Steigerhouten pronkrek / tijdschriftenrek

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik samen met mijn man Stefan ons eerste huis heb gekocht! Een twee-onder-een-kap woning uit de jaren ’50. Ontzettend leuk, maar ook ontzettend veel werk 🙂 Door al het klussen wordt het wel steeds meer ‘ons huisje’.

Ik weet altijd heel goed wat ik wel en niet mooi vind en gelukkig is Stefan het vaak met me eens. Hij laat me in ieder geval vaak mijn gang gaan, tenzij hij echt denkt van: “Dit wil ik echt niet hebben!” Ik hou ervan om van alles uit te zoeken (Lekker de hele dag Pinteresten!) en nieuwe projectjes te bedenken. Vaak werk ik daarom een aantal opties uit en laat Stefan dan kiezen wat hij het mooiste vindt! 🙂 We hebben inmiddels al heel veel zelf gemaakt, zoals ons hangende TV-meubel, de eet- en salontafel en een grote pergola in de tuin en dat zorgt echt voor een eigen gevoel.

Maar toch miste ik nog die ‘persoonlijke touch’ in huis. Ik ben in principe niet echt van de kitscherige kleine prulletjes, ik hou meer van de wat grotere en stoerdere accessoires en materialen. Maar toch hou ik ook van een plekje waar ik mooie boeken, tijdschriften en kaarten kwijt kan. Wat ik dan ook heel mooi vind is een pronkrek (of tijdschriftenrek, hoe je het maar wilt noemen!). Je kunt er van alles mee doen en je kunt er van alles op kwijt: Foto’s, boeken, plantjes.. Je kunt er posters op plakken en nog veel meer. Dit betekent ook dat je het zo weer kunt veranderen wanneer je er op uitgekeken bent èn dat je hem zo kunt optillen en ergens anders kunt neerzetten. Geen 100 gaatjes in de muur dus wanneer je er weer zat van bent. 🙂

Pronkrek diy

Je kunt natuurlijk een kant en klaar pronkrek kopen, zoals dit pronkrek van vtwonen. Maar het is eigenlijk veel leuker om zelf een pronkrek te maken. En het is ook nog eens heel eenvoudig!

Tot nu toe heb ik altijd de afkortzaag van mijn buurjongen gebruikt voor mijn DIY projectjes. Maar deze heeft hij natuurlijk zelf ook wel eens nodig. Ik heb er dus voor gekozen om de steigerhouten planken op maat te laten zagen in de bouwmarkt, zo hoefde ik niet met een ‘normale’ handzaag aan de slag. Lekker makkelijk! Helaas hebben ze, zoals je wel ziet op de foto’s, mijn planken niet allemaal netjes op 200cm afgezaagd, waardoor hij niet helemaal recht is geworden. Wijze les: Volgende keer toch maar weer zelf zagen! Als het dan niet recht is, heb ik het tenminste zelf gedaan 🙂

Wat heb je nodig om zelf een pronkrek te maken?

 • 3 steigerhouten planken van 200cm
  Je kunt natuurlijk ook kortere of langere planken gebruiken: Afhankelijk van de gewenste hoogte van het pronkrek. Een steigerhouten plank is vaak 250 cm lang. Als je thuis geen (afkort)zaag hebt kun je de planken vaak gratis op maat laten zagen in de bouwmarkt.
 • 3 steigerhouten latjes van 58,5cm
  Ik heb een lat van 3,2x 6,4x 250 cm op maat laten zagen in de bouwmarkt.
 • 4 Mosslanda houders voor schilderijen van IKEA
  Deze houders hebben een opstaande rand en een speciaal ‘gleufje’ waardoor je er makkelijk schilderijen en fotolijsten in kunt plaatsen.
  Steigerhouten planken zijn over het algemeen 19,5 cm breed, waardoor de houders van 55 cm breed heel mooi voor de 3 planken (van in totaal 58,5 cm breed) geplaatst kunnen worden.
 • Schroeven om de latjes en de houders aan de planken te bevestigen
 • Accuboormachine
 • Meetlint + potlood om af te tekenen
 • Eventueel verf om het steigerhout mee te behandelen.
  Onbehandeld steigerhout is goedkoper dan al behandeld steigerhout. Ik heb steigerhouten planken gebruikt met een vergrijsde tint.

Hoe maak je zelf een pronkrek?

Pronkrek tijdschriftenrek diy

 1. Allereerst leg je de planken op de vloer tegen elkaar aan. Het is handig om er een kleed of iets dergelijks onder te leggen om niet de vloer te beschadigen.
 2. De drie latjes, van 58,5cm breed leg je vervolgens haaks op de achterzijde van de planken: Bovenaan, onderaan en middenin. De planken schroef je vervolgens aan elkaar vast door de drie latjes aan de planken te schroeven. Voor elk latje gebruik je dus minimaal 3 schroeven. Je planken zitten nu aan elkaar vast en je kunt je pronkrek omdraaien zodat de voorzijde boven komt te liggen.
 3. Wanneer je de planken van het pronkrek wilt verven, is het nu het goede moment. De witte houders zijn er nog niet op bevestigd, waardoor het lekker makkelijk verven is op zo’n groot oppervlak.
 4. Vervolgens kun je de Ikea houders gaan verdelen over het pronkrek. Ik heb het meetlint gebruikt om tussen elke houder dezelfde afstand te creëren. Je kunt hier natuurlijk een beetje mee schuiven zodat de houders komen te liggen zoals je dit zelf mooi vindt.
 5. De houders schroef je nu een voor een, elk met 2 schroeven, op de planken. Let er wel op dat de houders 55cm breed zijn, terwijl de gehele breedte van de drie planken ongeveer 58,5cm breed is. De houders kun je dus mooi in het midden van de drie planken bevestigen.
 6. Je pronkrek is klaar! Je kunt hem op een mooi plekje neerzetten en gaan ‘inrichten’.

Wat vind je van het resultaat? En heb je zelf ook een pronkrek in huis staan? Zelf gemaakt of lekker zelf gekocht?  Ik ben heel benieuwd hoe je deze hebt ingericht! 🙂

Handtekening The Early Morning Blog