• Home
  • /
  • Europa
  • /
  • Parijs – Deel I: Parijs verveelt nooit!

Parijs – Deel I: Parijs verveelt nooit!

Twee weken geleden vertrok ik samen met mijn man Stefan richting het magische Parijs: de stad van de liefde, de Eiffeltoren met zijn lichtjes, het idyllische Montmartre, de macarons en de croissantjes.

Het was de derde keer dat ik een bezoekje bracht aan deze stad, maar Parijs verveelt nooit! Elke keer ontdek ik weer nieuwe toffe plekjes en beleef ik weer andere dingen. Ik hou van de bekende Parijse rooftops, de totaal verschillende wijken, het uitstappen bij een metrohalte en je elke keer dat je bovengronds komt weer in een hele andere wereld wanen, de Franse taal, de diversiteit aan mensen op straat en in de metro, de sfeer op de prachtige pleinen, de elegante Parisiennes, slenteren door de smalle straatjes.. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Parijs heeft zoveel verschillende gezichten. Een aantal van mijn belevenissen en tips van ons afgelopen tripje ga ik in deze blog met jullie delen!

Om 03.00 uur ging donderdagochtend de wekker en om 03.30 uur reden we weg. De auto volgeladen en onze stadsfietsen (lees: onze oude brikken waarvan we hoopten dat die niet gestolen zouden worden tijdens ons tripje) op de fietsendrager. En ja hoor, maar een paar uurtjes later, om 09.30 uur, waren we aan het inchecken bij de receptie van Camping Indigo Bois de Boulogne in hartje Parijs.

YES, we waren in Parijs!

Kamperen in Parijs

En YES, we gingen ook nog eens kamperen! Kamperen geeft me toch altijd wel het ultieme vakantiegevoel. Dat komt denk ik omdat ik al van jongs af aan heb gekampeerd. Camping Indigo Bois de Boulogne ligt aan de westkant van de stad, nèt buiten de ring van het centrum. Aan de ene kant van de camping kijk je uit over de Seine en aan de andere kant ligt het Bois de Boulogne: een supermooi èn groot park, waar je doorheen komt als je naar hartje Parijs fietst.

Voor de kampeerders (en voor de niet-kampeerders, want het is echt een aanrader om in Parijs te kamperen!) onder ons: De camping is heel langgerekt en er ligt een redelijk drukke weg naast. Wij hebben totaal geen last gehad van de geluiden van de weg, maar ik kan me voorstellen dat je een setje oordopjes meeneemt wanneer je hier wel snel last van hebt. Maar hee, je zit midden in Parijs! 🙂

Camping Indigo Bois de Boulogne

De toiletrol hoef je overigens niet mee te nemen onder je arm, want toiletpapier is gewoon aanwezig in het sanitairgebouw. Stiekem toch wel zo fijn! Lekkere broodjes (Croissantjes, pain au chocolat, baguettes) kun je elke ochtend kopen bij het winkeltje op de camping.

Indigo Bois de Boulogne is echt een stadscamping, dit merk je vooral aan alle verschillende nationaliteiten die hier komen: Duitsers, Engelsen, Nederlanders, Denen, Spanjaarden, Italianen, Fransen.. Noem maar op. Je vindt ze hier allemaal. Geen camping dus waar je alleen maar Nederlanders om je heen hebt staan. En dat draagt voor ons wel bij aan de vakantiesfeer. 🙂

Op de fiets in Parijs

Nadat we ons 2-seconds tentje hadden ‘uitgegooid’ (Oke, in werkelijkheid duurt het toch wel iets langer dan 2 seconden om hem helemaal goed neer te zetten, maar handig is het wel.) en onze tarp hadden opgezet, zijn we met de fiets Parijs in gegaan!

Met de fiets?? Kun je dan fietsen in Parijs? Jazeker! Vanaf de camping fiets je (deels door Bois de Boulogne) in 20 minuutjes naar de Eiffeltoren en in 35 minuutjes naar de Notre Dame. Wat mij betreft de perfecte manier om het centrum van Parijs te verkennen. Je ziet zo ontzettend veel meer van de stad dan wanneer je met de metro van de ene naar de andere metrohalte reist. Plus je kunt afstappen wanneer je wilt om een mooie foto te maken of ergens wat lekkers te drinken.

Eiffeltoren-Parijs

Je ziet dat de fiets een beetje in opkomst is in Parijs. De laatste jaren zijn er heel wat kilometers fietspad aangelegd in Parijs. Regelmatig zagen we dan ook mensen op hun mountainbike of op hun Vélib’ (Vélos Libres) voorbij zoeven. Deze Vélibs zijn voor iedereen te huur. Omdat wij onze eigen fietsen mee hadden, was dit voor ons niet nodig. Maar handig is het denk ik wel, je ziet in de stad zoveel fietsstations waar je deze Vélibs kunt huren. Je huurt een Vélib’, fietst weg en zet hem bij een ander fietsstation weer terug. Het eerste halfuur is ook nog eens gratis (Wat wij als Nederlanders volgens mij wel kunnen waarderen).

