• Home
  • /
  • Nederland
  • /
  • Kamperen op camping de Buitenplaats bij het Drents-Friese Wold

Kamperen op camping de Buitenplaats bij het Drents-Friese Wold

De meeste mensen die mij volgen zullen weten dat ik dol ben op kamperen. We hebben zelf een klein tentje en een grote De Waard tent en ik vind het allebei even fijn en mooi. Komende vakantie gaan we naar Schotland met een daktent (Jawel, een tent op de auto!) en ik kan echt niet wachten. Ook lijkt het me ontzettend gaaf om eens in een tipi of in een Mongoolse yurt te slapen. Inderdaad.. Er staat nog van alles op mijn lijstje. Ik hou dan ook echt een lijstje bij van campings waar ik graag een bezoekje aan zou willen brengen en overnachtingsmogelijkheden die ik eens zou willen ‘uitproberen’.

camping-de-buitenplaats-kamperen

Afgelopen Pinksterweekend was het eindelijk weer zover. Ik ging weer kamperen! Voor het eerst dit jaar. Stefan moest jammer genoeg werken, maar dat hield mij niet tegen. Ik had al gelezen en gezien dat ontzettend veel campings volgeboekt waren tijdens het Pinksterweekend, dus ik ging op zoek naar een mooie natuurcamping in de buurt die nog wel een plekje had voor mij en mijn tentje.

Camping de Buitenplaats, Langedijke (Friesland)

Op zondag pakte ik eind van de ochtend de auto in en ging ik op pad. Een halfuurtje later was ik de auto weer aan het uitpakken en mijn tentje op aan het zetten. Ik was aangekomen bij Camping de Buitenplaats, een natuurkampeerterrein dichtbij het Drents-Friese Wold in Zuid-Oost Friesland.

camping-buitenplaats-kamperen Inderdaad, niet ver van huis, maar wel in een totaal andere omgeving. Vooraf had ik al gelezen dat je je op deze camping in een oase van rust en groen zou wanen. Nou, dat klopte wel. Verwacht dus geen massacamping met afgebakende kampeerplekken en volop animatie voor de kids. Want zo is Camping de Buitenplaats absoluut niet: De eigenaresse wil juist de rust op de camping bewaren.

Rust, eenvoud en natuur.

Zo is deze camping het beste te beschrijven. En ik vond het heerlijk. In een groot open veld stonden tussen de fruitbomen en het wuivende gras zo’n 20 tentjes, kampeerbusjes en kleine caravans. Het gras bij de (ruime!) kampeerplekken was gemaaid, maar om de kampeerplekken heen groeide het gras lekker door, wat een ontzettend natuurlijk beeld gaf. Vanaf je plekje keek je uit op de weilanden met hierachter het natuurgebied de Schoapedobbe.

camping-de-buitenplaats-kamperen

camping-buitenplaats-kamperen

Het sanitair – want ja, dat blijft toch altijd een dingetje bij kamperen – is eenvoudig, maar goed en schoon. Hele fijne warme douches! En er staat zelfs een gezamenlijke koelkast/vriezer. Wat ik heel mooi vind, is dat dit houten gebouw helemaal op gaat in de omgeving. Het past er helemaal bij en er is veel aandacht aan besteed. Er stond zelfs een emaille kan met wilde bloemen bij het sanitair.

camping-de-buitenplaats-kamperen

Ik betaalde voor een plekje, zonder elektriciteit, €10 per nacht. Geen geld natuurlijk voor zo’n fijn plekje. Je kunt bijna goedkoper op deze camping vertoeven, dan thuis.

camping-de-buitenplaats-kamperen

camping-buitenplaats-kamperen

Het Drents-Friese Wold

Vanaf Camping de Buitenplaats is het slechts een paar km fietsen naar het Drents-Friese Wold. Voor de wandelaars en fietsers een groot paradijs, want het is hier mooi! Ik was wel eerder in het Drents-Friese Wold geweest, maar kon me dit niet goed meer herinneren.

Op zondagmiddag maakte ik een fietstochtje van zo’n 30 km door het Drents-Friese Wold om vervolgens bij Brasserie IJgenweis (bij het bezoekerscentrum) neer te ploffen voor een hapje en een drankje én een ijsje.

Drents-Friese-wold

Fietsen door het Aekingerzand (een uitgestrekt stuifzandgebied dat ook wel de Kale Duinen wordt genoemd) is ontzettend mooi en heel geschikt voor landschapsfotografie. Wanneer je verder fietst door het Wold kom je misschien wel paarden en Schotse Hooglanders tegen.  Ik had het geluk om de ‘wilde’ paarden op het fietspad tegen te komen. Prachtig toch?

Drents-Friese-Wold Drents-Friese-Wold

Het Oranjewoudfestival

Nadat ik op Tweede Pinksterdag een rondje had hardgelopen, gedoucht en ontbeten was het tijd om mijn kampementje weer op te breken. Samen met mijn vriendinnetje Akke (Die ook reisblogs schrijft voor The Early Morning Blog) had ik afgesproken om een bezoekje te brengen aan het Oranjewoudfestival.

camping-buitenplaats-kamperen

Het Oranjewoudfestival vindt plaats in – jawel – Oranjewoud en is een festival met klassieke muziek, jazz en dans. Wat Akke en ik allebei heel indrukwekkend en mooi vonden was Carlos Sound Trip. Op het podium bij de Overtuin was een deel van het Nederlands Blazers Ensemble aanwezig om samen met iedereen die een muziekinstrument bespeelde en zich vooraf aangemeld had, een fantastisch staaltje muziek neer te zetten. Het Ensemble was op het podia te vinden, maar de andere musici stonden tussen het publiek in en deden allemaal geweldig mee. Van elk niveau waren musici te vinden en de sfeer was echt zo goed. Het is moeilijk in woorden uit te leggen, maar het was echt een kippenvelmoment.

oranjewoudfestival

De Proeftuin was festivalhart. Hier kon je allemaal fijne (lokale) eettentjes vinden zoals By-Kees, (sowieso een grote aanrader om lekkers te gaan eten wanneer je in Heerenveen te vinden bent!), Vino’s authentiek eten , Puur IJs en Chocolade en de Koektrommel met rondom kleine podia met muziekoptredens. Zonnetje er (af en toe) bij en het was perfect.

oranjewoudfestival

Het was de bedoeling om een fotoblogje te schrijven en jullie mee te nemen via de foto’s naar mijn weekendje. Maar ik heb er toch iets meer bij geschreven dan mijn bedoeling was. Het was ook zo’n heerlijk weekend!

Ken jij leuke campings in binnen- en buitenland die ik echt eens zou moeten bezoeken? Of heb je leuke tips voor een dagje uit? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit met me deelt!

The-early-morning-blog

2 Comments

Leave a Reply