7x mooie plekjes in Groningen

Groningen

In een vorige blog schreef ik over de leukste plekjes in de stad Groningen om wat te eten en/of drinken (Niet gelezen? Lees hem dan snel hier!). Tijdens het schrijven van die blog kreeg ik zoveel zin om weer eens lekker op pad te gaan in Groningen dat ik dit ook maar meteen heb gedaan.

Op een willekeurige ochtend heb ik mijn auto midden in de stad geparkeerd en ben ik vanaf daar gaan wandelen. En heel veel foto’s gaan maken. Het Reitdiep, het Noorderplantsoen, de Oude Kijk in ’t Jatstraat, de Folkingestraat en terug via de A-kerk. Niets ontsnapte aan mijn lens. En mooi dat het was.. De zon scheen, het was op en top herfst (en echt.. dat duurt maar even, voor je het weet zijn alle bomen alweer kaal!) en ik kwam op allemaal mooie plekjes.

hooge-der-aa-groningen mooie-plekjes-in-groningen-10

En al die mooie plekjes wil ik jullie natuurlijk niet onthouden. In deze blog noem ik de, voor mij, 6 mooiste plekjes in Groningen. Gewoon om lekker te zitten, om te wandelen, om te shoppen, om mensen te kijken en om gewoon lekker te genieten. Want Groningen is mooi!

1. Het Noorderplantsoen

Noorderplantsoen-Groningen

Het Noorderplantsoen is toch wel één van mijn favoriete mooie plekjes. En zoals de foto’s wel laten zien.. In de herfst echt een plaatje. Toen ik nog op kamers zat in Groningen, woonde ik vlakbij het Noorderplantsoen. Het plantsoen is dan ook de plek waar ik voor het eerst met Evy ging rennen. Je weet wel, die Vlaamse presentatrice die je hardloopsessies aan elkaar praat en je motiveert om nog net even die paar seconden door te lopen: “Kom aan! Nog even doorzetten.” Dat ik nu alweer voor de zoveelste keer opnieuw begonnen ben met de hardloopsessies van Evy doet er niet toe, toch? 😉

Noorderplantsoen-Groningen
Voor hardlopen is het plantsoen dus een heerlijke plek, maar er zijn ook talloze plekjes te vinden waar je lekker kunt picknicken en ongegeneerd mensen kunt kijken in de zomer. Een absolute must-visit is wat mij betreft Noorderzon. Het jaarlijkse (eind augustus) muziek- en theaterfestival in en rond het Noorderplantsoen. Naar mijn bescheiden mening het leukste festival van Groningen.

Noorderplantsoen-Groningen

2. Folkingestraat

Wanneer je vanaf het Groninger station naar het centrum loopt, is de kans groot dat je door de Folkingestraat komt. Één van de leukste straatjes in de stad. Je vindt hier allerlei kleine winkeltjes, zoals Fris! (een winkeltje waar je alles vindt om je eigen sieraden te maken èn heel betaalbaar) en Toy Toy (hier kun je allerlei ouderwets speelgoed en cadeautjes kopen). Er zitten ook allerlei buitenlandse winkeltjes, waarvan ik Le Souk het allerleukste vindt. Le Souk is een Noord Afrikaanse winkel met echt allerlei lekkers. Naast specerijen, groenten en Afrikaanse gebakjes kun je zelf van alles in bakjes scheppen: Allerlei soorten noten, koude en warme tapas, olijven, tapenades, salades.. Ik kom er altijd met van alles en nog wat weg. Naast Le Souk zit BAQ. De bakkerswinkel en het broodcafé die ik in een vorige blog ook al noemde.

Folkingestraat-Groningen Folkingestraat-Groningen

Wat ik overigens pas sinds kort weet, is dat de Folkingestraat in de 19de en 20ste eeuw het centrum van de Jodenbuurt was. In 1942 werden 2.450 Joodse Groningers weggevoerd naar concentratiekampen en in 1943 nog eens ruim 300. Op nummer 60 is nog steeds een synagoge te vinden. En een aantal kunstwerken in de straat herinneren aan het vroegere joodse karakter van de Folkingestraat. Zo is er op de hoek met het Zuiderdiep een bronzen deur te vinden, die niet te openen is. En als je goed kijkt zie aan beide kanten van de straat een aantal halve manen met in het midden een volle maan. Samen vormen zij een oog ‘dat gezien heeft wat er is gebeurd’. Is jou dit wel eens opgevallen?

