• Home
 • /
 • Europa
 • /
 • Schotland #1: Op avontuur met een daktent

Schotland #1: Op avontuur met een daktent

Al jaren hebben Stefan en ik een grote droom: We zouden ooit graag een Landrover Defender willen hebben: Stoer, groot en ontzettend mooi. We hebben zelfs tijdens onze bruiloftsvoorbereidingen gekeken of we er misschien ergens een konden huren als trouwauto. Helaas hebben we er nog altijd geen en dat zal ook nog wel ‘even’ zo blijven. Maarrr.. Iets anders is wel mogelijk! Je hebt vast wel eens zo’n grote 4WD gezien met een soort ‘pakketje’ op de dakdragers? Grote kans dat dit een daktent was. Ik dacht tot voor kort dat het plaatsen van een daktent alleen mogelijk was op grote auto’s. Maar niets is minder waar.. 

daktent-rooftent

Een daktent huren

Ook op een klein autootje (wij hebben een VW Golf) kun je een daktent plaatsen. Mits je (goede) dakdragers hebt. En het leuke is dat je niet direct een daktent hoeft aan te schaffen, maar dat je ze ook kunt huren! Je kunt je vast voorstellen hoe blij ik was toen ik dat zag. Hoe ideaal zou dat zijn voor onze roadtrip naar Schotland die op de planning stond?

We namen contact op met daktenthuren.nl. Zij zijn gevestigd in Baarn (Utrecht) en bieden allerlei verschillende daktenten aan. Omdat het toch wel lastig is om in te schatten welke daktent handig zou zijn voor ons, zijn we bij de showroom langsgegaan. Ons oog viel hier al heel snel op de Eezi-Awn Jazz, een Zuid-Afrikaanse daktent die beschikbaar is in drie breedtematen. Wij kozen voor de tent van 140cm breed. Voor EUR 220 mochten wij deze tent voor 2 weken meenemen naar de hooglanden van Schotland.

daktent-rooftent

Het avontuur begint..

Zaterdag 17 juni was het dan eindelijk zover. ’s Ochtends reden we naar Baarn om de daktent op te halen. De dakdragers monteerden wij zelf en de mannen van het verhuurbedrijf monteerden de daktent voor ons op de dakdragers. We kregen een korte demonstratie voor wat betreft het uitklappen van de daktent. Echt kort.. Want de hoes ging er vanaf en binnen 2 minuten stond de daktent klaar. Inklappen en op naar Schotland!

Met de daktent in Schotland

En daar reden we dan.. Links, want we waren ten slotte in Schotland. Met een daktent op de auto.  Best een beetje spannend. Hoe zou het ons bevallen? Zou het niet lastig zijn om elke keer dat we met de auto weg wilden de daktent weer op te klappen? Hoe zou het slapen bovenop de auto? Zou de tent wel echt goed waterdicht zijn? We waren tenslotte wel in het regenachtige Schotland.

Aangekomen op onze eerste camping (in de Trossachs, bij Loch Lomond), werden we bij de receptie gevraagd wat we bij ons hadden: Een tent? Of een kampeerbus? Maar nee, we hadden een ‘rooftent’ bij ons. Een wat? Een rooftent, je weet wel.. Een tent op het dak van je auto. Net als bij heel wat andere campings werd er vervolgens even verdwaasd uit het raam naar onze auto gekeken. We hadden verwacht dat juist in een land als Schotland wel regelmatig een daktent voorbij zou komen op de campings. Maar behalve op Isle of Skye, daar stond er toevallig een naast ons, hebben we maar weinig daktenten gezien. Dit leidde ertoe dat we op de ene camping gezien werden als een kampeerauto en op de andere als tent. Maar meestal stonden we gezellig tussen de andere tenten op de tentenveldjes.

daktent-rooftent

Het opzetten en inklappen van de daktent

De eerste keer dat we de daktent uitklapten was het nog even kijken van: Hoe doen we dit? Wie doet wat? Wat is handig? Uiteindelijk was het een kwestie van de hoes eraf halen, opvouwen en in de auto leggen. Vervolgens twee klipjes losmaken, het trappetje losmaken, de daktent via het trappetje uitklappen en het trappetje goed vastzetten zodat de daktent goed recht staat. Bij de tent werden 8 pinnen geleverd die we om de tent heen konden bevestigen. Zo werden er kleine luifeltjes gecreerd. Ook dit was zo gepiept. Het inklappen van de daktent ging, in omgekeerde volgorde, op precies dezelfde manier. Hoe vaker we dit deden, we stonden tenslotte bijna elke dag op een andere plek, hoe meer handigheid we erin kregen. Eerder waren we altijd een beetje jaloers wanneer we mensen met kampeerbusjes hun busje goed zagen neerzetten, hun luifeltje zagen uitklappen en vervolgens een flesje wijn zagen pakken om onder hun luifeltje een glaasje wijn zagen drinken. En wij bleven al die haringen maar in de grond steken (overigens ben ik verder heel blij met onze De Waard tent hoor!). Maar die jaloezie was nu niet meer nodig. Al snel hadden we de daktent binnen twee minuten staan. Dit leverde overigens regelmatig opmerkingen op van onze campingburen als “that’s just brilliant”. Ik kan niet anders dan het daar mee eens zijn natuurlijk.

De nadelen van een daktent

Ondanks dat er voor mij maar weinig nadelen aan een daktent te ontdekken zijn (het is gewoon zo ontzettend gaaf en handig!) ga ik toch een paar dingetjes noemen die ons zijn opgevallen en die goed zijn om rekening mee te houden:

 • Wanneer je langer op een plek staat en de auto veel gebruikt om bijvoorbeeld bezienswaardigheden te bezoeken of boodschappen te doen, moet je elke keer dat je weggaat de daktent inklappen en je hele hebben en houden in de auto zetten. Wij zelf vonden dit geen enkel probleem. We stonden bijna elke dag op een andere plek en onderweg naar de camping reden we alvast langs een supermarkt, zodat we niet meer hoefden op te pakken wanneer we eenmaal stonden. Daarnaast heb je niet veel in je tent liggen (zo groot is hij tenslotte ook weer niet), de meeste spullen blijven in de auto liggen. En als je dit allemaal goed ordent, ben je zo weg!
 • Omdat je niet zoveel spullen kwijt kunt in de daktent, is het soms een beetje aanpassen en organiseren: Je leeft wat meer uit de auto dan bij een grote tent. Waar laat je bijvoorbeeld je schoenen voor je gaat slapen? En wat doe je met de kleren die je de volgende dag aan wilt? Ik zette meestal mijn slippers onder de daktent neer, zodat ik daar zo in kon stappen wanneer ik uit de tent was geklommen. En voordat ik ging slapen, zorgde ik ervoor dat ik de kleren die ik de dag erna aan wilde in de tent bij me had. De rest van mijn kleren lag in de auto. De oplossing? Een iets bredere tent van bijvoorbeeld 1.60m. Maar met een beetje organiseren kom je een heel eind hoor!

daktent-rooftent

 • Kleiner dan muggen, maar 1000x vervelender en echt gekmakend: De midges die in de hooglanden van Schotland in grote getallen voorkomen. Miezerige steekvliegjes die voornamelijk in de maanden juni tot en met september voorkomen, in wolken om je heen vliegen, vooral bij zonsopgang en zonsondergang agressief zijn, venijnig kunnen bijten en voor ontzettend veel overlast en jeuk kunnen zorgen. Wat dit te maken heeft met het hebben van een daktent? Op het moment dat deze mugjes je aanvallen wil je niets liever dan maken dat je wegkomt (we zijn twee keer van de camping afgejaagd door deze beestjes; dan komt een daktent die je zo snel kunt inklappen echt wel van pas) of in je tent gaan liggen. De Eezi-Awn Jazz heeft aan alle vier de kanten mooie horren, die waarschijnlijk tegen allerlei insecten helpen. Echter.. Niet tegen midges. Ze zijn zo miezerig klein dat de horren ze niet tegen houden. Licht aan doen in de tent wanneer er midges rondvlogen was dan ook uit de boze. Ze weten je heel goed te vinden!

Meer nadelen kan ik echt niet bedenken. Dus dan maar op naar de voordelen? 🙂

daktent-rooftent

De voordelen van een daktent 

 • De daktent is binnen no-time klaar om in gebruik te nemen: Zelfs mijn kleine 2-secondstent van Quechua kost meer tijd om op te zetten. Heerlijk om daarna je stoeltje en tafeltje neer te zetten en te genieten van een ‘welverdiend’ drankje.
 • Er ligt al een matras in de daktent klaar: Geen gedoe dus met het opblazen van luchtbedden of matjes.
 • Omdat je de daktent inklapt wanneer je van de camping vertrekt, heb je altijd al je spullen bij je: Wij hebben het niet gedaan, maar dit betekent dat je heel eenvoudig je tentje kunt opzetten waar je maar wilt (Wildkamperen is toegestaan in Schotland, mits je toestemming hebt van de landeigenaar).
 • Geen kou van de grond: Juist in landen als Schotland waar de temperatuur ’s nachts behoorlijk daalt, kan het flink koud zijn om op je matje of luchtbed op de grond te slapen. In de daktent heb je daar geen last van. Ik heb het geen enkele nacht koud gehad (een warme slaapzak is natuurlijk ook wel een pre).
 • Geen viezigheid van de grond na regen en vies weer: Waar je bij een tentje soms aan het boenen bent om het grondzeil of het tentdoek schoon te krijgen, heb je daar bij een daktent helemaal geen last van.
 • De daktent is goed waterdicht: Dit betekent dat het ook geen probleem is om de daktent in te klappen wanneer het regent of de tent nog nat is (Mits je hem daarna natuurlijk wel weer uitklapt).

daktent-rooftent

En het ziet er natuurlijk gewoon geweldig uit!

Een enorme eyecatcher. We hadden ontzettend veel bekijks met de tent. Regelmatig bleven er mensen voor staan om hem eens goed te bekijken of om een praatje met ons te maken over hoe “brilliant” en “genius” de daktent was. En terecht. Ik vond het ontzettend jammer dat we de daktent weer moesten inleveren. We gaan vast en zeker nog eens een daktent huren!

Benieuwd naar de reis die we in Schotland maakten? Binnenkort lees je hier alles over op The Early Morning Blog!

daktent-rooftent

The-early-morning-blog

BewarenBewaren

7 Comments

Leave a Reply