• Home
  • /
  • Europa
  • /
  • Een weekendje Gdańsk in de winter

Een weekendje Gdańsk in de winter

Wat doe je wanneer je ineens zes dagen achter elkaar vrij bent vlak voor kerst? Juist, dan boek je een retourtje naar een leuke stad. Naar Gdańsk in Polen bijvoorbeeld. ‘Gdańsk?’ hoor ik je vragen. Is dat leuk dan? Ja, dat is het zeker! En als je een retourtje van Eelde (Airport Groningen) naar Gdańsk vindt voor nog geen 30 euro, kun je natuurlijk niet meer anders dan op het vliegtuig stappen naar deze kleurrijke stad. Een weekje voor kerst vloog ik samen met Sanne naar Gdańsk waar we gedurende zo’n 2,5 dag vertoefd hebben om al het moois dat deze stad rijk is te ontdekken. En dat is meer dan prima gelukt. 

Gdansk

Een klein stukje historie..

De stad Gdańsk ligt in het noorden van Polen, aan de Poolse kust. Het is een stad met een bijzondere én een lange geschiedenis. De stad was het kruispunt van verschillende handelsroutes, zowel over land als over zee, waardoor de stad eeuwenlang gefungeerd heeft als ontmoetingsplaats van allerlei verschillende culturen, nationaliteiten en religies. De stad trok kooplieden vanuit heel Europa. Wanneer je door het historische centrum loopt, heb je waarschijnlijk het idee dat de oude gebouwen die je ziet ontzettend goed onderhouden zijn. Toch is dit niet helemaal het geval. In de Tweede Wereldoorlog, waarna de stad toegewezen is aan Polen en een belangrijke havenplaats werd, is de stad namelijk voor zo’n 80% verwoest door bombardementen. Men heeft er in Gdańsk voor gekozen om de verwoeste gebouwen weer op te bouwen op de wijze waarop ze gebouwd waren. Inmiddels is het grootste gedeelte van het oude centrum gereconstrueerd en dit heeft gezorgd voor een schitterend stadscentrum met prachtige kleurrijke woningen, historische gebouwen en een mooie haven.

Gdansk

Wat is er te zien en te doen in Gdańsk?

Zoals uit het voorgaande stukje al duidelijk werd, is Gdańsk een heerlijke stad om lekker rond te slenteren en je ogen uit te kijken naar alle mooie (historische) gebouwen. Het centrum van de stad is niet erg groot, dus alles in het oude stadscentrum is prima te voet te bereiken.

Dlugi Targ en Ulica Dluga 

Het hart van het stadscentrum wordt gevormd door de Dlugi Targ (de Lange Markt) en de Ulica Dluga (de Lange Straat). Mocht je je verwonderen over de fleurige kleuren van de gebouwen en de Nederlands/Vlaams ogende gevels: Dit is geheel terecht. De huizen zijn gebouwd door Hollandse architecten. De Lange Straat, die begint bij de Groene Poort en eindigt bij de Gouden poort, vormt de Koninklijke Route: In de middeleeuwen kwamen de vorsten via deze route de stad binnen. Een belangrijke straat dus. De gevels aan deze straat zijn dan ook voorzien van helden en familiewapens. Gdansk Gdansk

Rondslenteren in de haven van Gdańsk

Wanneer je onder de Gouden Poort (de kant aan de marktkant), vroeger de stadspoort, door loopt, kom je uit bij de haven van Gdańsk. Wanneer je de brug oversteekt en na de brug links het trappetje afloopt en nog even door loopt, heb je het mooiste zicht over de haven. De 14de eeuwse Kraanpoort (Zuraw Crane), je kunt hem niet over het hoofd zien, is hét symbool van de stad Gdańsk. Deze Kraanpoort stamt uit de middeleeuwen en is, na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, volledig gereconstrueerd. Ik heb gelezen dat de de Kraanpoort zelf ook in kan, maar hier kan ik niet veel over vertellen, want dit hebben wij niet gedaan.

Wanneer je vanaf de Gouden Poort langs de Zuraw Crane loopt en nog een eindje doorloopt langs het water, zie je de prachtigste plekjes. Ook erg leuke eetplekjes vind je hier, maar daarover in een volgend blog meer!

