Sarah fietst 400 km in Vietnam tegen kindhuwelijken

Sarah ontdekte, inmiddels bijna een jaar geleden, het project Cycle for Plan. De strijd aan gaan tegen kindhuwelijken door 400 km te fietsen in Vietnam. Zelf heeft Sarah een driejarig dochtertje en eenjarig zoontje. Voor de meesten (extra) reden om lekker thuis te blijven en te genieten van hun gezinnetje. Voor Sarah was dit juist een extra reden om heel hard te gaan trainen en naar Vietnam te vertrekken. Want zegt ze: “Ieder kind heeft recht op een gezonde, veilig en gelukkige jeugd!” Sarah ging ervoor. Trainen en sponsorgeld binnenhalen. Inmiddels komt het vertrek dichterbij. In maart vliegt Sarah naar Vietnam. Lees hier haar bijzondere verhaal. 

Sarah: “Ken je dat? Er komt iets op je pad en meteen heb je het gevoel: “Hier wil ik aan meedoen.” Dat had ik met Cycle for Plan. Mijn naam is Sarah Dolstra en over enkele weken vertrek ik naar Vietnam om daar 400 km te fietsen tegen kindhuwelijken.

Fotocredits: Plan Nederland & Sarah Dolstra. 

Fietsen tegen kindhuwelijken met Cycle for Plan

Cycle for Plan is een initiatief van Plan Nederland, een internationale ontwikkelingsorganisatie die werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes.

44% van de meisjes in afgelegen gebieden in Vietnam trouwt voordat ze 18 jaar oud is. Een kindhuwelijk heeft een vernietigend effect op het leven van meisjes: ze moeten meestal van school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog niet klaar voor is. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere wetgeving en handhaving van de wet. De opbrengst van Cycle for Plan Vietnam investeert Plan in programma’s tegen kindhuwelijken.
sarah-vietnam Fotocredits: Plan Nederland

Waarom ik 400 km ga fietsen in Vietnam?

Een aantal maanden geleden ben ik aan dit bijzondere project begonnen en ik ben ontroerd en zeer onder de indruk van de vele steunbetuigingen, lovende woorden en gulle donaties. Ontwikkelingshulp staat de laatste tijd regelmatig ter discussie en ik vind dat zo jammer. In mijn ogen is elke actie, klein of groot, een mooi bijdrage om de levensomstandigheden van een ander te verbeteren. Het maakt niet uit of dit je oma, buurman, vage kennis, vreemdeling is of een 12 jarig meisje uit Vietnam, die grote kans heeft om uitgehuwelijkt te worden. Als iedereen zich eens belangeloos inzet voor een ander, kan de wereld er heel anders uitzien.

Mijn kinderen, een dochter van bijna 3 jaar en een zoon van 1 jaar, hebben het getroffen. Ze groeien op in welvaart en krijgen alle liefde. Nu ik zelf moeder ben grijpt nieuws en verhalen waarin kinderen het zwaar hebben me extra aan. Ieder kind heeft recht op een gezonde, veilige en gelukkige jeugd! Mede daarom doe ik mee aan dit avontuur. Fysiek gezien vind ik het een bijzondere uitdaging, maar een steentje bijdragen om de wereld iets mooier te maken is mijn hoofddoel.

sarah-vietnam Fotocredits: Plan Nederland

Mijn voorbereidingen op Vietnam

Alle deelnemers aan deze actieve reis hebben als doel gekregen om minimaal € 4000,- euro sponsorgeld op te halen. De reis- en verblijfkosten betalen we uit eigen portemonnee.

Toen ik de opdracht kreeg om € 4000,- euro sponsorgeld op te halen dacht ik wel even: wat veel geld, hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?!? Maar op één of andere manier was ik er binnen no time. Ik kreeg een mountainbike om te trainen gesponsord door een fietsenwinkel in Drachten. Ook stroomden de donaties van familie en vrienden al snel binnen. Ik organiseerde een bingo, deed een collecte in de kerk van mijn man en heb diverse bedrijven gevraagd om een bijdrage. Ik heb het streefbedrag van €4000,- euro inmiddels ruim behaald, maar daar laat ik het niet bij zitten.

Fotocredits: Sarah Dolstra

Elke euro die ik extra ophaal zorgt ervoor dat Plan Nederland, samen met Plan Vietnam, meer kinderen kan helpen uit een armoedige situatie te geraken.

Naast het ophalen van sponsorgeld ben ik natuurlijk ook flink aan het trainen. Veel kilometers fietsen door het mooie Friese landschap en ik ben regelmatig in de sportschool te vinden voor spinningslessen. We fietsen straks door het noordoosten van Vietnam langs adembenemende uitzichten: terrasvormige rijstvelden, steile bergpassen en traditionele dorpjes. Onderweg bezoeken we projecten tegen kindhuwelijken en zien we met onze eigen ogen waar we ons voor hebben ingezet. Op onderstaand kaartje zie je de route die we gaan fietsen.

sarah-vietnam

Over een paar weken vertrek ik..

En nu is het aftellen begonnen. Nog maar een paar weken te gaan! Ik kijk enorm uit naar mijn reis door Vietnam: de mensen, de cultuur, de natuur, het eten, de projecten van Plan en het fietsen. Let the adventure begin!”

sarah-vietnam

Vind je het leuk om Sarah’s avontuur in Vietnam te volgen, of wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op de Facebook pagina Sarah voor Plan naar Vietnam‘. Wil je Sarah een hart onder de riem steken en Plan helpen in de strijd tegen kindhuwelijken? Dit kan middels een donatie. Door op deze link te klikken ga je naar de actiepagina van Sarah waar je een donatie kunt achterlaten. 

 

The-early-morning-blog

Laat een reactie achter