• Home
  • /
  • Food
  • /
  • Spicy pompoensoep met peterselie en pijnboompitjes

Spicy pompoensoep met peterselie en pijnboompitjes

Regen, wind en kou.. De perfecte tijd om lekker de keuken in te duiken. Behalve natuurlijk wanneer het (herfst)zonnetje schijnt, want dan is het tijd voor mooie boswandelingen. Toch? Helaas is dit niet elke dag het geval. En al helemaal de laatste dagen niet. Ik ben dan ook vaak in de keuken te vinden om recepten te maken die me een fijn herst en wintergevoel geven. Want de zomer was ontzettend fijn en ik heb nu alweer zin in de volgende zomer. Maar ik vind het stiekem ook best fijn om, wanneer ik thuis kom, lekker mijn pantoffels aan te trekken en met een warm drankje onder een dekentje op de bank een fijne serie te kijken of een mooi boek te lezen.

pompoensoep

In deze blog deel ik het recept met jullie van pompoensoep. Herfstiger kan bijna niet, toch? Het is ook nog eens lekkere spicy pompoensoep. Niet tè spicy, maar wel een heel verwarmende en smaakvolle soep met ingrediënten als pompoen, winterpeen, gember en een pepertje. Een soepje met pit dus. Houd je niet zo van pittig? Dan kun je de rode peper in zijn geheel weglaten of de zaadjes uit de peper verwijderen. De peterselie en geroosterde pijnboompitjes maken de soep helemaal af.

Ingrediënten (voor zo’n 7-8 kommen soep):

  • 1 pompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 grote ui
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 1 rode peper
  • Een halve duim gember
  • 2 blokjes grountebouillon met 1 liter water
  • Peper en zout
  • 1 handje peterselie
  • 1 handje pijnboompitten
  • 1 el kokosolie (of andere olie/boter waarin je de groenten kunt bakken)

pompoensoep

Bereiding van de pompoen:

Je kunt er voor kiezen om een echte pompoen te gebruiken (dit is natuurlijk het leukste). Wanneer je de pompoen niet schilt, is het belangrijk hem goed te wassen. Het is handig om de pompoen, voordat je hem snijdt, een minuut of 10 in een pan met kokend water wat zachter te laten worden. Zo is de pompoen namelijk een stuk makkelijker te snijden. Vervolgens halveer je de pompoen en snijd je hem in schijven. Je kunt de draden en pitten met een lepel of mesje verwijderen. Vervolgens snijd je de schijven pompoen in blokjes.

Je kunt er ook voor kiezen om verse pompoenstukjes bij de supermarkt te gebruiken (wanneer je weinig tijd hebt wel zo makkelijk). Je vindt ze vaak bij de versafdeling of in de diepvries.

pompoensoep

Bereiding van de pompoensoep:

1. Bereid als eerste de pompoen volgens de beschrijving hier boven.
2. Snijd vervolgens de ui, de winterpeen, de prei, de paprika, de rode peper en de gember in stukjes. Omdat je de soep straks nog gaat blenderen is het niet nodig het superfijn te snijden. Lekker makkelijk!
3. Laat in een grote bakpan de (kokos)olie smelten en voeg de ui hieraan toe.
4. Voeg na een paar minuten de overige groenten toe (ook de pompoen) en wok de groenten gedurende een aantal minuten.

pompoensoep
5. Maak ondertussen de groentebouillon warm in een grote soeppan. Voeg de gewokte groente hieraan toe en laat de soep 30 minuten op zacht vuur koken.
6. Met een staafmixer pureer je vervolgens de bouillon en groente tot een gladde soep.
7. Naar smaak kun je zout en peper toevoegen aan de soep.
8. Vervolgens snijd je de peterselie in fijne stukjes en bak je de pijnboompitten kort in een pannetje zonder olie of boter. Wanneer de pijnboompitjes licht verkleuren zijn ze klaar.
9. Schep de soep in kommen en garneer de soep met peterselie en de geroosterde pijnboompitjes.

pompoensoep

Ik heb de soep gemaakt voor ons sinterklaasdiner afgelopen zaterdag. Inmiddels staat er alweer een pan op het vuur. Zo lekker vind ik hem. Daarnaast is hij ook heel makkelijk te maken en gaan er niet zulke bijzondere ingrediënten in waardoor je al snel de juiste ingrediënten in huis hebt. Ik zou zeggen: Snel maken!

Heb je dit recept of een ander recept van The Early Morning Blog gemaakt? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Liefs,
Kirsten

The-early-morning-blog