Hiken, allergieeën en je dromen waarmaken

In mijn vorige boekenblog heb een review geschreven over het boek ‘Duizend stukjes van jou’. Ik vond het zo leuk om met jullie mijn ervaringen over dit boek te delen, dat ik een tweede blog heb geschreven met nog een paar absolute mustreads. Dit keer drie totaal verschillende boeken, met één overeenkomst: Deze boeken blijven je bij. Ik ben benieuwd of jullie de boeken kennen en wat jullie ervan vinden!

De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner

boekreview_afstand_tussen_jou_en_mij

Genre: Contemporary
ISBN: 9789020679953
Uitgeverij: Blossom Books
Vertaald uit het Engels: The distance from me to you

“McKenna (17) besluit in haar eentje de Appalachian Trail te gaan lopen als haar beste vriendin op het laatste moment afhaakt. Als ze de mysterieuze Sam tegenkomt, krijgt de reis een gevaarlijke wending.”

De Appalachian Trail is een lange-afstands-wandelpad van 3.500 km in het oosten van de Verenigde Staten. Hiken in de bossen. Tussen de beren. Over gevaarlijk bergpassen. Met je zware, maar uiteraard ergonomische backpack, op. Overdag in de brandende zon, ’s nachts rond het vriespunt. En dat maandenlang. Niet voor mietjes!

“Overmoed. Dat was het woord dat in McKenna opkwam, een paar uur nadat ze haar tocht was begonnen.”

Toch is McKenna, de hoofdpersoon in dit boek, vastbesloten aan de trail te beginnen en deze uit te lopen. Girlpower! En dat is ook wel een beetje waar dit boek om gaat. McKenna is jong, maar ze weet wat ze wilt en doet dit ook. Wat een doorzettingsvermogen.

boekreview-Afstand tussen jou en mij

Zelf hou ik best van wandelen. Maar een trail van 3.500 km? Nee, dat zie ik mijzelf echt niet doen. Toch krijg je door het boek het verlangen te ‘unpluggen’ van alles. Even geen internet, geen telefoon en lekker de natuur in. Wat vast heel overtuigend klinkt,aangezien ik nu achter mijn laptop deze review zit te schrijven.. Maar toch zet het je aan het denken. We posten tegenwoordig zoveel van wat we doen op social media en zijn constant online. Iets vaker unpluggen geeft denk ik een boel rust.

“Ik ging de bossen in omdat ik bewust wilde leven.”

Terug naar het boek.. Door de schrijfstijl beleef je (bijna) alles vanuit McKenna zelf. Ondanks dat ik niet zo snel zo’n trail zou gaan lopen, leef je toch volledig mee met met McKenna en Sam, de jongen die ze ontmoet tijdens haar wandeltochten.

‘De afstand tussen jou en mij’ doet me een beetje denken aan het boek ‘Wild’ van Cheryl Strayed. Toch is het verhaal zelf weer compleet anders. Het is een boek voor young adults, maar ook voor volwassenen erg leuk om te lezen. Een combinatie van romantiek en avontuur. Ik vond het dan ook een ontzettend leuk boek om te lezen en raad hem jullie absoluut aan! Het leest lekker weg. Ook als je niet zo’n lezer bent is dit boek heel fijn om te lezen.

Alles wat je lief is – Nicola Yoon

boekreview-alles-wat-je-lief-is

Genre: Contemporary
ISBN: 9789045119090
Uitgeverij: Querido
Vertaald uit het Engels: Everything, everything

De achttienjarige Madeline is allergisch voor ‘de hele wereld’. Ze lijdt aan SCID, de ‘bubble-babyziekte’. Al zeventien jaar lang leeft ze, samen met haar moeder, die tevens arts is, en haar privéverpleegster Carla, compleet afgesloten van de buitenwereld. Al zeventien jaar lang is zij het huis niet uit geweest. Elke week is hetzelfde. Totdat Madeline nieuwe buren krijgt.

