• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • Jordanië – Tien tips voor een bezoek aan Petra

Jordanië – Tien tips voor een bezoek aan Petra

Petra-Jordanie

Akke: “Eind april was het zover. Na jaren verlekkerd naar foto’s van Jordanië, en dan vooral Petra, kijken, waren we in Petra. Vanwege de onrust in de buurlanden van Jordanië, twijfelden we eerst over de geschiktheid van deze reisbestemming. Gelukkig, hebben we ons geen moment onveilig gevoeld. Wanneer je naar Jordanië reist, kan een bezoek aan Petra niet overgeslagen worden. Daarom geef ik je 10 tips om Petra nog beter te beleven.

Petra-Jordanie

Tip 1: Meerdere dagen Petra

Petra is ontzettend groot, het is echt wel meer dan alleen de Schatkamer, die je op bijna elke foto ziet! Je kunt het dan ook niet allemaal in één dag bekijken. Wil je echt de tijd nemen, dan kun je je zeker drie dagen in Petra vermaken. Daarnaast is het relatief ook goedkoper, want ik blijf een Nederlander, wanneer je meerdere dagen gaat. Wij betaalden voor een kaartje van twee dagen 55 JOD, één dag kostte 50 JOD. Dus ook al zou je maar heel kort gaan de tweede dag; het kan sowieso ‘uit’!

Petra-Jordanie

Tip 2: Ga eerst naar Little Petra

Wij kwamen op dinsdag aan in Wadi Musa, het dorp bij Petra, en we wilden woensdag naar Petra. Op aanraden van onze hotelmanager zijn we op dinsdag naar Little Petra geweest. Dit is een soort voorstad van het grote Petra. Normaliter heb je hier een kaartje voor nodig, maar omdat we woensdag kaartjes voor 2 dagen wilden gaan kopen, was het reserveringsbewijs van ons hotel genoeg.

Petra-Jordanie

Omdat Little Petra minder mooi is dan het grote Petra, kun je om in de sfeer te komen al wel hier naartoe. Mocht je eerst naar Petra gaan en daarna pas naar Little Petra, dan zal dit je waarschijnlijk tegenvallen. De volgorde is dus wel belangrijk!

Petra-Jordanie

Nog een reden om wel naar Little Petra te gaan is de bijzondere fresco in één van de hoger gelegen ‘grotten’. In Petra zul je geen fresco’s vinden. Omdat er in de achtste eeuw na Christus een beeldenstorm is geweest, zijn alle herkenbare gezichten van mensen en dieren vernield. Op deze fresco in Little Petra zijn ze, gelukkig, vergeten dit te doen. Het is niet groot, maar wel erg bijzonder!

Petra-Jordanie

Tip 3: Ga vroeg

Het terrein van Petra is vanaf 6 uur ’s ochtends open. Dit is erg vroeg, maar niet zonder reden. Naast het verschil in aantallen toeristen, ben je er ook voordat het echt warm wordt. Onze eerste dag in Petra stonden we om 7:00u aan het begin van de route.

Petra-Jordanie

Mocht je nu niet zo’n early bird zijn, dan raad ik je in ieder geval aan om voor half 9 op het terrein te zijn, want daarna wordt het (in ieder geval op maandag, woensdag en vrijdag) druk. Het is de eerste dag aan te raden om via de ‘normale’ ingang te gaan, omdat je daar ook de kaartjes en zo koopt. (In een volgende tip staat een andere ingang.) Daarnaast is het niet voor niets de hoofdingang van het terrein. Het is een bijzondere route door de spelonken met als eerste beeld de Schatkamer; echt prachtig!

Petra-Jordanie

Tip 4: Petra by night

Voor een sprookjesachtige wandeling naar de Schatkamer en een lekker kopje thee, ga je op maandag-, woensdag- en vrijdagavond (vandaar de drukste dagen) naar Petra by night. Wat je ziet is echt prachtig! Het is niet zoals op veel toeristische plekken dat er overal kraampjes staan of dat er een hele entertainmentshow in elkaar is gezet. Het is echt door het donker, met (veel) andere mensen, langs zakjes met een kaarsje er in naar de Schatkamer lopen. Hier wordt muziek gespeeld en daarna is er nog een kwartier om foto’s te maken. Niet te veel opsmuk, wel erg mooi en sprookjesachtig!

Petra-Jordanie

Tip 5: The second gate

Nu je een kaartje voor in ieder geval 2 dagen hebt gekocht en de eerste dag via de normale ingang bent gekomen en bij Petra at night dezelfde route bent gelopen, is het tijd voor the second gate. Wanneer je vanuit Wadi Musa naar Little Petra bent gereden, ben je door een dorpje gereden waar de bewoners iets donkerder zijn, dan de mensen die in Wadi Musa wonen. Dit is het dorp waar de oorspronkelijke bewoners van Petra moesten gaan wonen, toen Petra in 1985 Unesco Werelderfgoed werd.

Aan het einde van dit dorp kun je een afslag naar links nemen. Hier kom je bij the second gate. Bij deze ingang kun je geen kaartje kopen, deze moet je dus al hebben. Vanuit deze kleinere ingang is het korter lopen naar het centrum van Petra. Daarnaast kom je nog langs andere graftombes en ‘grotten’. Er is zelfs één met heel duidelijke inscripties in Nabatees handschrift.

Petra-Jordanie

Tip 6: Op de thee bij de laatste bedoeïne

In Petra zijn talloze barretjes waar je verse sapjes kunt kopen, daarnaast is er nog een groot restaurant waar je aan een lopend buffet kunt deelnemen. Maar het mooist is om bij de laatste bedoeïne die nog in Petra woont een bakje koffie of kopje thee te kopen. Hij woont net iets buiten de eventuele drukte. Klim voorbij de tempel omhoog naar het oude museum en loop door tot net om de heuvel. Hier zie je een huis met een Jordaanse vlag. Meneer Al B’doul ontvangt je graag voor een drankje en een gesprek. Wat een aardige meneer is dat! En het is veel leuker om bij hem wat te drinken, dan bij het grote restaurant niet ver bij hem vandaan.

Petra-Jordanie

Tip 7: Klim naar het klooster

Misschien wel mooier dan de Schatkamer is het Klooster. Deze imposante verschijning vind je bovenaan een hele lange trap. Weer een reden om vroeg te gaan, want dan is het nog niet zo warm. De routes binnen Petra staan heel duidelijk aangegeven en je kunt ook gebruik maken van de kaart die je bij het kopen van de kaartjes in de gewenste taal uit een rek kunt pakken.

Petra-Jordanie

Tip 8: Doe goede schoenen aan

Voor al het mooie van Petra moet je nogal wat lopen. Natuurlijk kan dit op slippers of sneakers, maar wil je aan het eind van de dag nog voeten over hebben, dan raad ik je aan om goede (wandel)schoenen aan te doen. Wij hebben op onze eerste dag in Petra zo’n 30 kilometer gelopen(!). Je kunt ook gebruik maken van een ezeltje, maar dat lijkt me de trappen naar het klooster op doodeng. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er de mogelijkheid om op een ezel, muilezel of paard door heel Petra te worden vervoerd. Dit zit dan bij je kaartje inbegrepen, maar er wordt wel een fooi verwacht.

Petra-Jordanie

Tip 9: Wacht even met foto’s maken

Wanneer je Petra bezoekt, ervaar je dit het beste en het mooiste wanneer je niet direct alles door je camera bekijkt. Het is zo imposant, dat kun je niet op een foto vangen. Geniet in eerste instantie van wat je ziet en wat er om je heen gebeurt en maak daarna verbluffende foto’s.

Petra-Jordanie

Tip 10: bezoek de website van Petra      

Mocht je dit jaar niet meer gaan, maar het later wel van plan zijn; houd dan de site van Petra in de gaten voor de laatste updates qua prijzen en openingstijden. Klik hier om deze website te bezoeken.

Petra-Jordanie

Ik ben erg benieuwd of je van plan bent naar Petra te gaan of misschien al geweest bent. Heb je nog andere tips?”

Leave a Reply