• Home
  • /
  • België
  • /
  • Leuven – Daar waar je je geen toerist hoeft te voelen

Leuven – Daar waar je je geen toerist hoeft te voelen

Het liefste zou ik het hele jaar door reizen. En het liefste zou ik jullie dan ook elke week weer blij maken met een reisblog met allemaal mooie foto’s. Wanneer het budget en het werk het toelaten, zijn we op reis. Helaas is dit heel wat minder vaak dan ik graag zou willen. Gelukkig is daar mijn vriendinnetje Akke. Net zo’n reisfanaat als ik en fan van de minder-ontdekte-plekjes in en buiten Europa. Wanneer we elkaar spreken komen er altijd allemaal reisplannetjes en ‘oude’ reisverhalen naar boven. Toen ik Akke vroeg of ze het leuk zou vinden om af en toe een reisblog te schrijven voor The Early Morning Blog, was ze helemaal enthousiast. En zie hier: Een reisblog met allemaal leuke tips voor een citytripje naar Leuven in België.  

Akke: “Samen met mijn lief bezoek ik graag België. De gezelligheid, nuchterheid en af en toe de ruigheid van de Belgische steden spreekt ons erg aan. Tussen kerst en oud en nieuw hebben we onze koffers gepakt en zijn we naar Leuven gereden.

Leuven – Daar waar je je geen toerist hoeft te voelen

Leuven is een echte studentenstad. Veel minder toeristisch dan Gent en zeker minder toeristisch dan Brugge. Normaal kopen we vaak een leuk reisgidsje met routes door de stad van bijvoorbeeld time to momo, voorheen 100 procent reisgidsen, maar van Leuven konden we geen boekjes vinden. Je zou je dan ook kunnen afvragen of deze stad wel een bezoek waard is. In dit artikel ga ik je vertellen waarom ik denk dat dit zeker het geval is. Leuven kun je hier en daar vergelijken met een wat ruwe diamant, maar het heeft zoveel potentie!

leuven

De Jamie Oliver van Leuven

Als je van kookprogramma’s houdt, dan ken je vast het programma Dagelijkse Kost van Jeroen Meus. De keuken waar zijn programma wordt opgenomen, ligt midden in het centrum van Leuven. Je kunt er heel makkelijk even naar binnen kijken. Als je geluk hebt, dan kom je misschien zelfs in beeld. Mijn favoriete recept van hem is gevulde kipfilet met rode pesto-pasta. Wanneer je genoeg naar binnen hebt gespiekt, dan kun je ook een broodje eten die door deze Jamie Oliver van Leuven is bedacht. Bij de hippe broodjeszaak Würst eet je haute dogs, heerlijke broodjes worst met echt heel verschillende toppings. Natuurlijk hebben we ook een overheerlijke haute dog bij Wüst gehad:

leuven

Rondslenteren door de geschiedenis van Leuven

Naast lekker eten, vind je in deze universiteitsstad ook mooie hofjes en katholieke kerken. Wanneer je je even wilt wanen in de tijd van monniken en nonnen is het prachtig om door het klein begijnhof te slenteren. Verderop in de stad zit ook het groot begijnhof, maar ik ben echt gevallen voor de kleine witte huisjes met blauwe details. Overigens zijn er nu nog monniken die in de stad wonen. Wanneer je door het abdijpark de heuvel op loopt, kun je een kijkje nemen bij de abdij Keizersberg. Deze mooie wandeling door het abdijpark, brengt je niet alleen bij het klooster waar je het kerkje behorend bij het klooster kunt bezichtigen, vanaf hier heb je namelijk ook een prachtig uitzicht over de stad. Als je dit ziet, begrijp je wel waarom ik hier voor gevallen ben!

leuven Fotocredits: www.reismicrobe.com 

Naast de kloosters en de kerken, is Leuven een echte universiteitsstad. Dit houdt natuurlijk ook in dat er allerlei gebouwen verwijzen naar de universiteit. Bijvoorbeeld de Centrale Bibliotheek, een prachtig gebouw waar je vanaf de toren ook over de stad kun kijken. Daarnaast is het leuk om te zien welke beelden er dichtbij deze bibliotheek staan. Vooral de grote vlieg op een satéprikker moet je even bekijken, maar ook de luchtballon vertelt een mooi verhaal.

Leuven, stad van het bier

De stad Leuven kan niet zonder bier. In de geschiedenis van Leuven is de geschiedenis van de grote brouwerij Stella Artois verweven. Je vindt door de hele stad verwijzingen naar deze brouwerij. Straatnamen, arbeidershuisjes en panden laten zien hoe belangrijk deze brouwerij is voor de geschiedenis voor Leuven. Mocht je ruim van te voren weten dat je deze stad gaat bezoeken, dan kun je een rondleiding door deze brouwerij reserveren. Mocht je nu bedenken dat je volgend weekend of morgen gaat, dan is dat vaak wat lastiger. Maar er zijn nog genoeg andere tips als het om bier gaat. Want Leuven kent ook een leuk klein brouwerijtje waar je een rondleiding kunt krijgen, maar ook gewoon wat kunt eten of drinken: Domus.

Wanneer je ’s avonds nog iets mee wilt maken van de Belgische biercultuur, die UNESCO op de erfgoedlijst heeft gezet, dan raad ik je The Capital in Leuven aan. Zelf ben ik niet echt een bierdrinker, maar ik vind kriek wel erg lekker. Maar ook wanneer je geen enkel biertje lust, is een bezoekje aan The Capital wel de moeite waard. De inrichting van het grootste biercafé van Leuven is erg gezellig en het is bijzonder dat je in de kelder kunt kijken, via doorkijkjes in de vloer.

Mocht je binnenkort naar een stad willen, waar je het echte België kunt zien en waar je je geen toerist hoeft te voelen, dan raad ik je zeker aan door de straten van Leuven te gaan slenteren!”

The-early-morning-blog