Gdansk Gdansk Gdansk Gdansk Gdansk

Amber shoppen in Mariacka Street (Ulica Mariacka)

Oke, of als amber niet helemaal jouw ding is, gewoon een lekker wijntje drinken in wijnbar Literacka, op het hoekje van Mariacka Street. Gdańsk staat bekend om zijn amber: Een goudbruine steen die eigenlijk geen steen is. Het is een versteende hars, die verwerkt wordt in de mooiste sieraden. In Mariacka Street vind je ontzettend veel stalletjes die amber verkopen. Of dit allemaal echt is? Ik durf het niet te zeggen. Ik heb wel gelezen dat je, door amber in water te leggen, kunt controleren of het echt is. Zinkt de amber? Dan word je genept waar je bij staat.

Ook als je niet zo’n fan bent van amber, moet je Mariacka Street niet over slaan. Het is namelijk een prachtig sfeervol en smal straatje met prachtige stadshuizen die herinneren aan de gouden eeuw. Het straatje kan met recht een van de meest fotogenieke plekjes in Gdańsk genoemd worden.

Gdansk

What else?

Wanneer je genoeg hebt van het rondslenteren in het oude stadscentrum, zijn er nog meer leuke dingen om te ondernemen. Zo schijn je vanaf de St. Mary’s Church een geweldig uitzicht te hebben over de oude stad. Toen ik de toren wilde beklimmen was het helaas maandag en was dit niet mogelijk. Kijk dus van tevoren even of je de toren kunt beklimmen! Ook is het leuk om door de oude stad, via de oude markthal (Hala Targowa) naar The Great Mill (de watermolen) te wandelen. Gdańsk is niet voor niets gelegen aan de kust. Wij waren er dan misschien in de winter, maar Gdańsk schijnt ook een perfecte stedentrip te zijn voor in de zomer. Dichtbij Gdańsk ligt de badplaats Sopot (waar je zowel met de trein als met de boot heen kunt), waar je heerlijk kunt genieten aan het strand.

Gdansk

Genieten van alle lekkere en gezellige eet- en koffietentjes

Ook voor lekker eten en drinken ben je aan het goede adres in Gdańsk. Niet alleen wanneer je van het traditionele Poolse eten houdt, maar ook wanneer je houdt van hip, gezond en vegetarisch/veganistisch eet. Proef de Poolse Pirogi, drink heerlijke Pumpkin Spice Lattes, ga lekker een boekje lezen bij een van de vele retro cafeetjes en geniet. In een volgende blog neem ik jullie mee naar al het lekkers dat in Gdańsk te vinden is.

Waar te overnachten in Gdańsk?

Omdat mijn vriendinnetje Sanne niet erg goed te been was (lees: ze liep op krukken), zijn we op zoek gegaan naar een leuke én centraal gelegen Airbnb. En die hebben we gevonden: Het appartementje van Agnieszka en Sebastian. Het ligt echt midden in het centrum: Weet je nog dat ik aan het begin van dit blog schreef over de Lange Straat en de Marktstraat? Precies in het midden ligt het appartementje. Op loopafstand van alle mooie locaties , bezienswaardigheden, eettentjes en zelfs boven een bakkerij. Het appartement bevindt zich op de tweede verdieping. Het is een studio met eigen kookgelegenheid en een aparte slaapkamer met twee tweepersoonsbedden. Voor 3 nachten betaalden wij met zijn tweeën 140 euro. En Sebastian biedt graag zijn diensten aan om je op te halen van en weg te brengen naar het vliegveld, ideaal!

Gdansk Gdansk

Wat vond ik van Gdańsk?

Ik was blij verrast. Als ik eerlijk ben, had ik er nooit zo over nagedacht om een bezoek te brengen aan Gdańsk, tot ik de ontzettend goedkope tickets vanaf Eelde zag. En ik moet zeggen, het was een erg goede keus! Het is een gezellige en veilige én niet te vergeten relatief goedkope stad om te verblijven. En Gdańsk grauw en grijs? Absoluut niet! Het is ontzettend kleurrijk. Ok, mits je het stadscentrum niet verlaat. Ik vond het een heerlijke stad om lekker rond te slenteren, bij te komen in alle gezellige eet- en koffietentjes en niet te vergeten: Foto’s te maken. ’s Ochtends vroeg. Met de opkomende zon.

The-early-morning-blog

Leave a Reply