• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • De vier mooiste plekken in Jordanië naast Petra

De vier mooiste plekken in Jordanië naast Petra

Akke: Jordanië is vooral bekend vanwege Petra, maar het land heeft veel meer te bieden. Wij bezochten Jordanië eind april, wanneer het nog niet zo heet is, en huurden een auto om in tien dagen zoveel mogelijk van het land te zien. Ik neem jullie graag mee op onze reis!

 Omdat we vijf jaar getrouwd waren, hadden we deze speciale reis geboekt. Al jaren wilden we Jordanië bezoeken, maar door de onrust in de landen er omheen lieten we ons steeds tegenhouden. Nu blijkt dat dat heel erg jammer was! Want doordat het in onder andere Syrië zo onrustig is, hebben de mensen in Jordanië bijna geen werk. Dit land heeft namelijk lange tijd toerisme als één van de grotere inkomstenbronnen gehad. Een voordeel voor de gemiddelde toerist is dat het hierdoor zo rustig is, dat je alle mooie hotspots voor jezelf hebt.

Jordanie Jordanie

De antieke stad Jerash

Jordanië barst van de geschiedenis. Zo is er veel Bijbelse geschiedenis te vinden, maar ook een antieke stad: Jerash. Deze enorme Romeinse opgraving bestaat uit meerdere theaters en een prachtig plein, maar ook talloze tempels, huizen en badhuizen. Ook is er een groot hippodroom. Het is echt de moeite waard om deze stad, zo’n vijftig kilometer boven de hoofdstad Amman, te bezoeken. 

Wat zo bijzonder is aan deze stad, is niet alleen dat het een opgraving is of dat er een theater te bezien valt, maar vooral de grootte van de stad maakte indruk. Je bent echt wel minimaal een halve dag kwijt aan het bekijken van Jerash. Ook wanneer je normaliter snel uitgekeken bent. Het is leuk om te zien wat de tijd en de natuur doet met zo’n oude stad. Er groeien in april overal klaprozen en de vogels maken nesten in de gaten die in de tijd in pilaren heeft geslagen. Daarnaast geeft het uitzicht bovenin één van de theater een goede kijk op de tijd, waar zowel de oude als de nieuwe stad duidelijk zichtbaar is.

Jordanie

Jordanie

 

 

De uitzichten van Dana

Veel reisorganisaties slaan het nationaal park van Dana over. Eigenlijk is dat onbegrijpelijk, want wanneer je de natuur van Jordanië wil zien en door een immens landschap wilt dwalen – met of zonder gids – is Dana the place to be. Vanaf het plateau Quadesiyya heb je met helder weer uitzicht over het woestijngebied Wadi Arabia. 

Jordanie

Daarnaast is Dana ook een leuk stadje met allemaal kleine huisjes waar je bij de oorspronkelijke bewoners kunt gaan slapen en op de platte daken thee kunt drinken. Wij sliepen in het Dana hotel. Dit hotel wordt gerund door de plaatselijke bevolking. Je hoeft hier geen luxe te verwachten, maar het is wel prima en heel privé. Eten doe je samen met de andere gasten op het dak van het hoofdgebouw en daar is ook altijd wel iemand die je kan helpen met extra informatie over alles in de omgeving. 

Maar waarom je echt naar Dana moet, is vanwege het uitzicht. Vanaf elke positie, of het nu vanaf een dak is of tijdens een wandeling, het uitzicht is adembenemend. Je voelt je hier heel klein!

 

Jordanie

 

Jordanie

Kamperen in de woestijn

Wanneer je Wadi Arabia in de verte hebt zien liggen, ben je vast nieuwsgierig geworden naar de woestijn. Dat was bij ons namelijk wel het geval. In het voorbereiden van onze reis vonden we dan ook dat de woestijn niet mocht missen in onze reis door Jordanië. Iedereen kent dit land vanwege Petra, maar stiekem had ik nog meer uitgekeken naar het slapen in tentjes in Wadi Rum. 

Gelukkig viel dit helemaal niet tegen. Wat een ervaring! Sowieso vond ik het al heel tof om wilde kamelen tegen te komen. Maar ook de lunch die voor ons gemaakt werd ergens middenin dit enorme landschap was heel bijzonder. Thee drinken bij zonsondergang en zarb eten dat de hele dag ondergronds klaar gestoofd is, zijn maar kleine grepen uit de onvergetelijke dagen in Wadi Rum.

Jordanie Jordanie Jordanie

We hebben heel Jordanië zelf verkend met een huurauto, behalve Wadi Rum. Naast dat dit een beschermd natuurgebied is, zou je ook verdwalen. Er zijn geen wegen en onze huurauto had het door het mulle zand niet gered. Daarnaast was het ook gewoon heel tof om een echt gesprek aan te kunnen gaan met iemand die in deze omgeving opgegroeid is. Natuurlijk konden wij het niet laten om vragen te stellen over de verschillen en overeenkomsten in onze culturen. Maar we hebben ook gewoon enorm veel lol gehad, keihard geracet door het mulle zand én Mamdouh heeft samen met ons trouwfoto’s van ons gemaakt. Ja, echt, we hadden voor deze speciale reis onze trouwkleding mee. 

Jordanie

Uitzicht op Bethlehem

Mocht je naast Jerash nog meer geschiedenis willen beleven, dan is dat heel goed mogelijk in Jordanië. Er zijn veel plaatsen die belangrijk zijn in onder andere het christendom, het jodendom en de islam. Wat ik bijzonder vond was Mount Nebo, wat voor al deze geloven samen betekenis heeft. 

Het verhaal gaat dat Mozes op deze berg uitzicht had over het Beloofde Land, nadat hij veertig jaar met zijn volk rondgezworven had. Wanneer je weet hoe belangrijk dit verhaal is, maar ook wanneer je alleen Bethlehem kent, is deze plaats bijzonder. Ik was er in ieder geval stil van. Vanaf een uitzichtpunt kun je met helder weer naast Bethlehem, onder andere Jericho en Jeruzalem zien liggen. Naast een uitzichtpunt en een aantal beelden en gedenkstenen, staat er ook een klein kerkje op de berg. Hier kun je kijken naar mozaïeken. Achter het kerkje is een klein museum waarin je meer informatie kunt vinden over de kerken die op deze berg stonden en waar de mozaïeken oorspronkelijk in hebben gelegen.

Jordanie

Wanneer ik terugkijk om onze tijd in Jordanië, heeft het alle verwachtingen overtroffen. Naast de mooiste plekken, het weer en de lekkere geuren vonden we de Jordaniërs echt heel aardig. Toen onze auto ermee stopte, was hij zo weer gemaakt. Raampjes van auto’s gingen open om ons ‘Welcome to Jordan’ toe te roepen. Op de thee uitgenodigd worden bij de laatste bedoeïene van Petra  of grappen uithalen met Mamdouh zijn maar een paar voorbeelden van hoe warm we zijn onthaald door de Jordaniërs. Alleen al daarom zou ik je Jordanië aanraden. 

Spreekt Jordanië jou aan? Heb je nog andere tips? ”

Jordanie

 

The-early-morning-blog

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply