• Home
  • /
  • Europa
  • /
  • Schotland #2: Isle of Kerrera – Een paradijs voor wandelaars 

Schotland #2: Isle of Kerrera – Een paradijs voor wandelaars 

Het eiland Kerrera.. Dichtbij het stadje Oban, gelegen aan de west kust van Schotland. Slechts een paar minuutjes met de ferry van het vaste land, maar zo’n wereld van verschil. Op Isle of Kerrera heb je het idee dat je een stapje terug doet in de tijd. Geen winkels, pubs verharde wegen of 3G (laat staan 4G). Het eiland wordt bewoond door zo’n 35 mensen. Her en der op het eiland vind je dan ook een boerderij of een paar woningen bij elkaar. Maar dat is het dan ook. Verder is het een en al natuur, schapen en prachtige uitzichten. Als je een plekje wilt vinden om tot rust te komen en even weg wilt zijn van de bewoonde wereld, dan is dit de plek voor jou.

isle-of-kerrera-schotland

Voor ons was wandelen op Isle of Kerrera absoluut een van de hoogtepunten van onze reis naar Schotland. Wat zeg ik? Misschien wel de allermooiste dag van onze reis. Wat heb ik daar genoten! Een paradijs voor wandelaars.. Ook als je geen fan bent van hele dagen hiken. Dit is gewoon een must-visit voor iedereen die Schotland bezoekt.

Kamperen in Oban 

Twee nachtjes hebben wij doorgebracht op een camping bij Oban. Op de eerste dag hadden we schitterend mooi weer en hebben we de hele middag doorgebracht op Kerrera. Gelukkig maar! Want de volgende dag heeft het de hele dag geregend.. Het is dan wel zo lekker als je een fijne kampeerplek hebt. En dat hadden we. We overnachtten op Oban Camping and Caravan Park. Naast speciale camperplekken, stacaravans en de leuke pods die je op onderstaande foto ziet, is er ook een groot tentenveld. Toen we eind van de ochtend aan kwamen op de camping, stonden er her en der over het veld een aantal kleine tentjes. Maar ‘s avonds kwamen er steeds meer tentjes bij, tot het een gezellige drukte was geworden.

isle-of-kerrera-schotland

Met de ferry van Oban (Gallanach)

Een paar mijl ten zuiden van Oban aan Gallanach road vind je een kleine ferry die je voor een paar pond (volgens mij betaalden wij 9 pond voor een retourtje voor 2 personen) naar Isle of Kerrera brengt. Ik heb begrepen dat de ferrymaatschappij ophoudt te bestaan, een andere ferrymaatschappij gaat de veerdienst overnemen. Toen wij er waren, ging de ferry in ieder geval een heel aantal keer op een dag heen en weer. En binnen een paar minuutjes heb je de oversteek naar het eiland al gemaakt. En kun je beginnen aan je wandeling.

isle-of-kerrera-schotland

Wandelen op Kerrera

Een van de mooiste (zo niet de mooiste) wandeling die ik ooit gemaakt heb was de rondwandeling op Isle of Kerrera. Een paradijs voor wandelaars. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat we ook fantastisch weer hadden: De hele dag zon, een graad of 20. Op Kerrera kun je, zoals op onderstaande kaart kunt zien, ervoor kiezen om een wandeling over het noordelijke deel of over het zuidelijke deel van het eiland te maken. Wij kozen voor de zuidelijke wandeling – the circular walk – , te meer omdat deze je naar het eeuwenoude Gylen Castle brengt. Exact berekend heb ik het niet, maar ik begreep dat deze wandeling, zo’n 7-8 mijl lang is. Wij hebben in totaal zo’n 4 uur doorgebracht op het eiland, inclusief heel wat fotostops, een bezoek aan Gylen Castle en aan de tearoom dichtbij Gylen Castle.

Wij hebben de route, die op de kaart te zien is, tegen de klok in gelopen. De meeste mensen kiezen ervoor de route met de klok mee te lopen. Dit heeft er ook mee te maken dat sommige bezoekers enkel naar Gylen Castle lopen en weer terug. Ontzettend zonde als je het mij vraagt, want juist de route naar het kasteel die wij liepen, vonden wij het mooiste.

Wanneer je, net als wij, tegen de klok in loopt wandel je eerst door een licht glooiend landschap langs een paar kleine boerderijtjes. Regelmatig zul je een afgesloten hek tegenkomen op het pad. Deze kun je gerust openen (en sluiten!) om je pad te vervolgen, deze zijn voornamelijk bedoeld voor de schapen van de verschillende boeren.

isle-of-kerrera-schotland

isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland

Hoe verder je wandelt, hoe verlatener het eiland wordt. Hoe meer je je alleen waant op het eiland. De enige levende wezens die je tegenkomt, zijn de vele schapen die je overal op het eiland vindt. Naarmate je verder loopt, verandert het uitzicht ook. Je gaat andere eilandjes zien en mooie baaien.. Dit betekent ook dat de wandelroute verandert. Er wordt wat meer geklommen en her en der wordt het pad wat minder makkelijk begaanbaar (lees: modder). Maar met een paar goede wandelschoenen is dit geen enkel probleem.

isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland

Gylen Castle

Na een aantal mijl wandelen over de mooiste paadjes met de beste uitzichten komt dan eindelijk Gylen Castle in de verte in zicht. Van afstand heb je nog geen idee dat deze ruine zich bovenop een klif bevindt. Wanneer je, na langs Kerrera Tea Garden te zijn gelopen, door een hek rechts gaat, loop je op Gylen Castle af. Een pad leid je langs een strandje waarna je stijl omhoog loopt naar de ruine, gebouwd in 1587. Het kasteel steekt heel fotogeniek en dramatisch af tegen het landschap. Een heel mooi plekje om even te genieten van alle uitzichten rondom.

isle-of-kerrera-schotland

isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland

Kerrera Tea Garden

Overal op het eiland kom je her en der kleine theepotjes tegen die je de weg wijzen naar de Kerrera Tea Garden. Toen wij tegen een uur of half 4 ’s middags bij de Tea Garden aankwamen, het enige plekje op het eiland waar je iets kunt eten en drinken – maar ook meteen een ontzettend fijn plekje -, werden er geen broodjes en soep meer geserveerd, maar nog wel hele lekkere scones. En eerlijk is eerlijk, na zo’n wandeling ging een fruitscone er wel in. Met mooi weer kun je hier heerlijk even bijkomen van het wandelen en wanneer het slecht weer is, kun je plaatsnemen in de omgebouwde koeienstal, die heel knus is ingericht.

kerrera-tea-garden

isle-of-kerrera-schotland

Nog niet overtuigd?

Ik kan het me bijna niet voorstellen.. Maar dan laat ik je gewoon toch nog een paar foto’s van dit bijzonder fotogenieke eiland zien? 🙂 Toen ik voorafgaand aan onze roadtrip wat ideetjes aan het op doen was, kwam ik een beschrijving tegen van Isle of Kerrera (ik weet eerlijk gezegd niet meer waar): “It offers a peace and beauty that is unique, away from the hustle and bustle of everyday life.” En daar is niets van gelogen.. Een van de mooiste plekjes waar ik ooit ben geweest.

isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland isle-of-kerrera-schotland

Ben jij wel eens in Schotland geweest? Of heb je zelfs Isle of Kerrera bezocht? Ik ben heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit met me deelt! Misschien vind je het ook leuk om mijn blogpost te lezen die ik schreef over kamperen in Schotland met een daktent. 

The-early-morning-blog

BewarenBewaren