• Home
  • /
  • Europa
  • /
  • Niš: Een citytrip naar de derde stad van Servië

Niš: Een citytrip naar de derde stad van Servië

Sinds een paar maanden vliegt de lowbudgetmaatschappij Ryanair vanaf Düsseldorf op de stad Niš. Één van de grootste steden van Servië. Wanneer je op Google zoekt naar deze stad, vind je echter maar weinig informatie. Toen ik Akke vroeg wat ze van Niš vond, beschreef ze het als “bijzonder, tof, niet-toeristisch, heel goedkoop en rauw.” Lees je mee met Akke’s verhaal over haar bezoek aan deze onontdekte stad? 

Wat valt er te ontdekken in de derde stad van Servië; Niš?

Akke: “Het ontdekken van een onbekende plek heeft iets avontuurlijks. Ik houd ervan om steeds nieuwe dingen tegen te komen; misschien kun je wel zeggen dat ik snel verveeld ben. Daarom ga ik ook graag naar onbekende steden. Aan de ene kant is het jammer dat je je niet heel erg voor kunt bereiden, aan de andere kant spannend, want wat tref je aan?

Een paar weken geleden had ik voorjaarsvakantie, één van de voordelen van werken in het onderwijs. Mijn man en ik hadden geen plannen om weg te gaan, maar stiekem trok het avontuur wel. Omdat we het laatste jaar veel naar België waren geweest, viel dit af, en het mocht ook niet te veel kosten. Via Skyscanner zochten we de goedkoopste vlucht vanuit Düsseldorf voor een paar dagen later: Niš, de derde stad van Servië. Google leert ons dat Niš, evenals Leuven, een studentenstad is, die ongeveer een derde groter is dan Groningen. Na het bekijken van hotels en het checken van de weersverwachting boekten we de vliegtickets!

Niš-Servië

Niš en oorlog

In 1999 is Niš nog gebombardeerd door de NAVO. Het is onvoorstelbaar dat de mensen van mijn leeftijd daar echt weten wat oorlog is. Zeker als je ziet hoe gastvrij en ontzettend vriendelijk ze zijn. De stad wordt gekenmerkt door haar geschiedenis van oorlogen. Ook de sporen van de tweede wereldoorlog zijn duidelijk terug te vinden in het indrukwekkende concentratiekamp Crveni Krst en het herdenkingsmonument Bubanj middenin het park. Hier werden talloze mensen geliquideerd.

Niš-Servië

Maar daar houdt de oorlogsgeschiedenis niet op. Ook in eerdere tijden werden er gruweldaden begaan. In 1803 werd Ćele Kula,  een toren die door de Ottomanen was gebouwd van Servische mensenschedels, ontdekt. Inderdaad.. schedels. Tegenwoordig is een deel van deze schedeltoren behouden gebleven en is hier een klein gebouwtje omheen gebouwd.

Even bijkomen..

Mocht je na een van deze indrukwekkende plaatsen even willen bijkomen, dan heeft de studentenstad Niš zelf ook genoeg te bieden. Het fort met haar prachtige moskee, die overigens niet van binnen te bezichtigen is, is een heerlijke plek om op een bankje over een deel van de stad uit te kijken.

Niš-Servië

Met mooi weer kun je ook iets drinken op één van de balkonnetjes van Green bar aan de winkelstraat. En stiekem toch genieten van een Belgisch of ander speciaal biertje doe je in de bierbar Ministarstvo.

Niš-Servië

Wij aten bij Pleasure, omdat hier een gedeelte is waar niet binnen gerookt wordt. Want roken mag, jammer genoeg, bijna overal binnen en hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. We dronken cocktails in blabla, onder ons hotelkamer. Hotel Eter, middenin het centrum, is een echte aanrader!

Maar ‘gewoon’ slenteren langs de over van de Niseva is ook heerlijk. Er is een pad aangelegd aan beide kanten van de rivier en er staan talloze bankjes om even uit te rusten of te genieten van het zonnetje.

Niš-Servië

Mocht je niet zulk mooi weer treffen, dan kun je je vermaken in een enorm winkelcentrum onder de stad. Via trappen die lijken op metro-ingangen kun je afdalen in een winkelcentrum van de ene kant van het bovengrondse centrum, naar de andere kant. Wanneer je meer geïnteresseerd bent in markten, dan kun je, met de geur van heerlijke specerijen in je neus, langs één van de vele groentekraampjes slenteren in soukachtige markthallen. Bij het Fort vind je één van deze markten, maar de markt dichtbij het Sint Sava Park is leuker, vanwege zijn verschillende niveaus en doet een beetje denken aan Fez. Hier moet je alleen wel even naar op zoek.

De orthodoxe kerk in dit park is ook zeker de moeite waard om van binnen te bekijken. En volgens Alexandrej van ons hotel zit het tofste café ook hier; Retro bar, maar in één van de andere cafés zal de koffie vast ook wel smaken. Over heerlijke koffie gesproken, Stock Coffee, is misschien wat duurder, maar de koffie is heerlijk, mooi versierd en het interieur is erg hip.

Niš-Servië

Het eindoordeel

Zoals je op de foto’s kunt zien dit een kleurrijke stad, maar lang niet overal even schone en goed onderhouden. Er zijn straathonden en er is graffiti en afval. Het verleden heeft diepe littekens achtergelaten en de stad is, ondanks zijn leeftijd, nog jong. Dit verleden maakt Niš wel toteen hele interessante stad, met genoeg geschiedenis die doorverteld moet worden.

Daarnaast is het ook een stad met vriendelijke mensen. Wanneer je iets zoekt word je direct geholpen, zonder dat daar een tegenprestatie aan vast zit. De mensen zijn over het algemeen niet rijk en daardoor is het leven voor ons erg goedkoop. Vergeet daarom niet om goede fooien te geven bij de koffie, het eten, je cocktail.

Voor een weekend is er genoeg te doen in Niš en je bent één van de weinige toeristen die niet uit een balkanland komt. Blijf je langer ga dan ook de bergen rond de stad in en bezoek het kuuroord Niška Banja.

Als ik jou was, zou ik gaan!

Ik ben benieuwd of jij andere tips hebt voor deze stad of voor een andere onbekende plek. Laat het me weten!”

Niš-Servië

The-early-morning-blog

Leave a Reply