Loungebank en salontafel van pallethout

Pallets kennen we allemaal wel als transportmiddel om goederen mee te vervoeren. Maar je kunt houten pallets ook op supertoffe manieren verwerken in je interieur. Ze zijn relatief goedkoop en zowel nieuw als tweedehands verkrijgbaar. Heel fijn als je geen fortuin kwijt wilt zijn aan een nieuwe salontafel of een loungebank voor in de tuin.

Palletbank

Het leuke van het werken met pallets is dat je er alle kanten mee op kan. Sowieso zijn pallets verkrijgbaar in allerlei verschillende afmetingen (de meest voorkomende maat is 120x80cm), maar je kunt een tafel ook makkelijk verhogen door er een tweede pallet op te stapelen of een bankje dubbel zo lang maken door er een tweede pallet naast te zetten. En! Je hoeft nog geen zaag of hamer te kunnen gebruiken om een bankje of tafeltje te maken. Weten hoe de boormachine werkt is wel handig. 🙂

Ik ben zelf op zoek gegaan naar pallets en hier vervolgens mee aan de slag gegaan. Van drie zo goed als nieuwe Europallets, waar ik via een advertentie van marktplaats in totaal €25 voor betaalde, heb ik naast een loungebankje ook een salontafel gemaakt.

Palletbank-en-tafel

Wat heb je nodig voor een palletbankje en/of een pallettafel?

 • Één of twee pallets van 120×80 cm
  1 voor de tafel en 2 voor het bankje. Ik heb onder beide wieltjes bevestigd en op het bankje redelijk dikke kussens gelegd, waardoor het bankje best hoog is. Je zou voor het bankje dus ook kunnen volstaan met één pallet of juist twee pallets gebruiken voor de tafel.
 • Negen lange schroeven om twee pallets aan elkaar te bevestigen
 • Vier zwenkwielen (met of zonder rem) met een diameter van 50-100 cm
  Je kunt wielen gebruiken zo groot als je zelf wilt! Maar wanneer je kleine wielen gebruikt, moet je wel rekening houden met het gewicht dat de wielen gaan dragen. Elk wiel draagt ¼ van het gewicht. Wanneer je de wielen met 200kg gaat belasten (geloof me, twee pallets op elkaar is bijna niet te tillen!), moet elk wiel dus 50kg kunnen dragen.
 • Zestien schroeven/bouten om de wielen aan de pallets te bevestigen
  Het hangt af van het soort bevestigingsplaatje bij de wielen welk soort schroeven/bouten je moet gebruiken. Ik heb hier houtdraadbouten voor gebruikt.
 • Eventueel verf (beits/lak) om de pallets in een leuk kleurtje te schilderen
  Ik heb de pallets zelf niet behandeld en zet ze binnen wanneer de zomer voorbij is. Ik vond de oorspronkelijke kleur namelijk wel mooi en ik had stiekem ook niet zoveel zin om de pallets te gaan schilderen. Maar je kunt de pallets ook in een kleur verven die jij mooi vindt. Wie weet doe ik dit ooit ook nog wel eens!
 • Schuurpapier en/of schuurmachine
 • Accuboormachine

Hoe maak je het palletbankje en/of de pallettafel?

 1. Voordat je de pallets gaat verven of aan elkaar bevestigen is het handig de pallets zowel aan de boven- als aan de onderkant te schuren zodat er geen splinters uitsteken.
 2. Ontvet, beits of lak de pallets voor je ze bovenop elkaar gaat bevestigen.
 3. Nu ga je de pallets bovenop elkaar bevestigen. De twee pallets leg je recht bovenop elkaar. Met een lange schroef bevestig de pallets in de vier hoeken aan elkaar. Met de overige schroeven kun je de pallets nog even extra goed vastzetten. De zijde waarin je de schroeven schroeft, wordt de onderzijde van het bankje of de tafel. Wanneer je de ene (zijde van de) pallet wat mooier vindt dan de ander is het goed om hier alvast even over na te denken voor je ze aan elkaar bevestigt.
 4. Bevestig vervolgens de vier wieltjes in de hoeken aan de onderzijde van de gestapelde pallets. Per wiel gebruik je hoogstwaarschijnlijk vier schroeven/bouten.
 5. Vervolgens draai je de pallets om, leg je wat mooie kussens op je bankje en je bankje/tafel is klaar!

Ik vond de palletkussens in de kleur ‘faded blue’ van de Karwei zo mooi en dik dat ik deze heb gekocht. Maar er zijn nog heel veel andere mogelijkheden, zo kun je ook schuimrubberen palletkussens kopen of kun je zelf kussens maken met foam en een leuk stofje.

Palletbankje

Hebben jullie wel eens iets van pallets gemaakt of misschien zelfs wel een palletbankje of -tafeltje? Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Handtekening The Early Morning Blog

 

4 Comments

Leave a Reply