• Home
 • /
 • Duitsland
 • /
 • Duitsland – Slapen in een oude boerderij, Burg Eltz en de Geierlay hangbrug

Duitsland – Slapen in een oude boerderij, Burg Eltz en de Geierlay hangbrug

Burg Eltz en de Hängeseilbrücke Geierlay, oftewel de Geierlay hangbrug. Twee geweldige bezienswaardigheden, in het Moezel-gebied, op maar een paar uurtjes rijden van Nederland. Het afgelopen jaar zag ik de meeste prachtige foto’s voorbij komen van dit prachtige stukje Duitsland. Niet zo gek dat dit al heel snel op mijn wishlist – die langer en langer wordt – stond. Half november was het dan zover: Wij vertrokken voor een weekendje naar Duitsland. En het leukste, Butch, onze  grootste vriend, mocht met ons mee. 

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Burg Eltz 

Burg Eltz. Een middeleeuwse sprookjesburcht waar vele Game of Thrones fans én vele Disney liefhebbers bij wegdromen. Deze burcht met acht spitse torens, omgeven door bossen, en gebouwd op een steile rots, is één van de mooiste en best bewaarde burchten van Duitsland. Het mag er dan misschien uit zien als een sprookjeskasteel, maar het heeft jaren dienst gedaan als huis en verdedigingswerk van de familie Eltz.

Burg Eltz is geopend voor publiek van eind maart tot begin november. Wij waren net te laat. Het kasteel was niet meer geopend voor publiek en er vond direct na sluiting onderhoud plaats aan het kasteel. Nu wisten we dat van tevoren, dus voor ons geen teleurstelling. Desondanks zou ik heel graag nog eens teruggaan naar Burg Eltz, om niet alleen de buitenzijde en de bossen er omheen te bewonderen, maar ook de binnenkant van het kasteel. Kun je je voorstellen hoe het is om hier te wonen?

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Wandelen naar het kasteel..

Niet alleen het kasteel, maar ook de wandeling naar het kasteel toe is ontzettend mooi. Vanaf de parkeerplaats heb je de keuze om naar het kasteel te lopen via de verharde weg of via een kronkelend, dalend en klimmend, voetpad. Wij kozen voor de tweede keuze. Een hele goede keuze, want was het een prachtig pad om te lopen. Ook Butch vond het erg interessant, onderaan zag hij  namelijk een snelstromende rivier, waar hij erg graag naar toe wilde.

Mocht je een langere afstand willen afleggen en meer willen genieten van de bossen rondom Burg Eltz, dan heb je de mogelijkheid om het Mosel-Traumpfad Eltzer Burgpanorama te lopen. Dit is een route van 12,6 km rondom Burg Eltz.

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

De Geierlay hangbrug

Wat een plaatje hè deze hangbrug? De Geierlay, gelegen in de Hunsrück, tussen de Moezel en de Rijn, is een voetgangersbrug van 360 meter lang. Met deze lengte is de Geierlay de langste hangbrug van Duitsland. De brug hangt zo’n 100 meter boven de vallei van het kronkelende riviertje de Mörsdorfer Bach. Hoogtevrees moet je dus niet hebben wanneer je de hangbrug betreedt. Onze hond – die ik ervan verdenk hoogtevrees te hebben – vond het wel een beetje spannend om mee te gaan de brug over, maar al snel vond hij het prima en liep hij lekker mee.

 

Het uitzicht vanaf de brug was adembenemend! Ik denk dat de brug in elk jaargetijde mooi is om overheen te lopen, maar in de herfst was het echt schitterend. Wat een kleuren. De Geierlay hangbrug is overigens geïnspireerd op de hangbruggen die je in Nepal tegenkomt. Nu heb ik (helaas) nog nooit een bezoek gebracht aan dit prachtige land, maar alleen deze hangbrug maakt al dat ik naar Nepal toe wil.

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Een paar praktische tips:

 • Het betreden van de brug is gratis. In tegenstelling tot sommige andere hangbruggen in Europa hoef je hier geen entree voor te betalen.
 • De auto kun je het beste parkeren in Mörsdorf. Er zijn meerdere, 4, parkeerterreinen aanwezig in het dorp, speciaal voor de bezoekers van de hangbrug. In tegenstelling tot de brug, moet je voor het parkeren wel geld betalen. Dit kost 2 EUR voor 2 uur. En nee, dit kun je niet per pin betalen. Daar kwamen wij ook te laat achter. 😉
 • Parkeerplaats 1 bevindt zich bij het Bezoekerscentrum in Mörsdorf.
 • Vanaf het bezoekerscentrum is het zo’n 1,8 km lopen over een goed begaanbaar pad, voor je de hangbrug dan eindelijk in zicht krijgt. Dichterbij kun je niet parkeren.
 • Naast dit pad, dat je rechtstreeks naar de hangbrug bent, kun je er ook voor kiezen een wandelroute van ongeveer 6km te volgen rondom de vallei en de hangbrug. Informatie hierover is te vinden bij het bezoekerscentrum.
 • Het bezoekerscentrum opende, toen wij de hangbrug bezochten om 10.00 uur. Wij waren expres op tijd. Om 09.30 uur wandelden wij richting de hangbrug, om vervolgens de enigen te zijn die ons op de brug waagden. Toen we een minuut of 20 terug liepen over de brug, passeerden we al meerdere bezoekers op de brug. Wil je de brug voor jezelf hebben? Kom dan voor de openingstijden van het bezoekerscentrum. Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

What else? Cochem?

