• Home
  • /
  • Engeland
  • /
  • Een dag in het middeleeuwse York (Engeland)

Een dag in het middeleeuwse York (Engeland)

Als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik bij de stad ‘York’ niet aan een gezellige bruisende stad dacht. Ik dacht eigenlijk vooral aan industrie (geen idee hoor hoe ik daar aan kom) en had er verder helemaal geen beeld bij. Tot voor kort. Inmiddels weet ik dat York een hele mooie stad is met ontzettend veel historie. Een must-visit voor geschiedenisfans. Je vindt er sporen uit de periode van de vikingen, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Daarnaast is het gewoon een heerlijke stad om in rond te wandelen, lekker te eten en te genieten van Engeland. En niet te vergeten.. De geboortestad van heel veel chocolade! 

york-engeland York-engeland

York in vogelvlucht

De Romeinen hebben de stad York, gelegen in het gebied North Yorkshire, gesticht in het jaar 71. De Saksen, en vervolgens de Vikingen, namen de stad over toen het Romeinse rijk viel. In de elfde eeuw, toen de Noormannen de stad over namen, werd de bekende kathedraal The Minster gebouwd en kreeg de stad nieuwe stadsmuren. Een deel van deze stadsmuren staat nog altijd overeind.

Daarnaast is het pittoreske York de geboorteplaats van vele chocolademerken, zoals de Kitkat! Niet zo verwonderlijk dat je er een bezoek kunt brengen aan “York’s Chocolate Story” en een heleboel chocolade (en fudge!) winkeltjes, waar ze echt de heerlijkste lekkernijen verkopen.

york-engeland

Hoe kom je in York?

Wij hebben York meegenomen in onze roadtrip door Schotland. En nee, York ligt inderdaad niet in Schotland, maar wel op de route naar Hull (zo’n 1,5 uur rijden vanaf York). Vanaf Hull vaar je met de boot in een nachtje naar Rotterdam of Zeebrugge. P&O Ferries heeft een dagelijkse verbinding tussen deze steden. Je kunt natuurlijk ook vliegen: De dichtstbijzijnde optie is Leeds, met een bus en/of trein optie naar York.

york-engeland

Waar kun je overnachten?

Slechts 30 minuutjes rijden in noordelijke richting vanaf York, vind je, na een paar km een ‘single track road’ te hebben gevolgd een ware ‘hideaway’. In de heuvels, middenin North Yorkshire, ligt namelijk ‘The Hideaway @ Baxby Manor’.  Een kleine, mooi aangelegde camping waar je de mogelijkheid tot kamperen (40 pitches) en tot glamping hebt. Er worden zowel mooi ingerichte bell tents als ecopods (zie de foto) verhuurd. Je kunt zien dat er heel veel zorg wordt besteed aan de camping, zowel aan het kampeerterrein als aan het sanitair. Er is een klein winkeltje bij de receptie waar allemaal lokale producten worden verkocht – cider, bier, chipjes – en waar je hout kunt kopen voor de ‘fire pits’ die op elke kampeerplaats gemaakt zijn.

the-hideaway-baxby-manor the-hideaway-baxby-manor the-hideaway-baxby-manor the-hideaway-baxby-manor the-hideaway-baxby-manor the-hideaway-baxby-manor

Wat te doen in York?

Museum Gardens

Wij parkeerden de auto op het Marygate Car Park. Vanaf de parkeerplaats loop je via de Museum Gardens binnen 10 minuutjes zo naar de oude binnenstad van York. Voor ons was dit een grote verassing, want we hadden niks uitgezocht van tevoren en zijn op de eerste de beste parkeerplaats gaan staan die we tegen kwamen. Maar de Museum Gardens zijn echt een aanrader om doorheen te lopen of om op de terugweg naar de auto een lekker gebakje te eten op een bankje. De botanische tuinen, eekhoorntjes die van boom naar boom rennen en de middeleeuwse ruïne van St. Mary’s Abbey. Ik vond het een heerlijke gemoedelijke plek om te zijn. Op de een of andere manier voelde York hierdoor voor mij meteen ‘goed’. Stefan en ik waren meteen blij dat we naar York waren gekomen. En dit eerste gevoel bleek terecht!

York-Engeland york-engeland York-Engeland York-Engeland

De Shambles

De Shambles is de beroemdste straat van York. En dit merk je ook aan het aantal toeristen. Helaas. De Shambles is een straatje uit de middeleeuwen met prachtige houten vakwerkhuizen. Je vindt er gezellige cafeetjes, chocolade en fudge winkeltjes, tearooms en bijzonder scheve huisjes. De Shambles was vroeger de ‘Butcher Street’, de plek waar men vers vlees kocht. Ken je Diagon Alley nog uit Harry Potter? De plek waar de Hogwarts studenten hun benodigdheden kopen? Diagon Alley is geïnspireerd op de Shambles. En sinds kort kun je zelfs een bezoekje brengen aan ‘The Shop That Must Not Be Named’. Als Harry Potterfan wilde ik zeker wel 10 minuutjes in de rij staan (want echt, er staat constant een rij) om een bezoekje te brengen aan deze Harry Potter winkel, waar alles voor de Potterfans te vinden is.

york-engeland york-engeland york-engeland

Shambles market

Op een pleintje achter de Shambles vind je zeven dagen per week de Shambles Market. Je vindt er van alles, maar wat ik vooral heel erg leuk vond was de ‘street food area’. Verschillende stalletjes (en een kreptruck!) met allemaal lekker eten. Burrito’s, tajine gerechten, wraps, falafel, crepes, Als het regent – en als de zon schijnt – kun je onder een overkapping aan lange tafels al dit lekkers verorberen.

York-engeland York-engeland York-engeland York-engeland

Wandelen over de stadsmuren

Wanneer je een bezoekje brengt aan York is het dan ook superleuk om een wandeling over deze stadsmuren te maken. Alleen al het uitzicht op de York Minster maakt dit de moeite waard.

york-engeland york-engeland york-engeland york-engeland york-engeland

Taartjes eten

In York zijn heel wat beroemde tearooms te vinden, zoals Bettys Cafe and Tea Rooms. Wij kozen er echter voor om ergens anders ons taartje te eten, namelijk bij Croque Monsieur – Bootham Bar. Een ‘coffee house’ die zich eigenlijk in de 1700 jaar oude Romeinse stadsmuur bevindt. Je krijgt er lekkere koffie, sandwiches en vooral ook hele lekkere gebakjes. Zoals deze havermout-dadelreep en salted-caramel taartje. Heerlijk plekje en heerlijke taartjes. Wat mij opviel is dat er in York, naast de klassieke tearooms, ook ontzettend veel hippe eetplekjes zijn. Paradijs voor de foodies onder jullie!

York-engeland York-engeland York-engeland

Andere activiteiten..

Wij hadden helaas maar een kort dagje in York. Na een heerlijke middag moesten wij helaas weer richting Hull rijden, waar de boot ons weer naar de havens van Rotterdam zou varen. Als we meer tijd hadden gehad, had ik ook heel graag de York Minster bekeken en beklommen, had ik een bezoekje aan York’s Chocolate Story gebracht en had ik graag een Ghost Tour door York gedaan. Wie weet voor een volgende keer!

york-engeland York-engeland

Hebben jullie wel eens door Engeland gereisd? Of zelfs een bezoek gebracht aan York? Ik ben benieuwd wat je ervan vond en of je nog leuke tips hebt! Benieuwd hoe de rest van onze roadtrip eruit zag? Neem dan hier een kijkje:

The-early-morning-blog

3 Comments

Leave a Reply