• Home
  • /
  • Cuba
  • /
  • Een reis naar Cuba – Waar moet je aan denken?

Een reis naar Cuba – Waar moet je aan denken?

Al meerdere jaren hoor en lees ik regelmatig de volgende woorden: “Als je naar het echte Cuba wilt, moet je het nu doen!” Nu Cuba nog authentiek is, nu je nog vintage Amerikaanse auto’s in de straten van Havana ziet, nu je nog eet in Paladares (huisrestaurants) en nu het nog niet vergeven is van de toeristen. Of dit echt zo is, of Cuba de komende jaren zo ontzettend gaat veranderen? Ik durf het niet te zeggen.. Wel weet ik dat het plaatje dat ik van Cuba had voor ik dit naar dit bijzondere land afreisde – Sigaren, oldtimers, salsamuziek, koloniale steden en mooie witte stranden – behoorlijk goed overeenkwam met het Cuba dat ik heb gezien tijdens mijn reis op Cuba.

trinidad-cuba

En toch.. Cuba is totaal verschillend van de andere landen waar ik in mijn 29-jarige leventje naar toe ben gereisd. Een uniek land. Het is dan ook goed om, als je plannen hebt om naar Cuba te reizen, je een beetje in te lezen. Hoe organiseer je zo’n reis naar Cuba? Waar moet je rekening mee houden? Hoe kun je hier het beste rondreizen en waar overnacht je?

In deze blog nemen Tessa van A Casa Bionda en ik je dan ook mee naar Cuba. Omdat we allebei op een totaal andere manier hebben rondgereisd op Cuba, leek het ons leuk om de ervaringen van ons beide met jullie te delen. In een volgende blog gaan we je van alles vertellen over mustsees op Cuba. Maar in deze blog geven je vooral veel praktische tips voor het reizen naar en op Cuba.

cuba-varadero

Wel of niet georganiseerd reizen op Cuba?

De eerste vraag die ik meestal krijg wanneer ik vertel dat ik naar Cuba geweest ben is: “Heb je dan een georganiseerde reis geboekt?” Niet een hele gekke vraag.. Want Cuba is toch een beetje anders dan andere landen. Je kunt niet zomaar overal online accommodaties boeken (zoals op booking.com).

Wel georganiseerd reizen?

Tessa heeft ervoor gekozen een reis te boeken via reisorganisatie TUI: “De reis naar Cuba was mijn eerste verre reis. Ik had nog geen idee hoe je zo’n reis aanpakt als je alles zelf wilt regelen. Omdat Cuba een relatief gesloten land is en vanwege mijn gebrek aan reiservaring, vond ik het een veilig idee om de basiszaken te laten regelen. Het reisbureau heeft ons daarnaast goed voorgelicht over de do’s en don’ts op Cuba, dus dat vond ik extra fijn. We boekten een individuele rondreis van negen dagen met aansluitend vier dagen relaxen aan het strand van Varadero. De rondreis maakten we per huurauto. Dit gaf ons toch een stuk vrijheid, aangezien verder vrijwel alles voor ons was vastgelegd.”

Niet georganiseerd reizen?

Samen met Stefan heb ik er voor gekozen om zelf rond te gaan reizen. Ik hou er van om lekker vrij te zijn en zelf te beslissen waar ik wel en niet heen wil en hoelang ik hier wil blijven. We hebben een vlucht geboekt naar Havana, zijn daar een aantal nachten verbleven en zijn vervolgens met de bus (en één keer per taxi) naar onze volgende bestemmingen gereisd. Het voordeel hiervan is dat je helemaal vrij bent in je planning. Het nadeel kan natuurlijk zijn dat op het moment dat jij wilt vertrekken naar je volgende bestemming er geen buskaartjes meer zijn of dat je geen mooie accommodatie kunt vinden. Maar het is mijn ervaring dat je altijd wel een mogelijkheid vindt om ergens heen te reizen of te overnachten. Soms vraagt het alleen iets meer flexibiliteit.

cuba Fotocredit: A Casa Bionda

Overnachten op Cuba

Overnachten in een casa particulare

Voor mij was dé manier om in Cuba te overnachten bij de Cubanen zelf. Overal op Cuba vind je casas particulares. Veel Cubanen verhuren in hun huis één of meerdere kamers (vaak met een eigen badkamer) aan toeristen. Vaak wordt er ontbijt geserveerd en kookt de familie maar al te graag een avondmaaltijd voor je. Het is dus eigenlijk een soort bed & breakfast.

