• Home
  • /
  • Food
  • /
  • Stoofpeertjes in je havermout

Stoofpeertjes in je havermout

Een stoofpeertje is echt winterfruit. Je ziet ze momenteel overal: in de supermarkt, bij de groentewinkel, op de markt. En ook nog eens voor een fijn prijsje. Vandaar dat ik meteen een paar kilo heb in geslagen. En dat is deze winter niet de laatste keer. Stoofpeertjes zijn heerlijk om te eten tijdens het kerstdiner. Bij ons staan ze bijna altijd op het menu tijdens kerst. Maar je kunt ze in zoveel meer lekkere recepten gebruiken. Vanochtend voegde ik ze toe aan mijn havermoutpap en echt.. een aanrader! 

Stoofpeertjes zijn kant en klaar in de supermarkt te koop, lekker
makkelijk! En handig als je maar één of een paar peertjes nodig hebt, zoals in dit recept.

Maar je kunt ze ook zelf bereiden door Gieser Wildeman peertjes te kopen en het volgende recept te volgen. En eerlijk is eerlijk: Dat is toch wel het allerlekkerste. Het recept voor deze stoofpeertjes heb ik niet zelf bedacht, maar is afkomstig van de vader van Stefan (mijn schoonvader dus), die tot een jaar geleden zijn eigen groentewinkel had. Denk er wel om dat de peertjes een paar uur moeten sudderen. Dit doe je waarschijnlijk niet ‘even’ voor je je ontbijtje maakt.

Voor het havermoutpapje heb je aan één stoofpeertje genoeg, maar in het recept wordt 2 kilo stoofperen gebruikt. Dit kun je natuurlijk zelf aanpassen. En nogmaals: je kunt dit gedeelte overslaan en kant en klare stoofpeertjes gebruiken voor het ontbijtje.

steefpoortjes-havermout

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 2 kilo Gieser Wildeman peren
  • 75 gram kristalsuiker
  • 6 jeneverbessen
  • 6 pimentkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 100 ml rode (vruchten) wijn
  • Eventueel een beetje maizena

Bereiding van de stoofpeertjes:

  1. Schil de stoofpeertjes. Je kunt ervoor kiezen om de stoofpeertjes in zijn geheel te koken. Dit ziet er natuurlijk een stuk mooier uit, maar het is dan wel handig dat je (bijvoorbeeld met een appelboor) het klokhuis van tevoren verwijdert via de onderzijde van het peertje. Wil je de stoofpeertjes niet in zijn geheel koken, dan kun je de stoofpeertjes in vieren snijden en de klokhuizen verwijderen.
  2. Vervolgens kneus je de pimentkorrels en jeneverbessen, zodat ze een beetje open gaan. Je kunt dit doen door er met de bolle kant van een lepel een beetje op te drukken.
    Als je zo’n speciaal kookzakje hebt voor kruiden kun je de pimentkorrels, de jeneverbessen en het kaneelstokje hierin doen. Zo niet, dan moet je na het koken even op zoek om ze eruit te kunnen halen.
  3. Doe de stoofpeertjes in een grote pan. Voeg hieraan de gekneusde pimentkorrels, de gekneusde jeneverbessen, het kaneelstokje, de suiker en de wijn toe.
  4. Vul dit aan met water zodat de peren net onder het sap staan.
  5. Breng de stoofpeertjes aan de kook en laat ze op een laag vuurtje gedurende 3 uurtjes koken.
  6. Om het perensap iets dikker te maken kun je wat maizena (bindingsmiddel) aan het sap toevoegen.
  7. Verwijder vervolgens de pimentkorrels, de jeneverbessen en het kaneelstokje uit de pan.

De stoofpeertjes zijn nu klaar. Je kunt de stoofpeertjes laten afkoelen en in de koelkast een aantal dagen bewaren.

stoofpeertjes-havermout

Ingrediënten voor de havermoutpap met stoofpeertjes (1 persoon):

Om het ontbijtje met stoofpeertjes te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 50 gram havermout
  • 250 ml (plantaardige) melk: ik gebruik amandelmelk, maar je kunt gerust een ander soort melk gebruiken.
  • 1 stoofpeertje (in stukken of in zijn geheel) èn een klein beetje stoofperensap
  • Een snufje kaneel
  • Een handjevol amandelschaafsel
  • Eventueel 2 gekneusde karamompeulen en een snufje gemberpoeder

Bereiding van de havermoutpap met stoofpeertjes:

  1. Doe de melk samen met de havermout in een pannetje. Voeg hier een snufje kaneel aan toe. Als je het lekker vindt, kun je er tevens wat kardamom en/of gemberpoeder aan toevoegen. Breng het mengsel aan de kook.
  2. Wanneer de havermoutpap na een minuut of 5 klaar is, giet je de pap in een kom.
  3. Leg vervolgens de stukjes stoofpeer of de hele stoofpeer (koud, deze hoeft niet nogmaals opgewarmd) in het miden van je kom. Giet er een klein beetje perensap overheen.
  4. Strooi wat kaneel over de havermoutpap en de stoofpeer heen en maak af met een handjevol amandelschaafsel.

Geniet ervan!

stoofpeertjes-havermout

The-early-morning-blog

 

Laat een reactie achter