Een dagje Deventer

Deventer

Samen met mijn zusjes ben ik vorig jaar naar het Dickensfestijn in Deventer geweest. Tijdens het Dickensfestijn komen de 19de eeuwse personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven.
Ik vond Deventer toen zo leuk dat ik er heel graag nog een keer naar toe wou. Dit keer zonder de enorme hoeveelheid toeristen en Dickens-personages. Afgelopen week ben ik dan ook samen met Stefan het historische centrum van Deventer gaan verkennen. Deventer is één van de oudste steden van Nederland en dit is in de binnenstad duidelijk te zien. Veel geschiedenis is bewaard gebleven: Mooie pleinen, kronkelende straatjes, indrukwekkende pakhuizen en prachtige gevels. En daarmee echt een aanrader wanneer je zin hebt om een dagje weg te gaan.

Over met het pontje

Wanneer ik ergens heenga, twijfel ik altijd: Zal ik met de trein gaan? Of toch lekker makkelijk met de auto? Maar waar parkeer ik dan? Ik vind het altijd zonde om veel geld kwijt te zijn aan het parkeren van je auto. Dus kies ik dan al snel voor de trein, waarmee je eigenlijk altijd in het centrum van de stad uit komt. Wat ik dan ook heel handig (en leuk, want het pontje blijft leuk!) aan Deventer vind, is dat je dichtbij het centrum gratis kunt parkeren op parkeerterrein de Worp. Je betaalt vervolgens maar 1,50 om met het pontje naar de andere kant van de IJssel te gaan (en terug). En dan sta je al in het centrum. Vanaf het pontje heb je ook nog eens een heel mooi uitzicht over de IJssel en over het historische stadscentrum van Deventer.

deventer

Stadswandeling door Deventer

Normaal gesproken ontdek ik alles graag lekker zelf en mijd ik de standaard bezienswaardigheden (en de hordes toeristen) liever. Maar nu we toch in Deventer waren, wilden we het ook graag goed doen en alles zien van de historische binnenstad. We hebben dan ook een stadswandeling opgehaald bij het VVV-kantoor en zijn lekker gaan rondwandelen. En héél veel foto’s gaan maken. Nadat we onze eerste oliebol van het jaar op de markt hadden gegeten, begonnen we de wandeling bij het Waaggebouw op de Brink.

Deventer

Vervolgens kwamen we in de Rijkmanstraat onderstaand pakhuis tegen. Al die herfstkleuren er omheen, maken het nog mooier. Dit pakhuis wordt nu gebruikt als woonhuis. Kun je je voorstellen dat je in zo’n gaaf huis woont? De wandeling voerde ons nog verder langs allemaal mooie pakhuizen en gevels richting het Bergkerkplein. In Deventer blijf je trouwens constant omhoog kijken.

Deventer

De Wandelwinkel

Aan Bergkerkplein 5 vind je ‘De Wandelwinkel‘. De Wandelwinkel is een heel klein winkeltje in een historisch pand en het staat helemaal vol. Waar je ook kijkt.. Overal zie je wandelboeken, gidsen, landkaarten, wollen truien, mutsen en sjaals. Een hele kleurrijke bedoening. Ook als je niet zo van wandelen houdt, is het een leuk winkeltje om even binnen te wandelen. Komend jaar willen wij graag naar Schotland en in dit winkeltje hebben we alvast wat inspiratie opgedaan. De wandelboeken voor Schotland alleen besloeg namelijk al een hele plank.

De Deventer Borstelwinkel

Ook de Deventer Borstelwinkel aan de Menstraat mag je eigenlijk niet overslaan. Borstels en bezems in allerlei soorten en maten. Ik vind het zo leuk dat zo’n winkeltje in 1860 al bestond en tegenwoordig nog steeds bestaat.

Deventer

De Roggestraat

Als ik een bewoner van de Roggestraat mag geloven, is dit de meest geschilderde èn gefotografeerde straat in Deventer. Leuk feitje: Roggebrood was in de Middeleeuwen het meest gegeten brood. Ik ben alleen maar blij dat dat tegenwoordig niet meer het geval is.

Deventer

De Oude Mosterdfabriek

De Walstraat is één van mijn favoriete straatjes in het Bergkwartier. Schattige winkeltjes, leuke eettentjes en weer overal van die mooie panden en gevels, waaronder de Oude Mosterdfabriek (Walstraat 64). 

Deze voormalige mosterdfabriek is omgetoverd tot kleine markthal. Er staan verschillende kraampjes waar je onder andere leuke woonaccessoires, handgemaakte sieraden, allerlei lekkers en natuurlijk mosterd vindt.

Deventer

Koffie en warme chocomel bij Roemar

Wanneer je de Walstraat nog een stukje verder doorloopt, kom je uit bij Koffiebranderij Roemar (Walstraat 45). Voor ons kwam dit fijne koffieplekje precies op het goede moment, want we hadden het inmiddels best koud gekregen. Tijd voor koffie en een warme chocomel! En koffie zetten kunnen ze hier wel, als ik Stefan mag geloven. Bij de warme chocomel kreeg ik enorm veel slagroom, dus dat zat sowieso wel goed. Toen we hier binnenkwamen keek ik echt mijn ogen uit.. Er zijn verschillende ‘kamertjes’ gecreëerd waar je lekker kunt zitten. En overal zie je koffiebonen, thee, koffiemachines en zoveel meer.

Deventer Deventer

Holy Cow Shop

Op de weg richting het pontje liepen we terug via de Grote Overstraat. Ook al zo’n leuke straat met allemaal leuke winkeltjes en restaurantjes. Één daarvan moet ik wel even noemen in deze blog: De Holy Cow Shop (Grote Overstraat 49). Super kleurrijk en een beetje gek, maar ook ontzettend leuk. Allemaal kleurrijke kleding, (woon)accessoires, hebbedingetjes en cadeautjes.

Deventer

Heb je al zin gekregen om een dagje naar Deventer te plannen? Ik vind het in ieder geval een ontzettend mooie èn gezellige stad. Heb ik nu echt nog iets heel belangrijks of leuks gemist? Ik hoor het graag! Nog een dagje naar Deventer is geen straf.

The-early-morning-blog

One Comment

Laat een reactie achter