Lemon zucchini cake

Toen ik een paar weken geleden met mijn zusjes een dagje naar de sauna was, kreeg ik ontzettend veel zin in citroencake. Nee, we hebben die dag geen citroencake gehad (wel een superlekkere latte macchiato met speculoos, want het was tenslotte bijna sinterklaas!). Wat hebben citroencake en de sauna dan met elkaar te maken vraag je je af? Één van de sauna’s in het saunacomplex rook zo lekker naar citroencake, dat we er alledrie spontaan zin in kregen. En dat gevoel is niet weg gegaan, daarom heb ik zelf citroencake gebakken.

lemon zucchini cake lemon zucchini cake

Omdat citroencake over het algemeen niet erg gezond is (lees: veel suiker), ben ik op zoek gegaan naar een manier om citroencake wat gezonder te maken. Ik heb allereerst een cake gebakken met een zoete glazuurlaag, daarna muffins met een havermout-citroen-topping en als laatste heb ik nog een keer een citroencake gebakken. Steeds weer heb ik wat aangepast in het recept. En volgens mij heb ik nu de allerlekkerste combinatie te pakken.
lemon-zucchini-muffin

Het is een recept geworden waar helaas wel wat suiker aan toegevoegd is. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de toevoeging van courgette. Courgette? Yes! Een hele courgette. Dit zorgt voor een lekkere gezonde boost aan je cake, terwijl je helemaal niet proeft dat je courgette eet.

Er zijn verschillende manieren om toppings te maken voor deze cake. Ik vind persoonlijk de cake lekker genoeg zonder topping. Maar je kunt, zoals je op de foto’s ziet, kiezen voor een glazuurlaagje op de cake of voor een meer crunchy topping met havermout. Wanneer je de cake zo gezond mogelijk wilt maken, is de havermout topping de beste optie. Voor beide toppings heb ik overigens de ingrediënten en de bereidingswijze op een rijtje gezet.

Daarnaast kun je er voor kiezen om, in plaats van één cake, 12 muffins te maken van dit recept. De bereidingswijze verandert eigenlijk niet. Alleen zul je merken dat de muffins minder lang in de oven hoeven te staan en sneller gaar zijn.

De cake smaakt zo lekker naar citroen, zonder dat de citroen overheerst. Ik ben dan ook helemaal fan en ga hem zeker vaker maken.

citroencake

Ingrediënten (Voor 1 cake of 12 muffins)

Voor de cake:
 • Citroenrasp van 2 grote citroenen
 • 2/3 cup (130 gram) suiker (ik gebruikte de ene keer kokosbloesemsuiker en de andere keer kristalsuiker)
 • 3/4 cup (180 gram) gesmolten kokosolie
 • 3 grote eieren
 • ¼ cup (60 ml) (verse) citroensap
 • 2 tl vanille extract
 • 2 cups (220 gram) spelt bloem
 • ½ tl bakpoeder
 • 2 tl baking soda
 • ¾ tl zout
 • 2 cups fijn geraspte courgette (dit komt neer op ongeveer 1 courgette)
Voor de topping met havermout:
 • ¼ cup (20 gram) havermout
 • 1 el agavesiroop / honing / maple syrup
 • 1 el gesmolten kokosolie
 • Citroenrasp van 1 grote citroen
 • 3 el kokosrasp / kokoschips
Voor de glazuurlaag:
 • 2 tl (gesmolten) ongezouten boter
 • 3/4 cup (gezeefd) poedersuiker
 • 1/2 tl vanille extract
 • 2 el (vers geperst) citroensap

citroen

Bereiding van de cake:

 1. Warm de oven voor op 180 graden en vouw bakpapier in het bakblik. Zo kun je de cake na het bakken eenvoudig uit het bakblik verwijderen.
 2. Mix in een beslagkom de suiker en de citroenrasp van 2 grote citroenen door elkaar, totdat de rasp volledig is vermengd met het suiker.
 3. Voeg hieraan de 3 eieren, 1 cup gesmolten kokosolie, de eieren, het citroensap en het vanille extract toe en mix met een handmixer tot alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
 4. Roer in een andere beslagkom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar heen.
 5. Voeg vervolgens, al roerend, het bloemmengsel bij het eimengsel en mix door elkaar.
 6. Rasp de courgette in fijne reepjes. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine. Roer de courgette vervolgens door het cakebeslag.
 7. Lepel het cakebeslag in het bakblik.
 8. Wanneer je een glazuurlaag wilt of wanneer je geen topping wilt, zet je de cake vervolgens onderin in de oven. (Wanneer je muffins maakt is 30 minuten bakken voldoende). Wanneer je een havermout topping wilt, maak je deze en verspreid je deze over de cake, voor je de cake onderin in de oven zet.
 9. Bak de cake gedurende 45-50 minuten op 180 graden. Door met een vorkje in de cake te prikken kun je zien of de cake gaar is. Blijft er niets aan het vorkje zitten, dan is de cake klaar.
  Probeer de ovendeur niet open te doen voor de cake echt klaar is. Je hebt dan namelijk de kans dat de cake nog niet genoeg gerezen is en de cake weer ‘in elkaar stort’ door de koude luchttoevoer.
Bereiding van de topping met havermout:
 1. Als je ervoor kiest om deze topping te maken, maak je de topping van de cake voor je de cake in de oven zet.
 2. Roer hiervoor de havermout, agavesiroop, gesmolten kokosolie, citroenrasp en kokos door elkaar.
 3. Verpreid de topping over de cake.
 4. Zet de cake vervolgens onderin de oven. Zo voorkom je dat het topping te donker wordt.
Bereiding van de glazuurlaag:
 1. Deze topping kun je maken terwijl de cake in de oven staat te bakken.
 2. Laat de boter in een pannetje smelten.
 3. Roer de gezeefde poedersuiker, citroensap en vanille door elkaar en voeg de gesmolten boter hieraan toe.
 4. Mix tot je een glad mengsel hebt.
 5. Wanneer de cake is afgekoeld kun je het glazuur over de cake gieten.

Geniet ervan!

lemon-zucchini-muffin citroencake

The-early-morning-blog

 

Laat een reactie achter