daar moeten dan wel heel wat goede boeken tussen zitten toch? Absoluut! Het ene boek is leuker en makkelijker leesbaar dan het ander. Maar ik heb heel wat leuke boekentips voor jullie verzameld. Vandaag deel ik 10 mustreads met jullie:

  1. Koorts – Deon Meyer

Mijn man Stefan is al een paar jaar helemaal gek van de boeken van de Zuid-Afrikaanse Deon Meyer. Het eerste boek dat hij van hem las was, toevallig, tijdens onze reis naar Zuid-Afrika. Zodra deze bestsellerauteur een nieuw boek (veelal misdaadromans) uit brengt is Stefan erbij om deze te lezen. Omdat we over het algemeen niet echt fan zijn van dezelfde soort boeken, had ik – tot een paar weken geleden – nog geen boek van Deon Meyer gelezen. Tot ik op vakantie al mijn boeken al had uitgelezen. Wat doe je dan? Dan begin je in een boek van Stefan: Koorts. Nico Storm en zijn vader Willem overleven in Zuid-Afrika samen met 5% van de wereldbevolking de Koorts. Een allesverwoestend virus. De eerste regel van dit boek luidt: “Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.” Geen thriller dit keer, maar wel een spannend en ontzettend interessant boek. Overleven, apocalyps, relaties, moord. Naar mijn bescheiden mening een heel goed boek. Je begint erin en legt hem pas weer aan de kant wanneer je de laatste bladzijde hebt bereikt. Ik vond het ontzettend jammer dat er een einde kwam aan dit boek. Dikke aanrader dus.

 

2. Sara en Liv – Suzan Hilhorst

In dit meer dan indrukwekkende boek schrijft Suzan Hilhorst over de korte levens van haar twee dochters en de periodes van rouw die zij doormaakt(e). Ik wil niet teveel over dit boek schrijven, maar een ding is zeker; dit boek maakt indruk op ieder die het leest. Zo ontroerend, zo verdrietig, zo rauw, zo vol hoop en tegelijkertijd wanhoop, en toch zo ontzettend mooi geschreven.

 

3. Lion – Saroo Brierley

Het verhaal van de vijfjarige Saroo die op een klein treinstationnetje in India zijn broer kwijtraakt, waarna hij uiteindelijk wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar. Vele jaren later gaat Saroo, inmiddels volwassen, op zoek naar zijn familie in India. Een bijzonder en wonderlijk verhaal. Ik werd helemaal meegenomen in het verhaal van Saroo en bevond mij afwisselend in India en Australie. Prachtig om te lezen.

 

4. Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood

Voor degenen die het televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ kijken, geen onbekend verhaal. Miriam Lancewood verruilde in 2010 haar leven in de Achterhoek voor een leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Waarom ze hiervoor gekozen heeft, hoe haar dit is vergaan en wat haar dit heeft gebracht, beschrijft Miriam op een hele levendige manier in het boek ‘Mijn leven in de wildernis’. Ik las dit boek in de daktent op de auto, tijdens onze reis in Schotland, en of het nu door de prachtige natuur om mij heen kwam of niet, ik vond het een enorm inspirerend verhaal. En nee, we hoeven echt niet allemaal zo te gaan leven als Miriam. Maar voor velen, waaronder voor mij, zou het niet verkeerd zijn af en toe wat minder ‘materieel’ om je heen te hebben en wat meer te genieten van de natuur om je heen. Ik ben benieuwd wat jouw gevoel is wanneer je dit boek leest.

 

5. Harteloos – Marissa Meyer

Ook dit Young Adult boek hoort wat mij betreft in het rijtje van de mustreads thuis: Harteloos. Een totaal ander boek dan de voorgaande mustreads, maar niet minder fijn om te lezen. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik dol ben op sprookjes en op verhalen a la Alice in Wonderland. Jij ook? Dan is dit boek perfect voor jou. Marissa Meyer verwerkt het verhaal van Alice in Wonderland in de wonderlijke wereld van Lady Catherine Pinkerton.

