Driedubbele bessen en appel crumble

Deze sombere regenachtige dagen roepen om comfort food. Ze roepen om eten dat gemakkelijk en snel klaar is, maar toch voedt, om eten waarmee je lekker op de bank onder een dekentje kruipt en om eten waar je blij van wordt. Crumbles zijn wat mij betreft het ultieme comfort food. Warm fruit met een knapperig laagje en een lekkere dot yoghurt er bovenop.. Heerlijk als warm ontbijtje, maar ook als late night snack zeg ik er geen nee tegen. 

havermout crumble

De afgelopen dagen heb ik verschillende crumbles gemaakt (tot genoegen van manlief). Je kunt hier namelijk enorm mee varieren. Twee van deze crumbles wil ik graag met jullie delen: Een driedubbele bessen crumble en een crumble met bessen en appel. Beiden met dezelfde havermout topping (want ik vind hem zo lekker!)

De driedubbele bessen crumble (voor 2 personen):

havermout crumble

Ingrediënten
  • 1 grote handvol blauwe bessen
  • 1 grote handvol aardbeien
  • 1 grote handvol frambozen
  • 50 gram (spelt)bloem
  • 30 gram bruine suiker
  • 50 gram havermout
  • 3 el ongezouten (room)boter (gesmolten)
  • Een snufje zout
  • 4 el Griekse yoghurt
  • Eventueel wat boter/olie om de ovenschaal mee in te vetten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de ovenschaal(tjes), indien nodig, in met een beetje boter/olie. (Bij mij was dit overigens niet nodig).
  3. Indien je diepvriesfruit gebruikt (wat echt heel goed kan), laat het fruit dan eerst ontdooien. Doe de blauwe bessen, aardbeien en frambozen in de ovenschaal(tjes) en roer het fruit door elkaar.
  4. Laat de (room)boter in een klein pannetje op laag vuur smelten.
  5. Voeg aan een kleine kom de bloem, suiker, havermout en zout toe. Roer door elkaar. En roer de gesmolten boter vervolgens door het havermoutmengsel heen.
  6. Verdeel het havermoutmengsel over de bessen in de ovenschaal(tjes).
  7. Bak de crumble gedurende 25 minuten in de oven. Je kunt de oven ook op de grillstand zetten, maar houd dan wel het bovenste laagje in de gaten. De crumble is klaar zodra de bessen bubbelen (koken) en het havermoutlaagje een beetje bruin verkleurd is.
  8. Serveer de crumble met een dot griekse yoghurt.

De bessen en appel crumble (voor 2 personen):

havermout crumble

 

 Ingrediënten:
  • 1 appel
  • 1 el (gesmolten) kokosolie
  • 1 handvol frambozen en/of blauwe bessen
  • 50 gram (spelt)bloem
  • 30 gram bruine suiker
  • 50 gram havermout
  • 3 el ongezouten (room)boter (gesmolten)
  • Een snufje zout
  • 4 el Griekse yoghurt
  • Eventueel wat boter/olie om de ovenschaal mee in te vetten
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de ovenschaal(tjes), indien nodig, in met een beetje boter/olie. (Bij mij was dit overigens niet nodig).
  3. Snijd de appel in kleine stukjes. Laat de kokosolie in een klein bakpannetje op het vuur smelten. Voeg de appel hieraan toe en laat een paar minuutjes bakken.
  4. Indien je diepvriesfruit gebruikt (wat echt heel goed kan), laat het fruit dan eerst ontdooien. Doe de frambozen en/of blauwe bessen in de ovenschaal(tjes).
  5. Voeg de stukjes appel hieraan toe en roer het fruit door elkaar.
  6. Laat de (room)boter in een klein pannetje op laag vuur smelten.
  7. Voeg aan een kleine kom de bloem, suiker, havermout en zout toe. Roer door elkaar. En roer de gesmolten boter vervolgens door het havermoutmengsel heen.
  8. Verdeel het havermoutmengsel over het fruit in de ovenschaal(tjes).
  9. Bak de crumble gedurende 25 minuten in de oven. Je kunt de oven ook op de grillstand zetten, maar houd dan wel het bovenste laagje in de gaten. De crumble is klaar zodra de bessen en de appel bubbelen (koken) en het havermoutlaagje een beetje bruin verkleurd is.
  10. Serveer de crumble met een dot griekse yoghurt.

havermout crumble

Nu ik het recept uittyp krijg ik gewoon alweer zin in zo’n lekkere crumble. Ik kan me voorstellen dat bramen ook ontzettend lekker zijn in deze crumble. Mm, misschien binnenkort maar eens proberen.

Als je één van deze crumbles maakt, ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten?

Enjoy!

The-early-morning-blog

One Comment

Laat een reactie achter