• Home
 • /
 • Azië
 • /
 • Indonesië – Deel III – Nusa Lembongan, Bali

Indonesië – Deel III – Nusa Lembongan, Bali

Nusa-Lembongan-Bali

Een paar weken geleden nam ik jullie in mijn blogs mee naar Ubud en Pemuteran, twee totaal verschillende dorpjes op Bali. Ubud is een gezellig druk plekje tussen de rijstvelden èn een perfecte uitvalsbasis om de binnenlanden in te trekken met een scooter, terwijl Pemuteran één groot duik- en snorkelparadijs is. (Heb je deze blogs gemist? Niet getreurd: De blog over Ubud vind je hier en de blog over Pemuteran kun je hier teruglezen).

Vandaag neem ik jullie mee naar Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Twee kleine eilandjes aan de zuidoostkust van Bali. Slechts een halfuurtje varen vanaf het zuidelijke Sanur.

Waarom mag je Nusa Lembongan echt niet overslaan tijdens een reis naar Bali?

 1. Het is maar een halfuur met de boot.
  Vanaf Sanur (Bali) hebben wij een fast boat genomen naar Nusa Lembongan. Er zijn meerdere operators die van Sanur naar Nusa Lembongan varen. Wij kozen voor Scoot Cruise omdat zij je ophalen bij je accommodatie, naar de haven in Sanur brengen en vervolgens op Nusa Lembongan ook weer afzetten bij accommodatie. Ik zei wel dat het maar een halfuurtje is met de boot. En dit klopt ook, de overtocht zelf neemt niet veel meer tijd in beslag. Toch duurt het, vanaf het moment dat je je backpack afgeeft, al snel een uur of twee voor je op Nusa Lembongan weer herenigd bent met je backpack. Steigers zijn er trouwens niet. Je stapt vanaf de boot zo het water in, dus slippers en een korte broek zijn niet overbodig.
 1. Je waant je in een totaal andere wereld. 
  Zoals ik net al zei: Nusa Lembongan is heerlijk rustig. Heel wat minder toeristen dan op het drukke Bali. Veel dagjesmensen die na een paar uurtjes op het eiland weer terug varen richting Bali èn praktisch geen auto’s op het eiland. Je komt er af en toe een pick-up truck tegen die gebruikt wordt om toeristen te vervoeren en wat scooters, maar daar houdt het ook mee op.
 1. Het eiland is klein, maar fijn.
  Een halfuurtje scooterrijden en je bent het grootste gedeelte van het eiland al rond gereden. Maar juist het feit dat je overal zo bent maakt dit eiland zo leuk.
 1. Bijzondere natuur
  Van mangrovebossen tot zeewierplantages en van mooie zandstrandjes tot ruige kustlijnen. Klinkt goed, toch?

En wat moet je nou echt doen wanneer je op Nusa Lembongan bent?

1. Met een scooter het eiland verkennen

Voor een paar euro per dag huur je hier, net als in Ubud, een scooter en heb je alle vrijheid om Nusa Lembongan en het hiernaast liggende eilandje Nusa Ceningan te verkennen. Wanneer je een plattegrond van het eiland bekijkt zie je een soort ‘hoofdweg’ die in een rondje over het hele eiland loopt. Afwijken van deze weg brengt je naar de meest slechte weggetjes èn naar de mooiste plekjes.

Nusa-Lembongan-Bali

2. Relaxen op mooie strandjes

Wanneer je op je scooter gaat rondtoeren, ga je de hoofdweg zeker verlaten op zoek naar mooie strandjes. Op Nusa Lembongan vind je hele mooie witte zandstrandjes zoals Dreambeach en Mushroom Bay. Tussen 11 en 3 uur vindt je hier de meeste toeristen. Maar wanneer je voor of na deze tijd naar de strandjes gaat, zijn er geen dagjesmensen meer te bekennen, waardoor het heerlijk rustig is.

Nusa-Lembongan-Dreambeach

3. Devil’s Tear bezoeken

Maar Nusa Lembongan heeft niet alleen maar mooie zandstrandjes, het heeft ook hoge kliffen en enorme golven. De mooiste plek om dit te zien is Devil’s Tears, tussen Dreambeach en Sunset Beach in. Hier slaan enorme golven tegen de rotsen aan. Ik zou het jullie graag op een foto willen laten zien, maar de foto’s die ik hier gemaakt heb zijn denk ik ergens verloren gegaan tijdens mijn selectieproces. Ik kan ze jammer genoeg niet terug vinden.

