Frisse citroen limoen taart

Een paar weken geleden was ik jarig en werd ik 29. Tijd voor een feestje dus! En bij feest vieren hoort natuurlijk taart. Ik maakte drie verschillende taarten: Een veganistische bessenkwarktaart, een monchoutaart en last but not least, een citroen limoen taart. En van deze laatste deel ik vandaag het recept met jullie. Een heerlijke frisse taart met een bijzondere en heel smaakvolle bodem. 

Nu kun je natuurlijk naar de supermarkt rijden, een kant en klaar citroen kwarktaart pakketje kopen, thuis wat kwark, slagroom, boter en water aan de inhoud van het pakketje toevoegen en klaar is je kwarktaart. Maar veel leuker is het om deze taart gewoon zelf te maken. Een zelfgemaakte taart smaakt toch altijd een stuk lekkerder én je maakt hier natuurlijk meer indruk mee op je bezoek. En het kost je niet eens veel meer tijd: binnen 20 minuutjes heb je deze taart op tafel staan (hij moet daarna natuurlijk nog wel een paar uurtjes opstijven in de koelkast).

Er zijn twee manieren om deze taart te maken: Je kunt kiezen voor de veganistische variant of voor de niet-veganistische variant. Zo kun je ‘kokosslagroom’ gebruiken in plaats van gewone slagroom en gebruik je agar agar in plaats van gelatineblaadjes om tot een veganistische citroen limoen kwarktaart te komen. Bij de ingrediënten lijst geef ik aan welke ingrediënten je kunt gebruiken en waarvoor je deze kunt vervangen.

citroen-limoen-kwarktaart

Wat heb je nodig voor de citroen limoen taart (12 stukken)?

 • Een springvorm met een diameter van 24cm (kleiner kan natuurlijk, dan wordt de taart wat hoger met een wat dikkere bodem)
 • Bakpapier
 • Een beetje boter / olie om de zijkanten van het bakblik in te vetten

 

 •  160 gram amandelen
 • 180 gram ontpitte dadels
  Medjoul dadels zijn vaak het meest ‘kleverig’, waardoor de bodem beter plakt
 • 40 gram geraspte kokos
 • 2 el chiazaadjes
 • 500 ml Alpro Mild & Creamy Limoen-Citroen
  Plantaardig, lactose en glutenvrij. Je kunt in plaats hiervan ook citroenkwark gebruiken
 • 6 gelatineblaadjes of 2-3 gram agar agar
  Voor de veganistische variant kun je agar agar gebruiken. Agar agar is heel wat sterker dan gelatine. 2-3 gram agar agar staat gelijk aan 6 gelatineblaadjes. Ondanks dat de bindkracht van agar agar sterker is dan van gelatine, verliest agar agar na een dag of 2 zijn bindende werking.
 • Sap van 1 grote citroen
 • 1 el water
 • 250 ml coconut whipping cream (veganistisch) of 250 ml slagroom
 • 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

citroen-limoen-kwarktaart

Hoe maak je de citroen limoen taart?

 1. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in met een beetje boter/olie. Zo blijft de taart niet aan de bodem of zijkanten vastplakken.
 2. Doe de amandelen samen met de ontpitte dadels, geraspte kokos en chiazaadjes in de keukenmachine en mix door elkaar heen tot het een plakkerige massa is geworden.
  Zijn je dadels al wat ouder of een beetje droog? Leg ze dan voorafgaand aan het maken van de taart een kwartiertje in een bakje met water. Zo worden de dadels weer lekker plakkerig en zal de bodem beter aan elkaar plakken.
 3. Verdeel het mengsel vervolgens over de bodem van de beklede springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet de springvorm in de koelkast.
 4. Leg de gelatine in een kommetje met koud water en laat een minuut of 5 weken. Knijp de gelatineblaadjes hierna goed uit.
 5. Giet ondertussen het sap van de citroen met 2 el water in een klein pannetje en laat dit op laag vuur opwarmen.
 6. Haal het pannetje van het vuur, voeg de gelatine toe en roer de gelatine door het sap tot de gelatine opgelost is.
 7. Klopt de slagroom samen met de vanille(suiker) goed stijf op.
 8. Doe de Alpro Mild & Creamy Citroen-Limoen samen met de opgeklopte slagroom in een kom en roer zacht door.
 9. Giet de taartvulling over de bodem en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Zet de taart gedurende een paar uurtjes (de avond van tevoren kan ook prima) in de koelkast om op te laten stijven.

citroen-limoen-kwarktaart

Ik heb zoals ik al zei, een taartvorm met een diameter van 24 cm gebruikt voor deze taart, maar ik kan me voorstellen dat het ook superleuk is om kleine vlaaivormpjes te gebruiken om zo mini citroentaartjes te maken. Hm, misschien moet ik dit snel maar eens gaan uitproberen! 🙂

Heb je deze citroen limoen taart gemaakt? Of heb je een ander recept van The Early Morning Blog gemaakt? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit deelt op Facebook of Instagram. Gebruik dan de tag #theearlymorningblog of tag mij @theearlymorningblog in jouw bericht.

The-early-morning-blog

Laat een reactie achter