Een boswandeling met alpaca’s

Ik kan me zo voorstellen dat je na het lezen van de titel van deze blog even dacht: “Lees ik dat nu goed? Wandelen met alpaca’s? In het bos?” Ja, dat lees je helemaal goed. Misschien niet de meest gebruikelijke activiteit voor een zondagmiddag. Wel een ontzettend leuke! Afgelopen zondag ben ik (overigens op aanraden van mijn vriendinnetje Akke) samen met mijn man Stefan en mijn zusje op bezoek geweest bij de alpacafarm van Yvonne en Peter in Wilhelminadorp. 

Als ik terugdenk aan alle vriendelijke alpaca’s die we op de alpacafarm ontmoet hebben, word ik weer helemaal blij. Om zo dichtbij zulke mooie dieren te zijn, elk met hun eigen karakter en uiterlijk, geweldig. Deze bijzondere ervaring wil ik dan ook heel graag met jullie delen. Daarom ga ik jullie alles vertellen over ons bezoek aan AlpacaOord.

alpacaoord-wandelen-alpacas

AlpacaOord

Aangekomen op de alpacafarm werden we zondagmiddag verwelkomd door Yvonne en Peter. De serie McLeod’s Daughters (waar ik ook altijd trouw naar keek!), heeft bij Yvonne en Peter een aantal jaren geleden gezorgd voor de liefde voor alpaca’s. In 2008 zijn ze begonnen met het fokken van alpaca’s en inmiddels hebben ze een kudde van zo’n 15 alpaca’s. Aan de rand van het weiland vertelt Peter ons van alles over hun kudde. Hij laat ons de vacht van verschillende alpaca’s voelen. Heel bijzonder, want hier zit ontzettend veel verschil tussen.

Overigens behoort de alpaca, net als de lama, de kameel en de dromedaris, tot de Camelidae (kameelachtigen). In tegenstelling tot lama’s (zij hebben haar), hebben alpaca’s vacht. Deze vacht moet elk jaar worden geschoren, want deze blijft gewoon doorgroeien. Peter heeft ons later in de middag foto’s laten zien van het alpaca-scheren, wat hij samen met zijn zoon bij veel verschillende alpacafarms (zelfs buiten Nederland) doet.  alpacaoord-wandelen-alpacas

Meet Sean, Harry en Sensa

Na een korte uitleg, worden er drie alpaca’s uit de kudde gekozen die we meenemen voor een boswandeling. Alpaca’s zijn echte kuddedieren. Daarom gaan er tijdens een wandeling minimaal twee alpaca’s mee. Omdat wij met zijn drieën zijn, gaan er drie alpaca’s met ons mee: Harry, Sean en Sensa. Mijn wandelmaatje voor de middag is Sean.

alpacaoord-wandelen-alpacas

Sean heeft een superzachte vacht, een grote kuif wol op zijn hoofd waar allemaal strootjes in blijven zitten. En Sean heeft ook een baardje. Vandaar ook zijn naam: Sean, van Sean Connery. Ik ben spontaan verliefd op hem. Terwijl Stefan met Harry en Annemieke met Sensa voorop lopen, blijven wij een beetje achter. Sean heeft namelijk zijn eigen tempo en laat zich hier absoluut niet vanaf brengen. Voorop lopen vindt hij niet zo nodig, dat past mij precies, dus Sean en ik blijven lekker achteraan lopen.

alpacaoord-wandelen-alpacas alpacaoord-wandelen-alpacas

En daar liepen we dan.. Vanaf de boerderij liepen we langs een stukje weiland zo het bos in. Elk met een alpaca aan de hand. Het is weer eens wat anders dan wandelen met de hond. Onderweg vertelden Peter en Yvonne ons nog meer over de alpaca’s, konden we allerlei vragen stellen en maakte Peter ontzettend veel leuke foto’s van ons en de alpaca’s. Je camera meenemen is dan ook een aanrader!

Na zo’n drie kwartier liepen we weer in de richting van de boerderij. Harry en (vooral) Sensa hadden erg veel zin om zich weer bij de andere alpaca’s aan te sluiten en gingen steeds sneller lopen. Sean niet hoor, die liep lekker in zijn eigen sukkelgangetje door. En ik liep lekker met hem mee. Heerlijk!

alpacaoord-wandelen-alpacas Een bijzonder kopje thee

Terug op de boerderij kwamen de andere alpaca’s snel aangerend om hun vriendjes weer te verwelkomen. De alpaca’s kregen allemaal een beetje bix en mijn wollige wandelmaatje Sean verdween in de stal om wat hooi te gaan eten. Ik had alle tijd om in het weiland allemaal mooie foto’s van de alpaca’s te maken.

alpacaoord-wandelen-alpacas

Ondanks dat het de afgelopen dagen al flink koud was, was het zondagmiddag ineens ontzettend lekker weer. We besloten dan ook om de thee en de taart die Peter en Yvonne ons aanboden buiten op te eten en drinken. Gewoon, midden in het weiland, tussen de alpaca’s. Zo’n bijzonder kopje thee krijgen we denk ik nooit meer. Alpaca’s zijn ontzettend nieuwsgierige dieren. Ze kwamen dan ook allemaal even bij ons kijken om vervolgens weer lekker de wei in te gaan. Wat een ervaring.

alpacaoord-wandelen-alpacas alpacaoord-wandelen-alpacas

Lijkt het je ook leuk om een alpacafarm te bezoeken?

Ik vond het echt een ontzettend leuke ervaring. Wat zijn alpaca’s leuke, vriendelijke en mooie dieren. Ik vond het gewoon jammer om weer weg te gaan. Maar wie weet, ga ik nog wel een keer terug! Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Lijkt het jou leuk om de alpacafarm te bezoeken en met een alpaca te wandelen? Je kunt je bezoekje op de website van AlpacaOord plannen (reserveren). Voor 2 personen betaal je EUR 40 en voor elke extra persoon die meegaat, betaal je EUR 15.

alpacaoord-wandelen-alpacas

The-early-morning-blog

 

One Comment

  • Henny

    29 November 2016 at 07:22

    jk heb het stukje met interesse gelezen. Wat een bijzondere ervaring. Als je nog een keer gaat, laat je het mij dan weten?Misschien ga ik wel met je mee :).

    Reply

Leave a Reply