• Home
  • /
  • Afrika
  • /
  • Fez in Marokko – Ver weg en toch dichtbij

Fez in Marokko – Ver weg en toch dichtbij

Akke neemt jullie in deze blog mee op reis naar het sprookje van Duizend-en-een-nacht: Fez. Fez (ook wel Fès genoemd) is één van de koningssteden en de stad met de grootste medina van Marokko. Ik heb altijd al graag een bezoek willen brengen aan Marokko.. De smalle straatjes, alle geuren en kleuren, de markten, de riads, het lijkt me allemaal zo ontzettend mooi. En nu ik Akke’s verhaal heb gelezen, sta ik echt te popelen om een ticket naar Fez te boeken! Lees je mee?

Akke: “Na mijn vorige blog over Leuven, leek het me leuk om jullie iets verder van huis een mogelijkheid tot stedentrip te geven. Een stedentrip naar een stad op het continent Afrika. Wanneer je al eens naar het continent Afrika bent geweest, dan weet je het vast: you hate it or you love it! En hier is er eentje die het totally loves!

Maarr.. Afrika is duur, niet makkelijk bereisbaar, je moet minimaal twee weken vrij hebben en het is zo ver weg.. Zo maar een paar vooroordelen die regelmatig genoemd worden als reden om niet naar Afrika te gaan. In deze blog ga ik kijken of ik korte metten kan maken met deze vooroordelen, maar schuw ik de nadelen van deze stedentrip ook niet.

fez-marokko

Ver weg?

Het continent Afrika is groot en ligt dichterbij dan je denkt. Als je veel wildlife wilt spotten, dan moet je wel afreizen naar Midden-Afrika en lager, maar voor een totaal andere wereld, hoef je helemaal niet zo ver weg. Je bent namelijk in een paar uurtjes in Fez, Marokko. Het is vanaf Düsseldorf-Weeze nog geen 5 uur vliegen.

Ryanair biedt rechtstreekse vluchten aan van Düsseldorf-Weeze naar Fez-Saïs. Ook vanuit Amsterdam kun je naar Fez vliegen. Maar dan heb je vaak een vlucht met één overstap waardoor je een uurtje langer over de vlucht doet.

Ondanks dat Fez dus best wel dichtbij is, waan je je in een totaal andere wereld.

fez-marokko

Minimaal twee weken vrij?

Nu je weet dat je zo snel in Fez kunt zijn, begrijp je vast ook dat je geen twee weken vrij hoeft te zijn om een bezoek aan het continent Afrika te brengen. Een stedentrip of een midweek Fez is een echte aanrader. Wij waren met Hemelvaart in deze mooie stad. Vier nachtjes weg, maar toch heb je het idee dat je wel twee weken weg bent geweest. En wat een bijzondere stad!

In Fez zelf rijden enorm veel taxi’s van de luchthaven naar de stad en ook in het moderne deel van de stad. Maar de mooiste manier om Fez echt te bekijken is wandelen door de kleine steegjes en straatjes van deze stad uit honderd-en-één-nacht!

fez-marokko

Betaalbaar?

Naast het feit dat je er met Ryanair, dus goedkoop, naartoe vliegt, kun je er ook erg goedkoop verblijven. Wij sliepen in de prachtige Riad l’Artiste. Een riad is een traditioneel herenhuis, vaak in het oude gedeelte van de stad. Ons riad was niet alleen goedkoop, maar ook nog eens heel erg mooi. Een prachtige binnenplaats, een dakterras met uitzicht over de oude stad en een ontzettend aardige eigenaar zijn nog maar een paar van de vele voordelen van een verblijf in l’Artiste.

fez-marokko

En Fez zelf?

Fez is één van de vier koningssteden die Marokko rijk is en staat bekend om haar leerlooierijen en oneindige straatjes en steegjes. Je kunt hier letterlijk verdwalen. Gelukkig hebben ze hier wat op gevonden. Er zijn twee routes, een blauwe en een rode, die je naar een uitgang van het centrum leiden. Ik had deze bordjes wel nodig, want de straatjes zijn nauw en lijken erg veel op elkaar.

De leerlooierijen zorgen voor een enorme stank. Maar de stank kan niet opwegen tegen de fotogenieke plaatjes. Het is fascinerend om naar te kijken.

fez-marokko

Wanneer je met een gids een rondleiding door de stad doet, wat wel aan te raden is, want zelf alles vinden is gewoon lastig, dan krijg je overigens wel een takje munt tegen de stank. Omdat er leerlooierijen zijn, is er ook overal de mogelijkheid om mooie tasjes en andere leren artikelen te kopen. Overal zijn warenhuizen met alle lederwaren in alle kleuren van de regenboog. Aan kleur is er sowieso geen gebrek, want ook de weverijen en geweven kleden kun je overal vinden.

 

Nadelen?

Fez is niet zo groot. Na vier dagen heb je echt wel gezien wat je wilt zien. Mocht je graag meer willen zien van Marokko, dan raad ik je aan om langs een van de andere koningssteden, Mèknes, te rijden en een bezoekje te brengen aan Voulubilis, een Romeinse opgraving. In Voulubilis is het vooral in het voorjaar erg mooi, omdat er dan allemaal ‘onkruid’ bloeit.

volubilis-marokko Fotocredits Volubilis: www.theculturetrip.com

Een nadeel van Fez vind ik de opdringerige jongens die uit zijn op het geld van toeristen. De mensen die ons kenden, de schoonmaakster en de eigenaar van de riad, waren echt ontzettend aardig, maar de verkopers van souvenirs vond ik echt niet leuk. Gelukkig kenden ze ons na vier dagen wel en spraken ze ons niet meer aan, want je moet echt wel een beetje chagrijnig kijken om ze in eerste instantie van je afschudden.

En dan de laatste; het eten. Wil je echt super lekker eten, namelijk een echte Marokkaanse tajineschotel, dan moet je dit al vroeg bestellen. Een echt goede tajineschotel moet zolang garen, dat je hem een dag van tevoren moet bestellen. Goed om rekening mee te houden dus.  Wil je Marokkaans, maar toch redelijk westers, willen eten? Dan raad ik je de kameelburger aan van café Clock.

En dat wildlife, ja, dat vind je niet in Fez, maar de (muil)ezels zijn ook zeker mooie dieren!”

fez-marokko

Ben je zelf ook in Fez of Marokko geweest? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! En tips voor leuke (eet)plekjes zijn natuurlijk welkom. 

The-early-morning-blog