Je leest op internet soms wel eens dat veel casas volgeboekt zijn en dat je dus het beste van tevoren kunt reserveren. Toen we eenmaal op Cuba waren kwam ik er achter dat je in bijna elke straat wel een casa particulare vindt. Wanneer je met de bus aankomt op een plek als Vinales, staan er ontzettend veel mensen die kamers vrij hebben met bordjes te zwaaien. Er is altijd wel ergens plek.   Wil je nu toch wat zekerheid? Dan kun je natuurlijk van tevoren een casa reserveren. Wees je er wel van bewust dat heel veel casa niet op internet te vinden zijn.

Wij hebben via de e-mail een paar accommodaties gereserveerd (onze eerste nachten in Havana en twee nachtjes in Varadero). De nachten hier tussenin hebben we open gelaten, zodat we de vrijheid zouden hebben om te gaan waar en wanneer we wilden.

cuba-varadero

Als je niet een tijd van tevoren wilt reserveren, maar wel de dag dat je vertrekt zeker wilt zijn van een goede casa, is het een idee om de casa waar je verblijft je volgende casa te laten regelen. Vanuit Havana hebben we de eigenaar van onze casa gevraagd of hij een casa voor ons in Cienfuegos wilde regelen. Hij heeft ons uiteindelijk ook nog de naam en het telefoonnummer van een casa in Trinidad aan ons gegeven. In Cienfuegos werd naar Trinidad gebeld en hier kregen we de meest fantastisch casa. Groot succes dus! De casa eigenaren hebben allemaal contacten in andere steden. Overigens hebben we onze laatste nacht in Havana in een andere casa verbleven van dezelfde eigenaar. Er is ter plekke dus ontzettend veel te regelen.

Een aantal casa’s waar we geslapen hebben op een rijtje:

cuba-cienfuegos cuba-cienfuegos

Overnachten in een hotel

Bij de rondreis van Tessa waren de hotels vooraf vastgelegd: “TUI werkt met geselecteerde accomodaties. Dit vertelde het reisbureau ons vooraf, maar we merkten het tijdens de reis ook doordat we steeds mensen (Nederlanders!) tegenkwamen die ook bij ons in het vliegtuig zaten. Ik vond dit niet heel storend, maar ik had er vooraf niet bij stil gestaan dat alle reizigers globaal hetzelfde pakket afnemen bij een reisorganisatie. In mijn ogen hebben we de eerste drie dagen in Havana dan ook geluk gehad dat wij als enige bij Hotel Presidente werden afgeleverd. Het hotel was wat verouderd, maar wel netjes en schoon. We zaten hier dichtbij de Amerikaanse ambassade en de Malecon. Het oude centrum was net wat te ver weg maar te voet hebben we die eerste middag nog veel van het Cubaanse leven in een buitenwijk van Havana kunnen zien!

Tijdens de rondreis logeerden we ook in andere accomodaties. Vlakbij Trinidad en in Santa Clara verbleven we in kleine hutjes, op een soort campingterrein. Voor het ontbijt moesten we naar het restaurant bij de receptie. Deze accommodaties vond ik eerlijk gezegd leuker dan de hotels in Havana en Cienfuegos.

cuba

In tegenstelling tot wat je leest over het contact met de Cubanen als je logeert in casas, is het personeel in hotels wat afstandelijker. Vriendelijk, dat wel, maar het meeste personeel was weinig geïnteresseerd in een praatje. Dit merkten wij vooral in Havana en Varadero. Bij hotel Pasacoballo, vlakbij Cienfuegos, kwamen we de uitzondering tegen. Een spontane piccolo wist nog wel een goede paladar voor ons. Hij zou voor ons reserveren, maar in ruil wilde hij dan wel graag meerijden: dit scheelde hem een flink stuk lopen naar de bushalte…”

Vervoer op Cuba

Op de Cubaanse wegen wordt al snel duidelijk dat Cuba een uniek land is. Er zijn bussen speciaal voor toeristen en bussen speciaal voor Cubanen. Je zult daarnaast regelmatig liftende Cubanen tegenkomen: één van de meest gebruikte manieren voor de Cubanen om zich te verplaatsen. Dit heeft vooral te maken met het tekort aan benzine en het feit dat heel veel Cubanen geen auto bezitten. Cubanen worden soms zelfs verplicht om lifters mee te nemen. Als buitenlander is het niet gebruikelijk om te liften. Het mag wel, maar niet elk voertuig mag jou zomaar meenemen. Ook maken Cubanen veel gebruik van camiones particulares (een soort omgebouwde privé vrachtwagens).

camione-cuba Fotocredit: A Casa Bionda

Voor toeristen zijn er verschillende manieren om door Cuba te reizen. Je kunt er voor kiezen een auto te huren, maar je kunt ook met de taxi of bus rondreizen.