3. Prinsentuin

De Prinsentuin is een renaissancetuin achter het Prinsenhof, vol rozen en buxushagen. Ik vind het echt ontzettend mooi en als ik mijn foto’s mag geloven kom ik er elk jaar wel één keer. Het is een heerlijk rustig plekje middenin de stad. Vanaf de drukke Turfsingel loop je via een poort zo de rustige Prinsentuin binnen. Ik kan wel een poging doen om dit plekje te beschrijven, maar ik denk dat deze keer de foto’s wel genoeg zeggen..

Prinsentuin-Groningen Prinsentuin-Groningen

4. Oude Kijk in ‘t Jatstraat

Net als de Folkingestraat, is de Oude Kijk in ’t Jatstraat één van mijn lievelingsstraten in Groningen. Niet zozeer vanwege de winkels, alhoewel je de Stadsakker, waar je alles vindt voor je stadse moestuin, en spelletjeswinkel WirWar eigenlijk niet moet overslaan tijdens een bezoekje aan Groningen. Maar voornamelijk vanwege alle fijne lunchplekjes en alle leuke koffiehuisjes. Oke, ik drink geen koffie, maar als ik dit soort plekjes zie wil ik koffie altijd heel graag lekker vinden. Je vindt hier bijvoorbeeld No 25 en Feel Good (zie mijn vorige blog over lekker eten en drinken in Groningen), allebei plekjes waar je èn leuk kunt zitten èn lekker kunt eten. Heerlijk om lekker rustig naar alle langsfietsende studenten en Stadjers te kijken. Maar in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat zitten ook nog heel veel plekjes waar ik nog niet geweest ben en waar ik elke keer dat ik er langskom verlangend naar binnen kijk. Zoals Black & Bloom, Holtbar Conceptstore en Bij Britta.

Groningen

5. Verborgen hofjes en gasthuizen

Afgescheiden van het drukke centrum liggen in Groningen heel wat ‘verborgen’ hofjes en gasthuizen. Dit zijn over het alemaal mooi aangelegde binnenplaatsen met daar omheen een aantal huisjes. Deze hofjes zijn vaak al gesticht in de middeleeuwen om armen, weduwen zieken en pelgrims op te vangen. Tegenwoordig hebben deze gasthuizen hele andere bestemmingen. Maar ondanks dat niet minder leuk om de hofjes te bezoeken. Wanneer je in zo’n hofje bent voelt het ineens als een oase van rust, met allemaal mooie bloeiende tuinen en monumentale panden. Ik heb inmiddels verschillende hofjes ‘gevonden’, zoals het Middengasthuis in de Kleine Rozenstraat en het Pepergasthuis in de Peperstraat. Maar op internet las ik dat er nog heel wat meer hofjes te vinden zijn. Dus ik ga nog eens vaker op zoek!

Middengasthuis-Groningen Middengasthuis-Groningen

6. Hoornse meer / Paterswoldsemeer

Het Hoornse Meer / het Paterswoldsemeer zijn denk ik de plekjes waar ik in Groningen het allervaakste ben geweest. Het meer ligt aan de zuidkant van de stad en hoort deels bij de provincie Groningen en deels bij Drenthe. Wanneer je vanuit de stad de Hoornsedijk of het Hoornse pad volgt richting het zuiden kom je vanzelf uit bij het meer.

Paterswoldse-meer-groningen

Een deel van het gebied is losloopgebied voor honden. Meteen de reden dat ik er zo ontzettend veel kom. Daarnaast zijn er allemaal steigertjes waar je in de zomer lekker op kunt relaxen (wel oppassen, want onze hond is ook erg fan van deze steigertjes en hij rent er met zijn natte lijf zo op! ;)) en hele mooie zonsopgangen èn zonsondergangen.

7. Hoornseplas

De Hoornseplas is een zwemplas met hieromheen verschillende zonneweides en zandstrandjes. De plas wordt door een betonnen dam, waar je overheen kunt wandelen, gescheiden van het Hoornse meer en het Paterswoldsemeer. Zomers is het hier ontzettend druk met zonnebadende en zwemmende mensen. En tussen oktober en april vind je hier voornamelijk hondjes die met hun baasjes een rondje om de plas lopen. Net als het Paterswoldsemeer gewoon een heerlijk plekje om dichtbij de stad in de natuur te zijn.

Hoornse-plas-groningen

Ken je nog meer mooie plekjes in Groningen die ik heb gemist? Ik hoor het graag. 🙂

 

The-early-morning-blog

 

 

 

BewarenBewarenBewarenBewaren