4. Via de Suspension bridge naar Nusa Ceningan

Op naar Nusa Ceningan dan maar! Nusa Lembongan en het nog kleinere eilandje Nusa Ceningan zijn aan elkaar verbonden via een felgele hangbrug. Althans, tot voor kort. Helaas zagen we twee weken na onze reis op het nieuws dat deze brug was ingestort en dat hierbij meerdere doden zijn gevallen. Tijdens een ceremonie zouden er tegelijkertijd teveel mensen op de brug hebben gelopen. Of de brug wordt of is hersteld, heb ik niet terug kunnen vinden.

Nusa-Lembongan-Dreambeach

Mooi plaatje hè? Wanneer ik me omdraaide zag het er echter wel een beetje anders uit:

Nusa-Lembongan-Bali

Deze rotzooi vindt je overal op de eilandjes. De mensen lijken niet te weten waar ze heen moeten met hun afval of verbranden hun afval. Zo zonde. Maar ook wel weer begrijpelijk als je nagaat dat afval niet hun hoogste prioriteit zal zijn. Naast mooie guesthouses en hotels zie je ontzettend veel armoede.

Nusa Ceningan is minder druk bevolkt dan Nusa Lembongan. De natuur is hier ruiger en de wegen zijn (nog) slechter. Wij hebben hier (voor zover dat met de scooter lukte) een rondje gereden langs de kust en de enorme kliffen. Heel indrukwekkend.

Nusa-Lembongan-Bali

5. Eten met uitzicht op zeewierplantages

Zeewierplantages behoren tot één van de belangrijkste inkomstenbronnen van Nusa Lembongan. Op verschillende plekken zie je locals aan het werk in hun zeewierplantage. Met manden en bootjes wordt de oogst naar het land verscheept waarna de zeewier, vaak naast de weg, gelegd wordt om te drogen. Verschillende restaurantjes hebben heel mooi uitzicht over deze plantages.

Één hiervan is Mamma Mia’s Bar & Grill, aan de zuidkant van het eiland. Pasta’s, sandwiches, pizza’s en vooral heel veel seafood. Omdat ik een beetje ziek was, heb ik maar weinig gegeten. Over de kwaliteit van het eten kan ik dan ook niet zoveel zeggen. Maar het uitzicht was prachtig! Alleen hierom is het al een aanrader om hier wat te eten en/of drinken. Dit is precies het uitzicht dat je hoopt te zien.

Nusa-Lembongan-Bali Nusa-Lembongan-Bali

Ook aan de noordkant van het eiland liggen zeewierplantages in zee. Warung Bambu heeft uitzicht op deze plantages èn in de verte kun je ook de Mount Agung op Bali spotten. Ook waren we net op tijd om de zonsondergang hier te zien, wat natuurlijk helemaal mooi was om te zien. Bij Warung Bambu wordt lekker Indonesisch eten geserveerd.

Nusa-Lembongan-Bali

Een ander fijn plekje om (pizza’s!) te eten, is Blue Corner Bar & Restaurant. Dichtbij onze accommodatie (Puri Kirana) en in het centrum van Jungutbatu. Geen zeewierplantages hier, maar wel zandstrand. Met je drankje kun je lekker genieten in de zitzakken die op het strand liggen of lekker eten aan de tafeltjes met uitzicht op de zee. Je kunt hier vooral veel Mexicaans (taco’s, nacho’s etc) en Italiaans eten bestellen en de prijzen zijn ook behoorlijk westers. Maar lekker is het wel! Althans, de pizza’s.

Nusa-Lembongan-Bali Nusa-Lembongan-Bali

En wat mist er nu echt nog in deze blog? Duiken, snorkelen en surfen natuurlijk! Activiteiten die ik zo graag had willen doen en leren op Nusa Lembongan. Jammer genoeg had ik behoorlijk last van de befaamde reizigersziekte en voelde ik me er absoluut niet toe in staat om meerdere uren op een boot of in het water door te brengen. Gelukkig zijn we er best wel veel op uit geweest met de scooter, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me zo naar voelde, dat ik veel tijd heb doorgebracht aan de rand van het zwembad.

Gelukkig zat onze reis er na Nusa Lembongan nog niet op! Onze volgende bestemming was Gili Trawangan. Benieuwd wat we daar allemaal hebben beleefd? Binnenkort volgt de volgende blog!

The-early-morning-blog

BewarenBewarenBewarenBewaren

One Comment

Leave a Reply