 

6. Ik zie je op het strand – Jill Mansell

De nieuwste roman van Jill Mansell is. Alleen van de cover word ik al helemaal blij. Gelukkig is dat niet alles. Ook de inhoud van het boek is heel fijn. Lekker makkelijk leesbaar, lichte kost. Een feelgood boek dat je niet weg zult kunnen leggen. Een perfect boek voor aan het strand of aan het zwembad. Maar ook onder een dekentje op de bank zul je dit boek in een ruk uitlezen.

 

7. Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Net als ‘Ik zie je op het strand’ is ook ‘Helemaal het einde’ van Lisette Jonkman een heerlijke feelgood roman. Een mustread voor fans van chicklit 2.0. Naast heerlijke romantiek en de nodige humor, komen ook meer serieuze onderwerpen zoals drugsverslaving en de dood om het hoekje kijken. Deze combinatie zorgt ervoor dat dit boek een absoluut plekje in deze top 10 mustreads verdient.

 

8. Boek voor mijn dochters – Rowan Coleman

Uniek aan dit boek is het onderwerp. Alzheimer is een onderwerp dat in de boeken die ik lees, niet vaak centraal staat. In dit boek wel. En deze Alzheimer nestelt zich in dit boek niet in het hoofd van een 80-jarige, maar in het hoofd van een moeder van midden 40. Alzheimer op oudere leeftijd is verschrikkelijk. Dit gun je niemand. Maar wat gebeurt er met je wanneer je midden 40 bent en een Alzheimer blijkt te hebben? Dit kun je je bijna niet voorstellen. In dit boek word je meegenomen in de gedachten van Claire die leidt aan een zeer agressieve vorm van Alzheimer. Ondanks dat het boek soms een beetje langzaam vordert, erg bijzonder en indrukwekkend.

 

9. Eet als een expert

Niet zozeer een leesboek, maar wel een reuze interessant boek. Naast heel wat lekkere recepten, wordt er in dit boek op een wetenschappelijke manier naar voeding gekeken. Er wordt niet gesproken over gezonde voedingsmiddelen, maar over gezonde keuzes. Gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Moet je nu wel of geen brood eten? Wanneer is iets daadwerkelijk volkoren? Wat doet het niet eten van vlees met je? Wel of geen melk drinken? Er bestaan natuurlijk ontzettend veel boeken over voeding. De gezondheidsgoeroes vliegen als paddestoelen uit de grond en iedereen lijkt te weten wat het beste voor je is. Heel veel ‘gezondheidsfeitjes’ worden in dit boek besproken aan de hand van beschikbaar bewijs.

 

10. The Hate U Give – Angie Thomas

Het laatste boek op mijn lijstje, maar zeker niet het minste boek. Een Young Adult boek geschreven door Angie Thomas, waarin de zestienjarige Starr gevolgd wordt, een meisje dat in een arme zwarte buurt woont, maar naar een blanke school gaat. Twee totaal verschillende werelden. Wanneer Starr samen met een van haar beste vrienden, Khalil, na een feestje naar huis rijdt, worden ze staande gehouden door de politie, waarna Khalil wordt neergeschoten door deze politieagent. Khalil was ongewapend, maar dealde waarschijnlijk in drugs. Een ontzettend actueel onderwerp natuurlijk. Doordat het boek vanuit het perspectief van Starr wordt geschreven, laat het boek je vanuit verschillende kanten naar het thema kijken. Liefde, vriendschap, racisme, politiegeweld, onrecht, allemaal onderwerpen die terugkomen in dit boek en die je hierover laten nadenken.

 

Heb je een of meerdere van deze boeken gelezen? Of heb je een andere boekentip? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit deelt op Facebook of Instagram. Gebruik dan de tag #theearlymorningblog of tag mij @theearlymorningblog in jouw bericht.

The-early-morning-blog

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One Comment

Laat een reactie achter