• Home
  • /
  • Food
  • /
  • Easy peasy homemade granola

Easy peasy homemade granola

Granola.. Een mix van granen, noten, pitten en zaden geroosterd in de oven. Ik vind het heerlijk over een kommetje (kokos)yoghurt en warm fruit. Het is dan ook jammer dat de granola die je in de winkel koopt vaak zoveel suikers bevat. Gelukkig is zelf granola maken helemaal niet moeilijk. Sterker nog: Het is super easy. En een leuke bijkomstigheid: Je huis gaat er heerlijk van ruiken.

granola

Met granola kun je onbeperkt experimenteren en variëren. Je kunt er van alles aan toevoegen zoals chocola, kokos en gedroogd fruit. Maar je kunt ook variëren tussen allerlei granen, kruiden, pitten en zaden.

Het recept voor de granola die ik vandaag met jullie deel zit boordevol havermout, havervlokken en lekkere noten en zaden. Hij wordt gezoet met agavesiroop en de kruiden, cacao en kokos geven lekker veel smaak aan de granola. De gedroogde cranberries die ik na het bakken toevoeg, maken de granola helemaal af.

granola

Ingrediënten (voor 1 pot granola):

  • 75 gram havermout
  • 100 gram havervlokken
  • 150 gram ongebrande en ongezouten noten
    (Ik gebruik een mix van amandelen, walnoten, paranoten, pecannoten en hazelnoten)
  • 60 gram zaden en pitten
    (Ik gebruik een mix van pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad en sesamzaad)
  • 2 el geraspte kokos
  • 2 el kokosolie
  • 5 el agavesiroop
  • 1,5 el cacao
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kardemom (zaadjes in de vijzel kapot maken)
  • 1/2 tl kaneel
  • 60 gram gedroogde cranberries

granola

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Hak de notenmix in kleine stukjes en doe deze mix in een grote kom.
  3. Voeg de havermout, havervlokken, zaden, pitten en de kokos hieraan toe en roer goed door elkaar.
  4. Laat de kokosolie in een klein pannetje op laag vuur smelten. Roer 4 el agavesiroop, het kruidenmengsel en de cacao hier doorheen. Let erop dat je het vuur laag hebt staan!
  5. Voeg het warme cacaomengsel aan de grote kom toe en roer goed door. Let erop dat je dit snel en goed doorroert, zodat het cacaomengsel goed verspreid wordt.
  6. Spreid het mengsel vervolgens uit over het bakpapier en zet het rooster gedurende 12 minuten in het midden van de oven. Let erop dat het mengsel niet aanbrandt. Schep eventueel tussendoor een paar keer om.
  7. Haal de granola uit de oven en verspreid er nog een klein beetje agavesiroop overheen. Dit zorgt ervoor dat je wat grotere granolabrokken krijgt (die vind ik het lekkerste!). Laat het mengsel helemaal afkoelen.
  8. Vervolgens kun je de granola bij elkaar in een kom doen en er de gedroogde cranberries (of ander gedroogd fruit) zachtjes doorheen roeren.

Je granola is nu klaar. Vers uit de oven. Nomnomnom. Bewaar de granola in een goed afgesloten pot!

granola

Heb je deze easy peasy homemade granola gemaakt? Of heb je een ander recept van The Early Morning Blog gemaakt? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit deelt op Facebook of Instagram. Gebruik dan de tag #theearlymorningblog of tag mij @theearlymorningblog in jouw bericht.

The-early-morning-blog