Op bepaalde wegen in de stad zijn fietspaden gecreëerd en zo niet, dan rijd je gewoon mee met het andere verkeer of rijd je op de bus- en taxibaan. Toch merk je dat de Parijzenaren en de toeristen nog niet helemaal gewend zijn aan fietsers in het verkeer: We werden regelmatig raar aangekeken èn er werd met een grote bocht om ons heen gereden. Je weet immers nooit hoe onvoorspelbaar die fietsers kunnen zijn. 😉

Het is soms ook even improviseren als het fietspad ineens ophoudt te bestaan wanneer je een groot kruispunt nadert.. Dan maar snel even ergens anders voorsorteren of naar een andere weghelft of zebrapad fietsen om toch normaal over te kunnen steken. Dit zorgt soms voor wat gevaarlijke, maar ook weer hilarische situaties.

Ile de la Cité Parijs

 Het hart van Parijs: Ile de la Cité

Op ons eerste fietstochtje door Parijs reden wij eerst richting de Eiffeltoren. Omdat we hier al vaker geweest waren en het er zo ontzettend druk was, zijn we snel verder gefietst naar Ile de la Cité, één van de eilanden in de Seine,  waarop de Notre Dame staat. Dit is de plek waar in de Middeleeuwen de stad is gesticht: Het echte hart van Parijs dus.

Notre Dame Parijs

Rondslenteren in Le Marais

Net ten noorden van dit eilandje ligt de wijk Le Marais. De eerste twee keer dat ik in Parijs was, heb ik deze wijk denk ik een beetje overgeslagen. Ontzettend zonde, want ik vind het nu één van de leukste wijken van Parijs. Een heel gezellige wijk met superveel restaurantjes, winkeltjes en barretjes. En nog leuker: Zoveel toeristen als je tegenkomt bij de Eiffeltoren, de Sacre Coeur en de Notre Dame, zo weinig toeristen zie je in Le Marais. Althans, hier lijken de toeristen zich een beetje te mengen met de Parijzenaren. De sfeer in deze wijk voelt totaal anders. Je waant je meer in het echte Parijs. Overigens is Le Marais hét gaycentrum van Parijs.

Een ander leuk weetje; sinds eind maart is er een HEMA geopend in Le Marais (1 Rue de Rivoli, 75004 Paris). Dus ben je bang niet genoeg te hebben aan alle Franse delicatessen? Weest niet bang, bij de HEMA vind je gewoon je vertrouwde stroopwafels. De rookworsten hebben we alleen niet kunnen vinden..

We hebben onze fietsen hier geparkeerd en zijn lekker gaan slenteren door de smalle straatjes in Le Marais. In Le Marais ligt ook de Joodse buurt, met de Rue des Rosiers als hart van deze buurt. Echt een aanrader om een middagje of avondje rond te wandelen. Deze straat zit vol delicatessenwinkeltjes, Joodse boekwinkels, bakkerijen en kosjere restaurants.

Fallafel eten in de Joodse buurt

Één van deze restaurantjes is L’as du Fallafel (34, Rue des Rosiers, 75004 Paris). Een knalgroen tentje midden in de Joodse buurt. Wanneer je hierop googelt zul je bijna overal lezen dat ze hier “de beste fallafel ooit” verkopen. Ze zijn zich er trouwens maar al te bewust van dat ze deze naam en dit imago hebben, voor het restaurantje zat namelijk een werknemer op een kruk (een soort propper?) die ons vertelde dat ze heel populair waren en de beste falafel verkochten. Wij hebben dit natuurlijk uitgetest! 🙂

L'as du Fallafel

Ik koos de “special fallafel”, fallafel met houmous, salade en aubergine in een pitabroodje. Stefan ging voor de “lamb schawarma”. Het restaurantje (het voelt meer als een snackbar voor fallafel overigens) zat vol, de bediening werkte supersnel en efficiënt en ik denk dat ze op één avond alle tafeltjes minstens 4 keer vol hebben zitten.  Ondanks dat we in Le Marais niet een erg toeristen-gevoel hadden, waren er bij L’as du Fallafel wel erg veel toeristen. Maar eerlijk is eerlijk, het was superlekker (wel teveel, ik kreeg het broodje niet helemaal op) en ik zou er zo weer heen gaan.. Aanradertje dus!

In mijn volgende blog geef ik nog een aantal andere tips voor een tripje naar Parijs! Heb je zelf ook tips of heb je het idee dat ik echt een aantal mooie of toffe plekjes heb gemist? Dan hoor ik ze heel graag! Want een vierde tripje naar Parijs gaat er zeker wel komen!

Handtekening The Early Morning Blog

BewarenBewaren