Naast veel wandelen, boek lezen bij ons houtkacheltje en een bezoek brengen aan de voorgaande bezienswaardigheden, hebben we ook een bezoekje gebracht aan Cochem. In veel blogs had ik namelijk positieve verhalen gelezen over dit plekje. Een gezellig stadje met veel mooie vakwerkhuizen. Misschien waren wij er in een verkeerde tijd van het jaar of gewoon op een verkeerd moment, maar wij vonden dit plekje een beetje tegenvallen. Het was er een beetje doods. We zijn hier dus ook maar kort geweest. Wat ik wel heel tof vond aan Cochem, en wat ik dan ook het vermelden waard vind, was een supermarkt. Ja, echt. De REWE aan de Markweg 4. Een grote supermarkt, veel handige producten, maar het beste: HEEL VEEL BIOLOGISCHE PRODUCTEN. En ja, daar maak je mij blij mee. Stefan was ook blij, want hij had nog nooit zoveel pizza’s gezien in een supermarkt als in deze.

Slapen in een boerderij van 1880

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om tijdens een weekendje weg een fijn hotelletje te boeken, maar dit deden wij niet. We wilden graag een plekje waar we lekker konden ontspannen, waar honden welkom waren én waar we zo de natuur in konden wandelen. En dat hebben we gevonden.

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Een appartementje in Mörz

Via Airbnb huurden we een appartementje in het kleine dorpje Mörz. Het appartement, dat in 2016 volledig is gerenoveerd, en een eigen ingang heeft, bevindt zich op de eerste verdieping van een prachtige oude boerderij uit 1880. De boerderij heeft een binnenplaats waar de honden van de verhuurders de boel in de gaten houden en waar ook onze Butch lekker mocht spelen. Omdat Butch niet durft te trap lopen – een held op sokken -, en wij niet zoveel zin hadden om steeds naar boven en beneden te lopen met 40 kilo in onze armen, was hij lekker veel binnen bij ons.

Met zitzakken bij de houtkachel

Het appartementje zelf was super netjes, de keuken was volledig ingericht – echt, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er -, we hadden een fijn houtkacheltje en lekkere zitzakken die we voor het kacheltje plaatsten. Een ontzettend gezellig plekje. Wanneer we de poort uit liepen langs de weilanden, kwamen we eenden, kippen, paarden en geiten tegen. We konden zo ver lopen als we wilden, een en al natuur. Mocht je in de buurt van de Moezel op zoek zijn naar een fijne accommodatie dan raad ik het appartementje van Ralph en Sandra absoluut aan.

Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay Duitsland-Burg-Eltz-Geierlay

Vanaf de boerderij is het nog geen 10 minuten rijden naar de parkeerplaats bij Burg Eltz, een halfuurtje rijden naar het toeristische Cochem en ongeveer 40 minuten naar de Geierlay hangbrug.

The-early-morning-blog

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

4 Comments

  • theearlymorningblog

   10 December 2017 at 10:54

   Zeker doen! Ik vond het prachtig in de herfst. Maar ik zag nu ook foto’s van de brug in de winter.. Met sneeuw en al. Hm ook erg mooi! 😉

   Reply
 • Reismuts

  6 December 2017 at 07:42

  Hele fijne blog! Na kerst vertrekken wij die kant op voor een weekje, in combinatie met Luxemburg. En dan gaan we zeker naar het mooie kasteel en de hangbrug. We zitten tussen Cochem en Trier in, dus beide stadjes zullen we ook wel bezoeken. En net als jij een knus huisje, wel zo gezellig. Ik ga je tips zeker meenemen. Fijn om te weten dat het kasteel zelfs als het gesloten is toch wel de moeite waard is om heen te gaan. En dan komen we vast nog een keer terug als het wel open is.

  Reply
  • theearlymorningblog

   10 December 2017 at 10:55

   Wat superleuk! Fijn ook tussen Cochem en Trier in, ben erg benieuwd naar Trier. Ik wil ook zeker nog eens teruggaan naar Burg Eltz wanneer het geopend is, het schijnt zo’n mooi kasteel te zijn van binnen. Leuk, ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden! Geniet ervan!

   Reply

Leave a Reply