Reizen per bus

Wij hebben voornamelijk met de bus rondgereisd. Er bestaat op Cuba een busmaatschappij speciaal voor toeristen: Viazul (www.viazul.cu). Viazul rijdt verschillende routes tussen de grotere steden in Cuba en is dan ook een hele handige manier om van de ene naar de andere bestemming te komen. Ik vond de bussen verbazend punctueel. We zijn één keer drie uur later aangekomen dan gepland omdat de buschauffeur besloot een andere route te rijden. Maar overall vertrokken de bussen redelijk op tijd en arriveerden we ook rond de verwachte tijd op de plaats van bestemming.

De bustickets kun je ter plaatse bij een kantoor van Viazul boeken. Wij zorgden er meestal voor dat we de tickets een dag van tevoren boekten, omdat we hadden gelezen dat de kans bestaat dat de bus anders vol zit. Vooral op populaire routes als Havana-Trinidad wordt het aangeraden tickets van tevoren te reserveren. De bussen van Viazul hebben allemaal airco en dat is echt best wel relaxt op hete dagen.

Wanneer je de prijs van zo’n busritje vergelijkt met de prijs die Cubanen betalen voor een ritje in een bus of in de camiones particulares, schrik je wel een beetje. Als toerist betaal je zo ontzettend veel meer dan de Cubanen. Maar aan de andere kant.. Wij verdienen ook een stuk meer dan de Cubanen tijdens een dag werken. Misschien moet je hier dan ook niet teveel over nadenken.

Prijsverschil Cubanen – toeristen

Hetzelfde geldt overigens namelijk voor taxiritjes, etentjes, toegangsprijzen.. Waar jij $10 betaalt voor een taxiritje van 10 minuten, zal een Cubaan nog niet eens 1/4 hiervan betalen. Goed om in gedachten te houden, maar soms is het gewoon zoals het is. In Havana zal een taxichauffeur je namelijk gewoon laten staan wanneer jij probeert voor hetzelfde bedrag als een Cubaan mee te rijden.

cuba-havana

Reizen per taxi

We waren van plan om ook van Cienfuegos met de bus naar Trinidad te reizen. Dit ticket hadden we echter niet een dag van tevoren geboekt, we zijn op de bonnefooi naar het busstation gegaan. In plaats van per bus, hebben we uiteindelijk per ‘collectivo taxi’ gereisd. Dat is een taxi waarbij meerdere toeristen een rit delen. Samen met drie anderen wurmden we ons in de taxi, waarna de taxichauffeur ons naar Trinidad reed. We waren er sneller dan wanneer we met de bus waren gegaan én we waren niet eens meer kwijt omdat we de ritkosten deelden. Ideaal! Ook dit is dus een optie om relatief goedkoop en snel over Cuba te reizen.

taxi-cienfuegos

Reizen per huurauto

Tessa heeft met een huurauto rondgereisd: “Het rondrijden op Cuba is echt een ervaring op zich! Eerst moesten we bijvoorbeeld de weg uit Havana zien te vinden. Omdat er weinig borden langs de weg staan hebben we regelmatig moeten gokken op een afslag. Eenmaal op de weg net buiten Havana kan het gebeuren dat je wordt aangehouden door een Cubaan, die beweert dat de weg verderop afgesloten is vanwege een evenement of werkzaamheden. Hij weet wel een omweg en heel toevallig kom je dan ook langs zijn werk… Of we hem daar dan wel af wilden zetten? We hebben smakelijk gelachen toen de derde Cubaan ons aanhield met eenzelfde soort verhaal.

Er zijn maar een paar hoofdwegen op Cuba dus met behulp van de kaart konden we de route aardig goed volgen. Maar het is wel oppassen geblazen want je komt naast de bekende gaten en kuilen ook fietsers en paard en wagen tegen op de weg. Zelfs op de Autopista Nacional, de belangrijkste snelweg van Cuba!”