‘Alles wat je lief is’ is het eerste boek van schrijfster Nicola Yoon. Ze heeft een heel bijzonder verhaal neergezet over een tiener die nooit buiten komt omdat de kans te groot is dat ze dan doodgaat. Je gaat nadenken over de bizarre situatie waar Madeline in verkeert. Ik kan me amper indenken hoe het is om je hele leven thuis door te brengen. Geen vriendjes, nooit buiten spelen, geen avonturen op school, geen vakanties. Dit blijft je, ook wanneer je het boek uit hebt, bij.

boekreview-alles-wat-je-lief-is
Doordat het boek is geschreven vanuit de ik-persoon, vanuit Madeline zelf, word je meegenomen in het leven van Madeline. Daarnaast komt je in het boek ook fragmenten uit het dagboek van Madeline tegen, net als chatgesprekken, mails en kaarten.  Hierdoor leer je Madeline beter kennen en word je zelfs meegenomen in haar gedachten.

“Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.”

Nicola Yoon heeft dan ook een unieke schrijfstijl en zet een heel mooi verhaal neer met verrassende plotwendingen. Het boek leest erg makkelijk weg, je bent er zo doorheen. Het boek is geschreven vanuit de gedachtegang van een tiener en dit merk je in het boek. Het is echt een boek voor Young Adults. Maar het unieke verhaal zorgt ervoor dat niet alleen Young Adults, maar ook zeer zeker volwassenen, dit boek zullen waarderen. Wanneer je houdt van verhalen die je bij blijven en van verhalen zonder de clichés die je in veel boeken tegenkomt, is dit absoluut een boek dat ik je zou aanraden.

Op de tweesprong van moeten en willen – Ellen Luna

boekreview-tweesprong-moeten-willen-ellen-luna

Genre: Psychologie, zelfhulpboek
ISBN: 9789400507593
Uitgever: Lev
Vertaald uit het Engels: The crossroads of should and must

“Hoe kom je erachter wat je ware roeping is? En als je die gevonden hebt, hoe blijf je daar dan trouw aan? Elle Luna bestempelt dit moment als de tweesprong van moeten en willen. ‘Moeten’ is dat was je denkt te moeten doen of wat anderen van je verwachten. ‘Willen’ is dat waar je van droomt, dat waar je hart ligt. Dit boek leert je naar dat stemmetje te luisteren zodat ook jij voortaan de juiste keuze kunt maken.”

boekreview-tweesprong-moeten-willen

Allereerst is dit boek gewoon ontzettend mooi. Het is zo mooi vormgegeven en geïllustreerd. En het staat ook nog eens vol met inspirerende teksten en gedachten. Daarnaast gaat het boek gaat over het vinden van je passie en het feit dat jij degene bent die elke dag weer de keuze maakt tussen willen en moeten. Dit klinkt zweveriger dan het is. Want zweverig, dat is dit boek juist niet. In het boek wordt juist veel aandacht gegeven aan de drempels die je tegen kunt komen wanneer je kiest voor het ‘willen’. Hoe ontdek je überhaupt wat je passie is? En wanneer je hier eenmaal achter bent, hoe kun je hier dan mee om gaan? Hoe zorg je ervoor dat je je passie kunt omzetten naar je werk? Hoe doe je dit dan met salaris? En met je gezin? Wat als het allemaal mislukt? Ondanks dat het allemaal ontzettend logisch klinkt wanneer je het leest (natuurlijk moet je gaan voor wat je wilt!) staat dit boek toch vol met eyeopeners.

boekreview-tweesprong-moeten-willen

Natuurlijk lost dit boek je problemen niet op. Het schrijft je niet voor wat je moet doen en hoe je het moet doen. Wel inspireert het en motiveert het. Het inspireert je om te gaan nadenken over het verschil tussen moeten en willen. Het zorgt ervoor dat je gaat nadenken en dat je tot actie over gaat. Waar ben je nou zo bang voor? Welke stappen kun je zetten om achter je passie te komen of dichter tot je roeping te komen?

Ook mij heeft dit boek gemotiveerd. Ondanks dat ik nog niet zeker ben van mijn passie, weet ik wel dat ik heel blij word van schrijven. Daarom ben ik deze blog ook gestart. Het geeft me voldoening om te schrijven. En volgens mij is dat ontzettend belangrijk wanneer je gelukkig wilt zijn.

The-early-morning-blog

Laat een reactie achter