Avocado brownies

Afgelopen zaterdag was ik jarig! Helaas lag ik de week voor mijn verjaardag het grootste gedeelte van de dag ziek onder een dekentje op de bank. Ook op mijn verjaardag zelf was ik nog niet fit. Om me toch een beetje jarig te laten voelen, nam Stefan heel lief een appelgebakje met een paar superlekkere macarons en een enorm boeket bloemen voor me mee naar huis. Op zondag zouden mijn ouders en één van mijn zusjes even langkomen om toch mijn verjaardag een beetje te vieren. Op zondagochtend stond ik dan ook al vroeg in de keuken om ze wat lekkers voor te schotelen: Het werden avocado brownies.

avocado-brownies

Avocado brownies? Avocado’s in van die lekkere chocolade brownies? Is dat wel lekker? Ja, echt, het is heerlijk. Je proeft er niets van dat de brownies vol gezonde avocado zitten. Ze zijn zo ontzettend lekker smeuïg en zacht. De chocolade smelt gewoon bijna op je tong. Precies zoals brownies horen te zijn. Niet alleen op het moment dat je ze uit de oven haalt, maar ook afgekoeld en ook de volgende dag smaken ze nog ontzettend lekker. Misschien zelfs nog wel lekkerder.

De frosting (het glazuurlaagje) die, na het bakken, over de brownies gaat, maak je van kokosolie, cacao en agavesiroop of maple syrup. Ook zonder de glazuurlaag zijn de brownies superlekker, maar de frosting maakt het wel echt af. Door avocado in plaats van boter en kokosbloesemsuiker in plaats van kristalsuiker te gebruiken, zijn deze avocado brownies trouwens ook nog eens een soort van gezond. Hoe fijn is dat? De brownies zelf topte ik af met stukjes amandelen. Deze geven een extra crunchy bite aan de brownies.

avocado-brownies

Ingrediënten (voor 9-12 brownies)

Ingrediënten voor het browniebeslag:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (3/4 cup)
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram pure chocolade
    (50 gram smelt je en 50 gram voeg je in kleine stukjes aan het browniebeslag toe)
  • 2 eieren
  • 50 gram (spelt)bloem (1/2 cup)
  • 50 gram cacao poeder (1/2 cup)
  • Een snufje zout
  • Een handjevol ongezouten amandelen

Ingrediënten voor het chocoladeglazuur:

  • 1,5 el kokosolie
  • 60 ml agavesiroop of honing (1/4 cup)
  • 50 gram pure chocolade
  • 30 gram cacao poeder (1/4 cup)
  • Een snufje zout

Bereiding

Bereiding van de brownies:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed een bakvorm (ik gebruikte een vierkante bakvorm van 20x20cm) met bakpapier.
  3. Ontpit de avocado’s.
  4. En laat ondertussen 50 gram pure chocolade au bain-marie smelten in een pannetje.
  5. Roer vervolgens het vruchtvlees van de avocado’s samen met de kokosbloesemsuiker en de vanille tot een gladde puree (zonder stukjes avocado). Ik gebruik hiervoor de keukenmachine.
  6. Voeg de gesmolten chocolade, de twee eieren, de cacao, het meel en een snufje zout aan het mengsel toe en roer nogmaals goed door.
  7. Hak de overige 50 gram pure chocolade in kleine stukjes en roer met een pollepel door het browniebeslag.
  8. Giet het browniebeslag in de bakvorm.
  9. Hak een handjevol ongezouten amandelen in kleine stukjes en verdeel deze over het beslag.
  10. Bak de brownies gedurende een minuut of 30 laag in de oven. Het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Wanneer je de brownies te lang bakt, worden ze te droog. Je wilt juist lekker smeuïge brownies.
  11. Haal de brownies vervolgens uit de oven en laat afkoelen voor je het chocoladeglazuur eroverheen verspreidt.

Bereiding van het chocoladeglazuur:

  1. Laat de kokosolie samen met de honing of agavesiroop en 50 gram pure chocolade in een pannetje op laag vuur smelten. Roer ondertussen goed door.
  2. Haal het mengsel van het vuur en voeg er cacaopoeder en een snufje zout aan toe. Roer nogmaals goed door.
  3. Smeer het glazuur uit over de afgekoelde brownies en zet de brownies 30-60 minuten in de koelkast. Zo heeft het glazuur te tijd om weer wat harder te worden. Hierna kun je de brownies snijden.
  4. Wanneer je de brownies niet direct op eet (uitdaging!), kun je ze bewaren in de koelkast.

avocado-brownies

Heb je deze avocado brownies gemaakt? Of heb je een ander recept van The Early Morning Blog gemaakt? Ik ben er heel benieuwd naar en zou het heel leuk vinden als je dit deelt op Facebook of Instagram. Gebruik dan de tag #theearlymorningblog of tag mij @theearlymorningblog in jouw bericht.

The-early-morning-blog

Laat een reactie achter