Chili sin carne (vegetarisch)

Wie kent het niet? Chili con carne: Een lekker pittig Mexicaans stoofpotje. Ik ben er dol op. Voor mij is het echt comfortfood. Toch maakte ik het tot nu toe niet zovaak klaar. En sinds ik vegetarisch eet al helemaal niet meer.. Maar daar gaat vanaf nu verandering in komen. Dit recept voor Mexicaanse chili sin carne maak je namelijk met vegetarisch gehakt (je kunt er trouwens ook voor kiezen dit weg te laten). Vandaar ook de naam.. Chili sin carne. Chili zonder vlees. Ik maakte de chili deze keer met guacamole en tortillachipjes, maar je kunt hem natuurlijk ook eten met wat room of yoghurt en geraspte kaas. Garneren met een beetje verse koriander en klaar is je chili sin carne. Genieten!

chili-sin-carne

Wat heb je nodig (voor 4 porties)?

  • 250 gr rijst (ik gebruik vaak jasmijnrijst, te krijgen bij de toko, plakt niet en erg lekker!) 1 ui
  • Een klontje roomboter (om in te bakken)
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 175 gr vega gehakt
  • 2 tl komijn (djinten)
  • 2 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl chilivlokken
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 klein blikje kidneybonen of zwarte bonen
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 blikje mais
  • Verse koriander

Optioneel: Tortillachips en guacamole (1 avocado, een scheutje olijfolie, een teentje knoflook, een scheutje limoensap en peper en zout naar smaak)

Hoe maak je de chili sin carne?

  1. Kook de rijst volgens de verpakking en giet deze vervolgens af. Doe de rijst terug in de pan en zet, met de deksel erop, even aan de kant.
  2. Hak ondertussen de ui fijn en fruit hem in een grote bakpan aan met een beetje roomboter.
  3. Snijd vervolgens de paprika en de wortels in stukjes.
  4. Voeg vervolgens de paprika, de wortel  en de vega gehakt toe aan de ui. Laat deze een minuut of 5 meebakken.
  5. Hak ondertussen de rode peper en de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de peper voor wat minder pit.
  6. Voeg de kruiden, de rode peper en de knoflook aan de gebakken groenten toe. Giet er een klein scheutje water bij (om aanbranden/aankoeken te voorkomen) en laat nogmaals even bakken. Roer ondertussen goed door.
  7. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe: De tomatenblokjes, de tomatenpuree, de kikkererwten, de kidneybonen en de mais. Roer goed door en laat de chili 10-15 minuten op matig vuur sudderen.
  8. Tussendoor kun je de guacamole maken. Hiervoor lepel je het vruchtvlees uit de avocado. Dit meng je in de keukenmachine (of je kunt het met een vork prakken en mengen) met een scheutje olijfolie, een teentje knoflook, een scheutje limoensap en peper en zout naar smaak.
  9. Is de chili en de rijst klaar? Schep dan wat rijst op een bord. Verdeel hier de chili overheen. Als je het lekker vindt, kun je de guacamole en tortillachips hier bovenop verdelen en aftoppen met een beetje verse koriander.

chili-sin-carne

Heb je de chili sin carne gemaakt? Of heb je een ander recept van The Early Morning Blog gemaakt? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit deelt op Facebook of Instagram. Gebruik dan de tag #theearlymorningblog of tag mij @theearlymorningblog in jouw bericht.

The-early-morning-blog

BewarenBewaren

2 Comments

Laat een reactie achter