Een scooter huren

Ondanks dat we geen auto hebben gehuurd, hebben we wel meerdere malen (in Vinales, Cienfuegos en Trinidad) een scooter gehuurd. Er zijn overal wel bedrijfjes te vinden waar ze scooters verhuren. Qua verzekering en dergelijke is er niets geregeld, dus dat is wel een beetje tricky. Maar ondanks dit is het wel echt de ideale manier om (naast de bus en taxi) je zelf een beetje te kunnen verplaatsen. Zo hebben we met ons scootertje de hele vallei van Vinales rondgereden en zijn we in Trinidad meerdere keren met onze scooter richting de mooie witte stranden aan de kust gereden. Al met al een stuk goedkoper dan een taxi nemen.

cuba-vinales vinales-cuba cuba-trinidad

Eten op Cuba

Niet alleen het verschil in vervoersmogelijkheden tussen Cubanen en toeristen maakt Cuba tot een unieke bestemming, ook het eten is bijzonder. Niet zozeer het eten zelf.. Want ondanks dat ik echt regelmatig heel lekker heb gegeten, is het eten overal al snel een beetje hetzelfde. Het ontbijt met de fruitsapjes en schoteltjes fruit, maar ook het diner. Je hebt vaak de keuze uit chicken, beef, pork en fish met groente en zwarte rijst.

cuba-food

Wat ik wel heel bijzonder vond, is dat je gewoon niet overal zomaar eten kunt kopen. Er zijn wel kleine supermarktjes, maar winkelen zoals je gewend bent is er niet bij. Ook is het bijboeken van ontbijt in je casa een goed idee, brood en dergelijke ging namelijk op de bon. Als toerist konden wij niet zomaar ergens brood kopen. Sterker nog, ik zou niet weten waar je het zou moeten kopen. Dat maakt lunchen ook wel lastig wanneer je niet altijd zin hebt om ergens uitgebreid te gaan zitten eten. Daarnaast waren, toen wij er waren, merkartikelen zoals Coca Cola (bijna) niet verkrijgbaar. Deze merkartikelen worden vaak vervangen door Cubaanse merken.

Vooral geen kraanwater drinken!

Daarnaast is het, zoals in veel landen in de wereld, belangrijk om geen kraanwater te drinken. De meeste Cubanen zijn hier wel op ingesteld, maar pas toch op. Ook bij smoothies met ijsklontjes en dergelijke. Ik ben er, ondanks dat ik echt goed oplet, goed ziek van geweest en moest zelfs naar het ziekenhuis voor antibiotica.

Ondanks dat je je qua eten dus een beetje moet aanpassen, maakt dit ook wel dat je je ontzettend van bewust bent van de verschillen tussen landen.

Wat is nog meer handig om te weten?

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die handig zijn om te weten wanneer je naar Cuba gaat.

Zo wordt er op Cuba met twee verschillende munteenheden betaald: De Cubaanse peso (voor Cubanen) en de CUC (voor toeristen én Cubanen). Dit is op zich geen probleem, maar let er bij het wisselen van geld wel op dat je CUC terugkrijgt in plaats van pesos. De pesos zijn namelijk een stuk minder waard ten opzichte van de CUC.

Ook vind je op Cuba bijna geen pinautomaten. Het is dan ook verstandig om voldoende euro’s mee te nemen. Deze euro’s kun je op het vliegveld wisselen, bij geldwisselkantoren en in sommige hotels.

Daarnaast is er op Cuba heel beperkt toegang tot internet. Als je al internet hebt, is dit over het algemeen niet erg snel of goed werkend. Maar then again.. Je bent op Cuba! Waar heb je internet voor nodig?

cuba Fotocredit: A Casa Bionda

Volgende blog…

Vond je deze blog zinvol? Of heb je juist allemaal extra vragen gekregen bij het lezen van deze blog? Stel ze ons vooral! Dat vinden we leuk. 🙂 In onze volgende blog gaan we jullie meenemen naar de verschillende mooie plekjes die Cuba kent: De mustsees van Cuba. Wat willen jullie nog meer lezen over Cuba? Of ben je zelf naar Cuba geweest en heb je leuke tips? We horen het graag!

 

The-early-morning-blog

BewarenBewaren

4 Comments

Leave a Reply